Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar

Nya regeringsförslag för ett tryggare judiskt liv i Sverige

[Judar] På en pressträff idag torsdag den 26 januari presenterade statsminister Ulf Kristersson, socialminister Jakob Forssmed, kulturminister Parisa Liljestrand och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg nya förslag för ett friare och tryggare judiskt liv i Sverige.

Möte med jiddisch

[Judar] Den 1 december sändes första avsnittet av SVT:s satsning “Möte med jiddisch”.  Det är unikt i och med att det är det enda programmet på jiddisch i svensk tv. Det är faktiskt nästan d...
Guide i synagogan

Judiskt kunskapscenter i Malmö tilltalar alla sinnen

[Judar] I oktober 2021 invigde Judiska församlingen i Malmö Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga. Trots att Kunskapscentret är relativt nystartat har den unika uställningen redan hunnit hamna i final i ...
Mattias Amster foto: Petra Kahn Nord

Skiftande arbetsuppgifter för rabbinen

[Judar] Mattias Amster, ortodox rabbin i Stockholms judiska församling "Det är en ynnest att vakna på morgonen och ha mycket viktiga saker att göra, det blir en väldigt upptagen vardag, men en meningsfull ...

Första svenska framförandet på ansedd jiddischfestival

[Judar] Ida Gillner fick som första svenska artist en konsert i årets upplaga av klezmerfestivalen KlezKanada, den kanske mest välrenommerade festivalen för klezmermusik i världen.
Arrangören på Språkrådet Jean Hessel. Foto:Privat

Språkrådet arrangerar seminarium i jiddisch

[Judar] Språkrådet planerar ett praktiskt seminarium där de som skriver på- eller översätter till eller från jiddisch får möjlighet att möta andra som delar samma intresse.
Text på jiddisch från Skolverkets hemsida.

Så ska Skolverket stimulera efterfrågan att lära sig jiddisch

[Judar] Studera till jiddischlärare på halvfart under två terminer och få lön under studietiden.  Skolverket finansierar nu platser på en uppdragsutbildning till jiddischlärare som ges via Lunds unive...
En sjuarmad ljusstake. Arkivfoto: Johan Jeppsson

Utredning för att stärka judiskt liv i Sverige

[Judar] Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska kartlägga hinder och möjligheter för judiskt liv i Sverige och ge förslag till nationell strategi för att stärka judiskt liv.

Fyra berättelser på jiddisch

[Judar] Nu finns Min berättelse på jiddisch där du får lyssna på fyra personers olika historier ur livet. 

Jiddisch för nuvarande och framtida lärare

[Judar] Nu satsar Skolverket på jiddisch tillsammans med Lunds universitet, Stockholms stad, Göteborgs stad, Malmö stad och Sveriges Jiddischförbund.  
Livia Fränkel, hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, Stockholm.

Livia Fränkel är nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2022

[Judar] Livia Fränkel är en av fem nominerade som kan tilldelas årets Raoul Wallenbergpris. Vinnaren presenteras under prisceremonin som hålls den 27 augusti i Stockholm.