Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Språkbad i Suaninki gav unga nya kunskaper

[Tornedalingar] STR- T Pajala arrangerade Kielipesä i mitten av augusti i Suaninki. Deltagarna kom från hela Sverige men de flesta var hemmahörande i Norrbotten.
Illustration från UR.

Barn på flykt, barns rättigheter och sagor på meänkieli

[Tornedalingar] 11-åriga Justine hittar plötsligt en helt annan värld - där barnens rättigheter står på spel. Hon bestämmer sig för att hjälpa barnen och tillsammans kämpar de för att skapa rättvisa. 
Inger Junkka utanför Folkets hus i Gällivare. Foto: Privat

Lingonsoppa och Kangoskakor på Tornedalingarnas dag

[Tornedalingar] Den 15 juli firades tornedalingarnas dag på flera platser runt om i landet. I Gällivare Folkets hus arrangerade Svenska tornedalingars riksförbund ett program med musik, tipspromenad och fika.

Reggae på meänkieli i Haparanda

[Tornedalingar] Tornedalingarnas flaggdag, 15 juli, eller meänflakun päivä. Hur firas den?  För att ta veta det behöver man nästan vara en del av föreningslivet, på lokal eller riksnivå. 

Tornedalingarnas dag - den 15 juli

[Tornedalingar] I dag den 15 juli är det dags att hissa Meänflaku och fira tornedalingarnas dag. 

En plattform där Tornedalen möter världen

[Tornedalingar] Det började med naturens skönhet i Tornedalen och en vision. Som vuxen har hon aldrig bott i Tornedalen, men när hon fick möjligheten att köpa en skogsfastighet 2009 med en sagolik vy över Torne äl...
Foto: Luleå Stift

Inbjudan: Kyrkans roll i försvenskningen

[Tornedalingar] I slutet av 1800-talet började en försvenskning av Tornedalen, som pågår långt in på 1900-talet. Svenska kyrkan var en aktör som hade stor påverkan på utvecklingen.

Religiös rörelse skildras i unik scenkonstföreställning

[Tornedalingar] I går söndag var det urpremiär för scenkonstförställningen Poetissan från Aareavaara – Paradisets barn” i Stora salen på Studio Acusticum i Piteå.
Aaron Bong är programledare och ute på äventyr med Paras. Foto: SVT pressbilder

Nytt program på meänkieli: Jag älskade Paras från första sekund

[Tornedalingar] Äntligen är det dags för premiär av SVT Minoritets nya serie på Meänkieli. Tioåriga Aaron Bong från Umeå är seriens programledare. 
En bild från föreställningen. Foto: Tornedalsteatern

Sista föreställningen av Meän kroppa Meän veri

[Tornedalingar] En ny teatergrupp har under året bildats på Tornedalsteatern. Nu sätter de upp sin sista pjäs baserad på Erik Kuoksus novell Skogarnas Herre. Det sker på lördag i Pajala.