Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Ny podd - Proud to be Ummikko

[Tornedalingar] Den 24 september 2021 släpptes första avsnittet av podcasten Proud to be Ummikko, en podd om att inte tala sitt eget språk. Elitskidåkaren Charlotte Kalla var första gästen.
Astrid Kruuka. Foto: Pia Mariana Raattamaa Visén

Tillgång till samtalsstöd i kommissionens arbete

[Tornedalingar] Astrid Kruuka, boende i Pajala, är  utredningssekreterare för Sannings- och försoningskommissionen. Hon ska hålla i kaffemöten och sköta intervjuerna. 

Kommissionen bjuder in till kaffemöten

[Tornedalingar] Under hösten bjuder Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset in till kaffemöten” på ett tjugotal platser i Norrbotten.

Skottes musikteater tolkar Majvor Mäki Sjöberg

[Tornedalingar] Skottes Musikteater i Gävle kommer att arrangera workshops och samarbeta med den tornedalska författaren Majvor Mäki Sjöberg för att tolka och tonsätta hennes dikter.
Meänflaku. Foto: Hasse Stenudd

I år firar STR-T 40 år

[Tornedalingar] Det var söndagen den 25 oktober 1981 och ett tiotal entusiaster hade samlats på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå för att diskutera bildandet av Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaak...

Nybörjarkurs i meänkieli

[Tornedalingar] Är du sugen att lära dig menkieli? Under hösten ger Farsta bibliotek en digital nybörjarkurs i meänkieli.

Ungdomar möter proffs i tornedalsk matlagning

[Tornedalingar] Kan två ungdomar slå ett proffs i traditionell tornedalsk matlagning? I ett nytt program tävlas det i att laga rätter av tornedalska läckerheter. 
Svante Spolander är kassör i styrelsen och bastar själv varje dag på sommaren. Foto: Karin Skoglund

I bastun pratar man om allt

[Tornedalingar] I Tornedalen har man badat bastu sen urminnes tider – därför är det nästan självklart att det just här finns en institution för att vårda och sprida god bastukultur.
Deltagarna fick måla skyltar med ord på meänkieli. Foto: Lena Jatko

Språkläger på meänkieli lockade rekordmånga

[Tornedalingar] I helgen ordnade Tornedalingar i Pajala, en lokalavdelning inom STR-T, ett språkläger på meänkieli i Suaningi utanför Korpilompolo.

Balansen är viktig när det gäller nya programidéer om Tornedalen

[Tornedalingar] Det kan vara svårt att hitta personer som pratar meänkieli och som vågar göra det i teve. Det berättar SVT:s minoritetschef Ylva Jonsson Sarri i ett samtal om att ge utrymme til...
Daniel Särkijärvi, inspiratör för meänkieli. Foto: Hasse Stenudd

Aktiviteter på minoritetsspråk för barn

[Tornedalingar] På torsdag erbjuder Stockholms stadsbibliotek Pekan Palja - en barnteater där en bok och en balja står i centrum. På ett lekfullt sätt.