Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar
Linda Kääriä (t.h.), Petra Palkio och Tarmo Ahonen

Vad firar du på sverigefinnarnas dag?

[Sverigefinnar] I år uppmärksammas sverigefinnarnas dag den 24 februari med ett smörgåsbord av evenemang runt omkring i landet. Vi frågade några finsktalande sverigefinnar i Göteborg hur de firar den speciella dagen.

Undersökning för grundskolelärare i finska

[Sverigefinnar] Projektet LärNatMin som drivs i samarbete mellan Högskolan Dalarna och Göteborgs universitet genomför en undersökning riktad mot lärare som undervisar finska i grundskolan.
Medlemmar på 20-årskryssningen den 20 januari. Foto: Kai Kangassalo.

Pensionärernas riksförbund startar stödfond för äldre

[Sverigefinnar] ”Alla ska kunna följa med på utflykter”

Transkulturellt centrum publicerar delrapport om sverigefinnars hälsa

[Sverigefinnar] Transkulturellt centrum driver projektet ”Att vara sverigefinne i Stockholm: Psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov” på uppdrag av hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
Anne Simonsson Foto: Hasse Stenudd

Kyrkans finska verksamhet i vardag som i fest

[Sverigefinnar] - Kyrkans budskap griper tag i oss på ett annat sätt och kommer folk nära när de får ta emot det på sitt hjärtas språk, säger Anne Simonsson, präst i Luleå domkyrkoförsamlings finska verksamhet.

Kyrkoherdens sista tjänstejul

[Sverigefinnar] Allting har ett slut, allting har en sista gång. Det har blivit många sista gånger för Martti Paananen på sistone.
Foto privat

Sverigefinsk kulturhistoria i Södertälje i ny bok

[Sverigefinnar] Stellan Backman har skrivit en bok om sverigefinsk kulturhistoria i Södertälje. 
Bilder från invigningen där Höstlöv som faller (Kuolleet lehdet) av Aki Kaurismäki visades med huvudrollsinnehavarna Alma Pyösti och Jussi Vatanen. Foto: Linnea Huhta

Finskt tema på Filmfest i Sundsvall

[Sverigefinnar] För sjätte året i rad arrangeras Filmfest Sundsvall, en filmfestival som år efter år vuxit avseende visningar och publikantal. År 2023 fokuserade festivalen på Finland.

Sverigefinländarnas delegation lanserar uppsatstävling för studenter inom högre utbildning

[Sverigefinnar] Sverigefinländarnas delegation lanserar en uppsatstävling för universitets- och högskolestudenter med temat nationella minoriteten sverigefinnar och nationella minoritetsspråket finska.
Foto: Bitti Ingemansson

Våga prata med människor, använd de lokala förutsättningarna

[Sverigefinnar] Vad kan biblioteken göra för att ett minoritetsspråk inte ska gå förlorat? Åsa-Maria Berg Levinsson, bibliotekarie i Borås, visar med entusiasm och delvis okonventionella metoder hur.