Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Glädjen att använda sitt språk präglar Lankarullas dagliga verksamhet

[Sverigefinnar] Lankarulla är en finskspråkig förskoleavdelning vid Spinneriets förskola i Malmö för barn mellan 1-5 år. Lankarulla, Malmös enda finska förskoleavdelning för tillfället, grundades 2016 tillsammans med Spinneriets förskola och sedan dess har det varit ett stabilt antal på runt 20 barn inskrivna på avdelningen varje läsår.
Nu jobbar Lina med en dramaserie på finska som handlar om ett gäng gymnasieungdomar i Stockholm. Foto: Privat

Lina Puranen utmanar stereotyper om sverigefinnar

[Sverigefinnar] Hårt arbete, Finska rycket, Älskade koskit, Finnomani, Finskt disco och Mukulat- barnkulturfestival. Lina Puranen har arbetat med många TV-program och kulturevenemang som är kända för den sverigefi...

Mässa ska främja sverigefinsk kultur

[Sverigefinnar] För trettonde gången i ordningen arrangerar Kulttuuri.se, i samarbete med Finlandsinstitutet, en sverigefinsk bok- och kulturmässa den 12 november på Finlandsinstitutet i Stockholm.

SVT Uutiset Valspecial bevakar riksdagsvalet

[Sverigefinnar] Sverige går till valurnorna söndagen den 11 september, och SVT Uutiset bevakar riksdagsvalet i sin sändning Valspecial.  

Finskan blir nästa steg på Polarbibblo

[Sverigefinnar] Polarbibblo kommer under hösten att återta workshops med barn efter att pandemin satt stopp för dessa. Dessutom ska finskan bli en del av webbplatsen.
På bilden syns Isabella tillsammans med Suvi Kokko, koordinator för finskt förvaltningsområde. Foto: Östhammars kommun

Isabella belönas med språkstipendium

[Sverigefinnar] Det årliga finska språkstipendiet  i Östhammars kommun delades ut vid skolavslutningen den 9 juni. Årets pristagare är Isabella Vestberg från Vallonskolan. 
Helen Kantokoski Kviby, verksamhetschef, och Anna-Karina Bogren, arkivarie. Foto: Mattias Barsk

Sverigefinländarnas arkiv vill främja forskning

[Sverigefinnar] Sverigefinländarnas arkiv växer. 250 hyllmeter arkiverat material om sverigefinländare i form av bland annat mötesprotokoll och anteckningar. Det äldsta dokumentet är från slutet av 1800-talet. 

Berättarglädje är det centrala

[Sverigefinnar] På fyra sverigefinska skolor i Stockholm, Botkyrka och Upplands Väsby deltar cirka 50 mellanstadie- och högstadieelever i finska skrivarstugor utanför skoltid.  

Dags för YksikaksiFilmi-festival

[Sverigefinnar] Sverigefinska ungdomsförbundet arrangerar i samarbete med Kulturskolan i Stockholm YksiKaksiFilmi-festival på Folkets Bio Zita i Stockholm.

SVT söker aspiranter till SVT Sápmi och SVT Uutiset

[Sverigefinnar] Aspirantprogrammet är ett praktik/utbildningsprogram som pågår under i sju månader med start i mitten av november 2022.

Lansering av sverigefinsk träffpunkt

[Sverigefinnar] I samband med Valborg, Vappu, inviger Järfälla kommun sin första sverigefinska träffpunkt för alla åldersgrupper.