Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar
Märta Nylund och Linnéa Nylund vid kaminen i Kulturhuset i Korpilombolo som är navet för deras verksamhet. Foto: Linnea Huhta

Systrarna Nylund fick medalj av kungen

[Tornedalingar] Den 21 februari 2024 reste systrarna Nylund till Stockholm för att ta emot konungens medalj för framstående insatser inom kulturlivet i Tornedalen och främjande av minoritetsspråket meänkieli.  
Foto: Martin Åhlin

Vänskapen mynnade ut i en dokumentärserie för tv

[Tornedalingar] I april börjar dokumentärserien Alias Tornedalen sändas i SVT 2. Serien berättar om fyra tornedalska kvinnor som skapar sig olika alias.
Terje med barnbarn.

Terje Raattamaa - Med allas lika värde som ledstjärna

[Tornedalingar] Med anledning av Kvänfolkens dag den 16 mars möter minoritet.se Terje Raattamaa som är ordförande för Svenska Kväner Lantalaiset Kiruna (SK-LT) och vice ordförande för Svenska Tornedalingars Riksfö...
Foto: Susanne Redebo

Meänkielidagen firades på Nordkalottbiblioteket i Övertorneå

[Tornedalingar] Det var full fart på Nordkalottbiblioteket i Övertorneå när Meänkielidagen firades på tisdagen. 
”Om så en enda människa använder sig av meänkieli så finns det och då får vi förhålla oss till det”, säger Regina Veräjä, minoritetspråkhandläggare på Pajala kommun. Foto: Hasse Stenudd

Meänkieli är det språk jag började teckna världen på

[Tornedalingar] ”Meänkieli är ett av mina första språk, det var på det språket jag började formulera mig och teckna världen på”, säger Regina Veräjä, idag minoritetspråksamordnare på Pajala kommun.
Foto: Amanda Nilsson, bilder från Sony Music Sweden

Myra Granbergs Tornedalen

[Tornedalingar] Myra Granberg växte upp i Småland och bor idag i Stockholmsområdet. Men barndomens somrar var iklädda midnattssolens sken och en ljudbild fylld av finska och meänkieli.
Kukkolaforsen Foto: Johanna Spolander

Sikhåvning som immateriellt kulturarv

[Tornedalingar] Håvfiskekulturen i Torne Älv kan hamna på Unescos internationella listor inom konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet. 
Bengt Pohjanen bredvid en tavla av sig själv, målad av  är Jouko Alanenparta. Tavlan avtäcktes i samband med ett seminarium på Haparanda Stadsbibliotek den 10 december 2023.

Dagens dikt i P1 - nu även på meänkieli

[Tornedalingar] Den femte februari år 2024 uppläses Dagens dikt i P1. Det som är anmärkningsvärt är att den läses upp på meänkieli för första gången sedan programmets start den första februari år 1937.
Mikael Niemi. Foto: Kjell Kangas

Sten i siden - Mikael Niemi lyfter historien under samtidens flamma

[Tornedalingar] Mikael Niemi är verksam med utgångspunkt i Pajala kommun och minoritet.se är nyfiken på hur meänkieli, kulturen och platsen påverkat hans författarskap.
Kulturministern Parisa Liljestrand får motta Sannings- och försoningskommissionens  slutbetänkande av kommissionens ordförande Elisabet Fura. I bakgrunden Hanna Huppunen, ordförande för Met Nuoret och Terje Raattamaa, vice ordförande i STR-T. Foto: Hasse

Historiskt när minoriteten kräver ursäkt från regeringen

[Tornedalingar] En historisk dag när Sannings- och försoningskommissionen överlämnade sin granskning till kulturministern.