Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar
Foto: Luleå Stift

Inbjudan: Kyrkans roll i försvenskningen

[Tornedalingar] I slutet av 1800-talet började en försvenskning av Tornedalen, som pågår långt in på 1900-talet. Svenska kyrkan var en aktör som hade stor påverkan på utvecklingen.
En bild från föreställningen. Foto: Tornedalsteatern

Sista föreställningen av Meän kroppa Meän veri

[Tornedalingar] En ny teatergrupp har under året bildats på Tornedalsteatern. Nu sätter de upp sin sista pjäs baserad på Erik Kuoksus novell Skogarnas Herre. Det sker på lördag i Pajala.

Meänraatio ger en bred bevakning av frågor på meänkieli

[Tornedalingar] Meänraatio kallas den redaktion och de program Sveriges Radio gör på det nationella minoritetsspråket meänkieli.
Programledare är Paulina Martikainen och Rolf Digervall. Foto: SVT

Alla människor har en historia att berätta

[Tornedalingar] Snart blir det mat och prat från Tornedalen i SVT:s "Möte med". Programledare är Paulina Martikainen och Rolf Digervall i vårens Möte med på meänkieli. 

Met avisi - en renodlad webbtidning

[Tornedalingar] Met Avisi har funnits i flera skepnader sedan starten 1983 innan man 2015 blev en renodlad webbtidning.
Anna Kuru, författare som gärna lyfter fram naturen i Tornedalen i sina böcker. Foto: Malin A Junkka

Anna Kuru siktar på nästa bok

[Tornedalingar] Anna Kuru är en deckarförfattare som bor i byn Holmajärvi utanför Kiruna med sikte på sin fjärde bok. Ett yrke som kräver disciplin.

Nu ska de ungas bild av Tornedalen visas på festival

[Tornedalingar] Filmprojektet Meän ääni har pågått sedan juni år 2020 och engagerat runt 50 ungdomar. Sommaren 2023 är projekttiden slut, redan nu planeras fortsättningen.
Nordkalottbiblioteket i vinterskrud. Foto: Susanne Redebo

Isof besöker Övertorneå

[Tornedalingar] Isof besöker Övertorneå den 5–6 april med anledning av att man ska etablera språkcentrum för meänkieli i Övertorneå under 2022.

Hasse ja Helmi åker på turné

[Tornedalingar] Om en vecka är det premiär för Hasse och Helmis tredje meänkieli-lektion som ska ut på turné bland lågstadieelever i Norrbotten.   

Susanne fick drömjobbet på Nordkalottbiblioteket

[Tornedalingar] Susanne Redebo jobbar med att bygga upp ett resursbibliotek i Övertorneå som ska göra meänkieli och tornedalsk kultur mer synliga, oavsett var i landet man bor.