Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar
Gamla finngården i Kvarntorp Värmland.

Sverigefinnarnas delegation kräver sanningskommission

[Sverigefinnar] Sverigefinnarnas delegation uppmanar den svenska staten att erkänna de övergrepp och den assimilering som den sverigefinska minoriteten har utsatts för. 
Skärmklipp från Svenska litteratursällskapets arkiv i Finland.

Insamling från andra generationens sverigefinnar

[Sverigefinnar] Svenska litteratursällskapets arkiv i Finland samlar in berättelser om barn och ungdomars upplevelser av att migrera till Sverige, växa upp i Sverige och eventuellt återvända till Finland.
Styrelseledamot och en av grundarna till Rusuvilina, Päivi Heikkinen. Foto privat.

Rusuvilina: en förening för sverigefinska yrkeskvinnor

[Sverigefinnar] Inom Rusuvilina, en förening för sverigefinska yrkeskvinnor, samlas medlemmar regelbundet för att stötta varandra och lyfta fram framstående kvinnor inom den sverigefinska gemenskapen.
Skärmklipp från Polarbibblos webbplats.

Polarbibblo nu även på finska

[Sverigefinnar] Hos Polarbibblo kan barn utforska sitt berättande och språk på ett kreativt och roligt sätt, bland annat genom att läsa, lyssna, skriva, rita, spela och se film.
Irina Littner.

Uppsats om finsk biblioteksverksamhet vann uppsatstävling

[Sverigefinnar] Irina Littner blev vinnare av uppsatstävlingen för högskolestudenter, arrangerad av Sverigefinländarnas delegation.
Eeva Österberg tar emot minoritetsspråkspriset på scen. Foto: Karin Skoglund.

Eeva Östberg mottagare av minoritetsspråks-priset

[Sverigefinnar] Eeva Östberg, bibliotekschef på Finlandsinstitutets bibliotek är mottagare av årets minoritetsspråkspris.

Isof genomför enkät om finskan i Sverige

[Sverigefinnar] Oavsett hur mycket eller lite du använder finska – välkommen att besvara Isofs enkät om finska språkets användning i Sverige!
Regissören och teaterchefen Malou Zilliacus. Foto: Petra Kahn Nord.

Scenkonst för de allra minsta på UusiTeatteri

[Sverigefinnar] UusiTeatteri, en tvåspråkig sverigefinländsk teater som skapar scenkonst för barn och unga, lyfter nu ridån för "VAU VAU" - en interaktiv upplevelse skräddarsydd för de allra minsta. 
Sofia Hedén läser gamla brev från arkivet. Foto: Karin Skoglund.

Finska krigsbarnsöden hos Arkiv Gävleborg

[Sverigefinnar] Mellan krigsåren 1939-1944 förflyttades 70-80 000 finska barn till Sverige där de placerades i fosterfamiljer.

Digitalt seminarium om sverigefinnars hälsa

[Sverigefinnar] Transkulturellt centrum presenterar en intervjustudie med sverigefinnar i Region Stockholm den 16 april kl. 13-16.