Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar
Elina tillsammans med barnen på förskolan.

Elina lär ut finska genom musikskapande

[Sverigefinnar] Kan förskolebarn lära sig finska genom att vara med och skapa låtar? Det verkar funka jättebra, menar den Malmöbaserade finska elektropopmusikern och kompositören Elina Masalin. 

Barnbandet Arne Alligator kommer till Uppsala län

[Sverigefinnar] Arne Alligator är Nordens mest strömmade barnband med över 250 miljoner visningar. Nu finns möjligheten att se Arnes enda spelning i Sverige under hösten 2023 när han kommer till Gimo.

Ordkonst på finska för modersmålslärare

[Sverigefinnar] Finlandsinstitutet driver projektet Sanatadietta suomeksi – Ordkonst på finska som främst riktar sig till modersmålslärare i finska språket.

Sverigefinskt författarbesök på Hässelby bibliotek i Stockholm

[Sverigefinnar] Författaren Maarit Turtiainen besöker Hässelby bibliotek tisdagen den 5 september 2023, kl. 10:00-11:00.
Foto: Karin Skoglund

Finnbygder i samverkan

[Sverigefinnar] 1992 startades FINNSAM, Finnbygder i Samverkan för att underlätta samarbete, forskning och samordning av aktiviteter kopplade till finnskogen och nätverket är öppet för alla som är intresserade av ...
Från vänster: Emma Jansson, Taru Viinikainen, Liisa Anneberg, Lauriina Pernu Foto: Karin Skoglund

Sverigefinsk mötesplats i Malmö sedan 1970-talet

[Sverigefinnar] Hos Malmö Suomi är alla åldrar välkomna, finsktalande eller inte. Malmö finska förening har en lång historia av att vara mötesplats för finländare i staden .
Maarit Jaakkola i Sverigefinländarnas arkiv

Akademisk forskning om sverigefinskhet profilerar sig

[Sverigefinnar] Sverigefinskhet, sverigefinnar och det finska språket i Sverige beforskas regelbundet både i Sverige och i utlandet, framför allt i Finland. Forskarna tar fram kunskap om sverigefinnarnas språkanvä...

Finska krigsbarn i fokus i berättarprojekt

[Sverigefinnar] ”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är tredje generationen.” säger författaren Anna Takanen som är citerad i ABF Kronobergs informationsbroschyr om projektet Barnen, kri...

Kvarntorp -en gammal finngård på väg mot världsarv

[Sverigefinnar] Rakt in i skogen en mil från Lekvattnets kyrka, upp på berget går grusvägen till Kvarntorps finngård eller Myllylä, som gården heter på finska. Där, fyra kilometer från gränsen till Norge har den s...
Jo Husmo framför rökugnen som tidigare fanns i bastun som låg här. Foto: Karin Skoglund

Jag fick uppfinna yrket rökugnsmakare

[Sverigefinnar] Enligt Jo Husmo, skogsfinne, värmlänning och Sveriges enda rökugnsmakare är kanske skogsfinnarna den mest hemliga av Sveriges nationella minoriteter.