Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Judar

Nu tar barn och barnbarn över berättandet

[2020-04-17] De judiska flyktingar i Malmö-Lund som överlevde Förintelsen valde att inte glömma. Nu har de lämnat över stafettpinnen till sina barn och barnbarn. Två av dessa är Barbro Posner och Henrietta Stein.
Henrietta Stein är en av dem som berättar om Förintelsen. Foto: Sven Nilsson

Andra generationen kommer till tals

[2020-06-11] Cato Lein och Bernt Hermele jobbar just nu med en ny podcast där den andra generationen kommer till tals som en direkt fortsättning på podcasten ”Överlevarna”.

Forum för levande historia utforskar Sveriges relation till Förintelsen

[2020-06-09] I en ny satsning kommer Forum för levande historia att utforska Sveriges relation till Förintelsen. I september öppnar två nya utställningar och under hösten planeras flera samtalskvällar med koppl...

Jackie Jakubowski har avlidit

[2020-05-26] Författaren och publicisten Jackie Jakubowski har avlidit, 68 år gammal.    
Jackie Jakubowski. Arkivfoto: Judisk Krönika

Dagkollo istället för Glämsta-kollo

[2020-05-13] Judiska församlingens vanliga sommarkollo i Glämsta kan inte genomföras i år på grund av coronapandemin. Istället erbjuds dagkollo för barn i åk 2 - åk 8 i Stockholmsområdet under sommaren 2020.

Internationell hågkomst av Förintelsen skjuts på framtiden

[2020-05-08] Med anledning av coronaviruset och covid-19, meddelar statsminister Stefan Löfven att Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism senareläggs.

Digitala lösningar i coronatider

[2020-04-24] Digitala kanaler som kommunikationsmedel har blivit mycket viktiga i Corona-tider. Judiska församlingen i Stockholm lanserar varje dag nya karantänkommentarer på sin hemsida.

Coronaviruset påverkar med inställda evenemang och gudstjänster

[2020-04-23] Judiska Församlingen i Stockholm och kulturhuset Bajit är vanligtvis sprudlande av liv och rörelse. Sedan några dagar har de båda stängt ner all verksamhet som inte är helt nödvändig.  

UR tipsar om program på jiddisch

[2020-04-21] Den här månaden tipsar UR om program om och på jiddisch. Amanda längtar är ett program för förskolebarn.

Det är vår skyldighet som samhälle att föra deras berättelser vidare

[2020-04-17] I juli 2019 tillsatte regeringen utredningen Ett museum om Förintelsen. Nu är utredningen klar och onsdagen 15 april lämnade utredningen sitt betänkande till kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Krönikan - I Stockholms känns det tyst men i henne är det storm

[2020-04-01] En man som inte längre har ett hem håller sin fru hårt i handen. Det är kallt ute och deras knappt ettårige son skriker, kanske av kyla, kanske av rädsla för att lämna allt han känner till.