Mål och riktlinjer
Alla kommuner och regioner ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Det framgår av minoritetslagen och omfattar samtliga nationella minoriteter och minoritetsspråk. Skyldigheten innebär att kommuner och regioner aktivt måste ta ställning till hur de ska bedriva arbetet och beskriva det i ett styrdokument. Uppföljningsmyndigheterna kan även begära in uppgifter om antagna mål och riktlinjer från kommuner och regioner.
Mål och riktlinjer är en form av styrdokument. Det kan vara en strategi, riktlinje, handlingsplan eller liknande.
Syftet med bestämmelsen är att:
- öka medvetenheten om nationella minoriteters rättigheter och efterlevnaden av Sveriges internationella åtaganden på området.
- tydliggöra att samtliga kommuner och regioner omfattas av lagstiftningen.
- påbörja ett strategiskt arbete för nationella minoriteters rättigheter anpassat efter lokala förutsättningar och behov.
På minoritet.se finns ett särskilt metodstöd för framtagandet av Mål och riktlinjer, mer information och tips på hur ni kan gå till väga: Metodstöd – mål och riktlinjer.
Flera kommuner utanför förvaltningsområden betonar att framtagandet av mål och riktlinjer är en viktig faktor för att stärka arbetet med nationella minoriteters rättigheter. Kommuner och regioner beskriver bland annat att:
- Processen för att ta fram eller revidera mål och riktlinjer är ett bra tillfälle för att öka kunskap och kännedom om minoritetslagen och att stärka samverkan och förankring internt.
- Processen är ett tillfälle att bjuda in nationella minoriteter till delaktighet med ett tydligt syfte och mål.
- När mål och riktlinjer väl är på plats är dokumentet ett tydliggörande av vad kommuner och regioner ska göra, som ger både möjlighet till samordning och att kunna följa upp aktiviteter.