Artiklar
Illustratör: Rebecca Elfast

Utbildning

Diskriminering och kränkande behandling i skolan är förbjudet enligt lag. Verksamheter behöver arbeta aktivt med att förebygga och åtgärda kränkningar. 

Skollagen (2010:800): Kränkande behandling, mobbning och diskriminering får inte förekomma i förskolor, skolor eller andra verksamheter som lyder under skollagen. I lagen finns ett uttryckligt förbud för huvudmannen och personalen att utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling. Det finns även bestämmelser om hur huvudmannen ska arbeta målinriktat för att förebygga kränkande behandling. 

Skolans värdegrund: Förskolans och skolans värdegrund ska genomsyra utbildningen. Skolan har en skyldighet att motverka alla uttryck för rasism och stå upp för den värdegrund som finns i skollagen, som alla människors lika värde. 

Diskrimineringslagen (2008:567): Diskriminering är förbjudet i all skolverksamhet. 

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724, 4 §) beskriver det allmännas ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken, samt deras möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Barns utveckling av sin kulturella identitet och användning av den egna minoritetens språk ska främjas särskilt. 

Skollagen beskriver att elever som tillhör nationella minoriteter har en särskild stark rätt till modersmålsundervisning i grundskolan, gymnasieskolan och anpassade skolformer. Det räcker med att en elev efterfrågar modersmålsundervisningen för att huvudmannen ska vara skyldig att ordna det om det finns en lämplig lärare. 

Läroplanen för förskola (Lpfö 18) beskriver att barn som tillhör nationella minoriteter ska stödjas i utvecklingen av sitt minoritetsspråk och sin kulturella identitet. 

Artikel 30 i Barnkonventionen säger att barn som tillhör etniska, religiösa eller språkliga minoriteter, eller som tillhör ett urfolk, har rätt till sitt språk, sin kultur och sin religion. Enligt barnkonventionen ska utbildning dessutom förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna. 

Nedan följer flera viktiga bestämmelser som gäller skola, förskola och annan pedagogisk verksamhet: 

Rätten för enskilda att i vissa fall erbjudas förskola och viss annan pedagogisk verksamhet på finska, meänkieli eller samiska regleras i skollagen och i minoritetslagen. Tillsynsmyndigheter är Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen (DO). Även skolans huvudmän har ett tillsynsansvar.

  • En hemkommun som ingår i ett förvaltningsområde ska erbjuda barn, vars vårdnadshavare begär det, plats i förskola där hela eller en väsentlig del av utbildningen bedrivs på finska, meänkieli respektive samiska (8 kap. 12 b § skollagen). 
  • Vårdnadshavare som ansöker om förskoleplats för sitt barn ska tillfrågas om de önskar plats i sådan förskola (8 kap. 12 b § skollagen). 
  • En hemkommun som ingår i ett förvaltningsområde ska sträva efter att erbjuda barn vars vårdnadshavare begär det annan pedagogisk verksamhet där hela eller en väsentlig del av verksamheten bedrivs på finska, meänkieli respektive samiska (25 kap. 5 a § skollagen). 
  • Om kommunen erbjuder annan pedagogisk verksamhet enligt 25 kap. 2 eller 5 § skollagen ska vårdnadshavare som ansöker om sådan plats tillfrågas om de önskar plats i verksamhet som bedrivs på finska, meänkieli respektive samiska. Om en kommun som ingår i ett förvaltningsområde anordnar öppen förskola enligt 25 kap. 3 § skollagen ska kommunen, om det finns efterfrågan, sträva efter att erbjuda hela eller en väsentlig del av verksamheten på finska, meänkieli respektive samiska. 
Sidan uppdaterad 2024-11-18