Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar

Kvänfolkets dag 16 mars

[Tornedalingar] Den 16 mars firas bemärkelsedagen Kvänfolkets dag, också kallad kvänfolkens minnesdag. Detta med anledning av att det samma dag, år 1340, stiftades ett avtal mellan kvänerna och den svenska kungen.
Foto: Privat

Nu sjungs Aniara på meänkieli i rymden

[Tornedalingar] Den 27 februari firas meänkielidagen och Bengt Pohjanen, grundare av föreningen Meänmaa, har firat längre än språket varit erkänt som eget språk. 
Kulturminister Parisa Liljestrand Fotot: Marcus Stenberg, Övertorneå kommun

Kulturministern besökte Nationellt språkcentrum för meänkieli

[Tornedalingar] Det var en gnistrande kall och solig dag när kulturminister Parisa Liljestrand besökte Språkcentrum för meänkieli i Övertorneå. 
Kerstin Salomonsson Foto privat

Föreningen Meänmaa får statligt stöd

[Tornedalingar] För verksamhetsåret 2023 erhåller föreningen Meänmaa 650 000 kr från Länsstyrelsen i Stockholm samt 50 000 kr från Region Norrbotten. 
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Sannings- och försoningskommissionen förlängs

[Tornedalingar] Regeringen har beslutat att förlänga Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset i 6 månader.
Invigningen av resursbiblioteket för meänkieli hålls fredagen den 14 oktober

Invigning av resursbiblioteket för meänkieli

[Tornedalingar] Fredag 14 oktober invigs det nationella resursbiblioteket för meänkieli i Övertorneå. Samtidigt hålls symposiet ”Boken – verktyg för politiska ambitioner”. Möjlighet finns att antingen delta på pla...
Anders Alapää är uppvuxen i Korpilombolo med föräldrar som talade meänkieli sinsemellan. Foto: Privat

Slutlig version av meänkieliordboken klar i höst

[Tornedalingar] Under hösten publiceras den slutgiltiga versionen av meänkieliordboken – en digital ordbok med 27 000 gamla och nya ord på meänkieli på tre olika lokala varieteter.

En utmaning att nå ut till rätt personer för Meänkaverit

[Tornedalingar] Hur når man tornedalingar i Stockholm med information? Om de inte finns i föreningslivet?Meänkaverit är en besöksgrupp för meänkielitalande äldre. Eller tornedalingar egentligen.  
Lovisa Karlsson Kjellin har lett arbetet med appen Bläddra som är framtagen av Kungliga biblioteket. Foto: Mattias Barsk

Nytt på meänkieli i Bläddra-appen

[Tornedalingar] Under en längre tid har Kungliga biblioteket arbetat med utvecklingen av appen Bläddra. En app för litteraturläsning på minoritetsspråk. Först kom man ut med böcker på romani chib och samiska ...

Språkbad i Suaninki gav unga nya kunskaper

[Tornedalingar] STR- T Pajala arrangerade Kielipesä i mitten av augusti i Suaninki. Deltagarna kom från hela Sverige men de flesta var hemmahörande i Norrbotten.