Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Skrivartävling på meänkieli

[Tornedalingar] Resursbiblioteket för meänkieli arrangerar i höst en skrivartävling på meänkieli tillsammans med Region Norrbotten för unga mellan 12-18 år.
Foto: Tomas Andersson

Linnea Huhta debuterar med diktsamling på meänkieli

[Tornedalingar] Den mångsysslande tornedalska språkaktivisten, författaren, filmproducenten och juristen Linnea Huhta kom i sommar ut med en diktsamling som bitvis behandlar personliga erfarenheter.

GlesbygdsDivan Carina Henriksson i ny SVT-serie

[Tornedalingar] Dokumentärfilmare Mattias Löw har följt GlesbygdsDivan Carina Henriksson under ett år vilket har resulterat i en programserie i tre delar i höst under namnet ”Vildmarksdivan”.
Foto: Linnea Huhta

Nästa generation renskötare i Tornedalen

[Tornedalingar] Ebba Finnholm och hennes arbetskompis, hunden Dina, har redan installerat sig runt brasan som de tänt vid Vasikkavuoma medan de inväntat minoritet.se för att prata om koncessionsrenskötsel, myrslåt...
Projektledare Maja Mella och initativtagare Bengt Niska. Foto Eva Kvist

POPPA – etablera en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset

[Tornedalingar] En viktig milstolpe på vägen mot en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset har uppnåtts. Under tre år har frågan utretts inom ramen för ett projekt.
Foto: Hasse Stenudd

STR-T ansöker om urfolksstatus för tornedalingar, kväner och lantalaiset,

[Tornedalingar] Meänraatio rapporterar i ett inslag att STR-T nu ansöker om urfolksstatus för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Operasångerskan tillika glesbygdsdivan Carina Henriksson. Foto: Linnea Huhta

Rantaparttituuri - en randig sångcykel

[Tornedalingar] Nyskrivna låtar och kompositioner med livsnerv, hav, älv och liv. Bugarikvintetten och Operasångerskan tillika glesbygdsdivan Carina Henriksson framför i “Strandpartitur Rantaparttituuri” sånger på...
Illustration Isof

Invigning av Språkcentrum meänkieli i Kiruna

[Tornedalingar] Nationellt språkcentrum för meänkieli invigs torsdagen den 31 augusti i det nybyggda kulturhuset Aurora i Kiruna.
Foto: Martina Huber

Kommissionens sista kaffemöte hålls i Stockholm

[Tornedalingar] Mötet äger rum onsdagen den 30 augusti 2023, kl 18:00. Konferenslokalen Lejonet, Drottninggatan 4, Stockholm.
Cirkus och akrobatik med Soili Tolonen från finska Ylitornio på Kielipesä i Suaningi. Foto: Linnea Huhta

Kielipesä, språkbo på meänkieli i Suaningi

[Tornedalingar] I Pajala kommun finns åttiotalet bebodda byar och i byn Suaningi bor vanligtvis totalt tre barn, med undantag för tidsperioden 10-13 augusti.
Foto: Linnea Huhta

Många firade Meän flaku päivä i Övertorneå

[Tornedalingar] Föreningen Meänmaa anordnade högtidligt firande av tornedalingarnas dag, Meänmaa päivä tillika Meän flakupäivä - i Övertorneå.