Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar
Gunilla Flodin. Foto: Petra Nord Kahn

Här utbildas personalen i judiskt liv

[Judar] Neuberghska Bambergerska Ålderdomshemmet är ett äldreboende med judisk profil. På äldreboendet finns 50 lägenheter, 35 med somatisk inriktning och 15 för personer med demenssjukdom. 
Guide i synagogan

Judiskt kunskapscenter i Malmö tilltalar alla sinnen

[Judar] I oktober 2021 invigde Judiska församlingen i Malmö Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga. Trots att Kunskapscentret är relativt nystartat har den unika uställningen redan hunnit hamna i final i ...
Mattias Amster foto: Petra Kahn Nord

Skiftande arbetsuppgifter för rabbinen

[Judar] Mattias Amster, ortodox rabbin i Stockholms judiska församling "Det är en ynnest att vakna på morgonen och ha mycket viktiga saker att göra, det blir en väldigt upptagen vardag, men en meningsfull ...

Första svenska framförandet på ansedd jiddischfestival

[Judar] Ida Gillner fick som första svenska artist en konsert i årets upplaga av klezmerfestivalen KlezKanada, den kanske mest välrenommerade festivalen för klezmermusik i världen.
Arrangören på Språkrådet Jean Hessel. Foto:Privat

Språkrådet arrangerar seminarium i jiddisch

[Judar] Språkrådet planerar ett praktiskt seminarium där de som skriver på- eller översätter till eller från jiddisch får möjlighet att möta andra som delar samma intresse.

Ny bok om språk och kultur i förskolan

[Judar] Förskolan ska också se till att olika kulturer får ta plats i utbildningen. Den nya boken Nationella minoriteter - språk och kultur i förskolan visar hur det kan gå till.
Text på jiddisch från Skolverkets hemsida.

Så ska Skolverket stimulera efterfrågan att lära sig jiddisch

[Judar] Studera till jiddischlärare på halvfart under två terminer och få lön under studietiden.  Skolverket finansierar nu platser på en uppdragsutbildning till jiddischlärare som ges via Lunds unive...
En sjuarmad ljusstake. Arkivfoto: Johan Jeppsson

Utredning för att stärka judiskt liv i Sverige

[Judar] Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska kartlägga hinder och möjligheter för judiskt liv i Sverige och ge förslag till nationell strategi för att stärka judiskt liv.

Fyra berättelser på jiddisch

[Judar] Nu finns Min berättelse på jiddisch där du får lyssna på fyra personers olika historier ur livet. 

Jiddisch för nuvarande och framtida lärare

[Judar] Nu satsar Skolverket på jiddisch tillsammans med Lunds universitet, Stockholms stad, Göteborgs stad, Malmö stad och Sveriges Jiddischförbund.  
Livia Fränkel, hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande, Stockholm.

Livia Fränkel är nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2022

[Judar] Livia Fränkel är en av fem nominerade som kan tilldelas årets Raoul Wallenbergpris. Vinnaren presenteras under prisceremonin som hålls den 27 augusti i Stockholm.