Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Berättelser av sverigefinska väsbybor i ny bok

[Sverigefinnar] I intervjuboken ”Väsby berättar”, delar sverigefinnar med sig av sitt liv under 1960- och 1970-talen i Upplands Väsby på arbetsplatser som Optimus, Marabou och Wäsby verkstäder.
Foto: Johan Jeppsson

Leena Huss får hederspris

[Sverigefinnar] Leena Huss får hederspris för sitt långvariga och kompromisslösa arbete för den sverigefinska minoriteten och andra nationella minoriteter.

Luleå är årets sverigefinska kommun

[Sverigefinnar] Idag på sverigefinnarnas dag får Luleå kommun pris för sitt arbete med sverigefinska barn och ungdomar.
Språkfrämjarna Kirsi Gohtala-Ghane och Tuuli Uljas Foto: Isof

Språkcentrum finska lanserar sociala medier

[Sverigefinnar] Lagom till sverigefinnarnas dag den 24 februari finns Nationellt språkcentrum för finska både på Instagram och Facebook.

Samtalsgrupper om åldrande på finska

[Sverigefinnar] Från 2019 till 2022 drev den ideella samarbetsorganisationen Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) projektet ”Åldras och Må bra”.

Ny skogsfinsk flagga

[Sverigefinnar] Den skogsfinska minoriteten har tagit fram en egen flagga. Färgen och formen ska spegla den skogsfinska traditionen där grön beskriver skogens betydelse för skogsfinnarnas svedjebrukskultur.
Nu jobbar Lina med en dramaserie på finska som handlar om ett gäng gymnasieungdomar i Stockholm. Foto: Karin Skoglund

Lina Puranen utmanar stereotyper om sverigefinnar

[Sverigefinnar] Hårt arbete, Finska rycket, Älskade koskit, Finnomani, Finskt disco och Mukulat- barnkulturfestival. Lina Puranen har arbetat med många TV-program och kulturevenemang som är kända för den sverigefi...

Mässa ska främja sverigefinsk kultur

[Sverigefinnar] För trettonde gången i ordningen arrangerar Kulttuuri.se, i samarbete med Finlandsinstitutet, en sverigefinsk bok- och kulturmässa den 12 november på Finlandsinstitutet i Stockholm.

SVT Uutiset Valspecial bevakar riksdagsvalet

[Sverigefinnar] Sverige går till valurnorna söndagen den 11 september, och SVT Uutiset bevakar riksdagsvalet i sin sändning Valspecial.  

Finskan blir nästa steg på Polarbibblo

[Sverigefinnar] Polarbibblo kommer under hösten att återta workshops med barn efter att pandemin satt stopp för dessa. Dessutom ska finskan bli en del av webbplatsen.