Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Tornedalingar
Författaren Kerstin Tuomas Larsson. Foto: Hasse Stenudd

Kerstin ger barn sitt språk och sin historia

[Tornedalingar] I sin senaste bok, Mie leekan, leekas sie, och som riktar sig till barn i förskoleåldern skriver Kerstin Tuomas Larsson på meänkieli om när hon som barn åkte skidor klädd i kjol. 
Eva Kvist ett nytt jobb på halvtid som utredningssekreterare för Sanningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Foto: Hasse Stenudd

Erfarenheterna får aldrig falla i glömska

[Tornedalingar] Insamlingen av vittnesmål om övergrepp mot den tornedalska minoriteten har startat. Eva Kvist ska för Sannings- och försoningskommissionen ta del av folks berättelser och säger att det är svårt att...
Eva Kvist från Nuksujärvi är nu vald till förbundsordförande. Arkivfoto: Hasse Stenudd

Eva Kvist fick förtroendet under årskongress

[Tornedalingar] Årskongressen för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T, har beslutat att utse till Eva Kvist från Nuksujärvi till förbundsordförande.
Linnea Huhta vill tillsammans med Klara Pasma och Lotta Utter skriva en låt på meänkieli till Melodifestivalen. Foto: Privat

Tar sikte på Melodifestivalen med låt på meänkieli

[Tornedalingar] Pikku piika är en ny låt på meänkieli som hade världspremiär i radioprogrammet Finnmix i fredags.
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Världens tornedaling utsedd

[Tornedalingar] Efter bara tre dagar av fem kan man konstatera att den digitala Tornedalsyran blev en succé. Flera tusen visningar av framträdanden och en stadigt växande skara publik. 
Företagstrion. Foto: Wilma Kumpula Ylipää, Klara Pasma & Tindra Kalla-Liinanki.

Tornelife - Nu vill företagstrion visa upp Tornedalen

[Tornedalingar] Ung företagsamhet lyfter meänkieli och Tornedalen via verksamhet i Luleå. Tindra Kalla-Liinanki, Wilma Kumpula Ylipää och Klara Pasma driver Tornelife UF.
Malmfältens Rockklubb består av Björn Pettersson Thuuri, Torbjörn Ömalm, Markus Larsson och Nikolai Äystö. Foto: Sandra Wassara-Hammare

Ny plattform för mångfald

[Tornedalingar] JIEDNA:AJATUKSIA  är en ny konstnärlig digital plattform baserad på den språkliga mångfalden i Gällivare kommun.  
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

I biktbåset kan du lyssna till kvinnornas berättelser

[Tornedalingar] Ett nybyggt biktbås är utplacerat på isen i Luleå hamn. Där låter konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynen besökarna kliva in och lyssna till några tornedalskvinnors tankar och liv. 
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Berättelser från Tornedalen

[Tornedalingar] Hur lever Tornedalen kvar i dig när du flyttat därifrån? Det vill Tornedalen berättar lyfta fram.    
Johanna Ojala är mest känd som expertkommentator i SVT:s Vinterstudion. Foto: Privat

Johanna Ojala; Språk är en rikedom

[Tornedalingar] Hon tillbringade sina barndomssomrar i Övertorneå i Tornedalen. - Jag minns midnattssolen och hur vi badade i älven. Vattnet var iskallt men luften var varm.

Skrivarkurs med Pohjanen

[Tornedalingar] Nu har du chansen att utforska det skrivna ordet tillsammans med ständigt aktuelle författaren Bengt Pohjanen, fri författare på tre språk.