Vad är utsatthet?
Den politik som rört Sveriges nationella minoriteter har påverkats av värdekonservativ nationalism, rasbiologiska teorier och fördomar. Även om de fem nationella minoriteternas historia, kultur och språk skiljer sig åt så finns vissa likheter i den statliga politik som under historien riktats mot dem. Som exempel har barn som tillhört nationella minoriteter placerats i skolformer som skiljt dem från sina föräldrar under långa perioder. I skolan fick barn inte tala sitt språk. Minoritetsspråken kom att förknippas med känslor av skam och stigma, som resulterat i att många individer förlorat sitt modersmål och sin kultur.
Personer som tillhör nationella minoriteter beskriver att de än idag möts av diskriminering och upplever utsatthet. Flera vittnar om att de inte vill eller vågar vara öppna med sin identitet som nationell minoritet på grund av rädsla av att utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. Rasism och intolerans är ett utbrett samhällsproblem och som tar sig i uttryck på olika sätt. Många vittnar om att de möts av fördomar och stereotypa föreställningar i sin vardag, som ofta får stå oemotsagda. Diskrimineringar och kränkningar kan ske öppet, som kränkningar genom fysiskt våld, nedvärderade uttryck i olika situationer eller på sociala medier. Det kan även ske mer dolt, som när handlingar osynliggör eller förbiser en individ. Diskriminering, kränkningar och utsatthet leder till lidande för individer och kan påverka deras levnadsvillkor, hälsa och möjligheter i livet.
En del personer som tillhör de nationella minoriteterna är fortfarande marginaliserade och lever i ett utanförskap. Många romer i Sverige har inte samma förutsättningar som andra när det gäller till exempel delaktighet på arbets- och bostadsmarknaden, eftersom de fortfarande i hög grad bemöts med fördomar och diskrimineras. Det försämrar romers möjligheter till ekonomisk och social jämlikhet.
Begreppet minoritetsstress beskriver den stress som personer som tillhör en historiskt marginaliserad eller i övrigt nedvärderad grupp i samhället kan uppleva. Den som till exempel tillhör en nationell minoritet kan uppleva oro över att möta, eller riskera att möta, negativitet i samhället baserat på grupptillhörighet. Oron kan grunda sig i en erfarenhet av att inte ses som likvärdig med andra personer i majoritetssamhället.