Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Sverigefinska kulturaktörer får projektstöd

[2020-09-17] Fem Sverigefinska kulturaktörer beviljades i våras projektbidrag från Kulturrådet. Stödet är välkommet i en pandemi där de nationella minoriteternas kulturaktiviteter har satts på sparlåga.
Olika sorters kantele. Kantele är Finlands nationalinstrument. Foto: Kantele- och Kalevala Vänner

Jasmin leder finsk talkshow

[2020-09-23] Det snart är dags för de finska avsnitten av talkshowen Min Röst, Mun Ääni, som gått på SVT under året. Målgruppen är unga vuxna.
Jasmin Lindberg med två av sina gäster. Foto: SVT

Nu kan brukarna spela schack utan att ses

[2020-09-07] När folk inte längre kan träffas, inte ordna med kulturaktiviteter eller ta emot besök inom äldreomsorgen, initierade Maria Ojala Andersson, samordnare i Skinnskatteberg, att köpa in en yeti-tablet.
Armi Helisten, anhörigstödjare på finska rehab, Skinnskatteberg, demonstrerar den tablet på Hemgården, som genom appar skapar allehanda aktiviteter för brukarna. Foto: Privat

Lukupiiri suomeksi - bokcirkel på finska

[2020-08-19] Sedan snart ett år tillbaka arrangerar Södra Ryds bibliotek i Skövde en bokcirkel på finska. Initiativet togs av en av bibliotekets medarbetare. Skövde kommun äger och finansierar projektet.
Bokcirkeln fortsätter i höst. Foto: Anoo Niskanen

Finska Förskolan är en viktig pusselbit i mina barns identitet

[2020-08-17] I den enda helt finskspråkiga kommunala förskolan (med svensk läroplan) – Finska Förskolan i Stockholm – är inriktningen tydlig och klar.
Tarinapaja – i berättarverkstaden får barnen berätta fritt och deras berättelser nedtecknas av personalen. Foto: John Gradowski

Rätten prövar Malmös slopade förskoleundervisning i finska

[2020-08-17] Efter att Malmö stads grundskoleförvaltning slopade undervisning i nationella minoritetsspråk för förskoleklasser blåste en grupp finska föräldrar till strid och överklagade beslutet till förvaltni...
Nina Jakku. Foto:Privat

De här finska ögonblicken är ihågkomna

[2020-06-03] Lordis vinst i Eurovision, Mokomafestivalen och Jul i Mumindalen är finska ögonblick på tema kultur som sverigefinnarna minns.

Både svärta och humor i filmen om Sarri och Sanna

[2020-05-18] Ewa Cederstam, Julia Qvarnström och Axel Grigor befinner sig nu i slutklippet med sitt bidrag till minoritetsfilmssatsningen GLÖD som Svenska Filminstitutet lanserat.
Filmen är inspelad i Ockelbo. På bilden syns Margarita Shereme och Julia Qvarnström i köket. Foto: Privat

Skellefteå prioriterade barnens röst

[2020-05-13] Ifjol utsågs Skellefteå till 2019 års sverigefinska kommun, bland annat för att ha prioriterat barnens röst i samrådsförfarandet samt framgångsrikt arbetat med att skapa en strukturerad dialog. 
Från prisutdelning i Östhammar; Sinikka Lindquist, ordförande i Skellefteå finska förening, Ulla-Maija Pesola och Andreas Löwenhöök (sammankallande för samrådet, oppositionsråd) Foto: Privat

Det är nu som höstens bokningar måste göras

[2020-03-25] Coronaepidemin har slagit hårt mot landets teatrar, däribland UusiTeatteri i Stockholm. - Våren är körd men det är nu alla höstens bokningar måste göras, säger teaterchefen Jukka Korpi.
Jukka Korpi är teaterchef på Uusi Teatteri. Arkivbild: Malin A Junkka

Psalmer och musik på finska väcker känslor

[2020-02-24] Farmor, son och barnbarn. Det är tre generationer som deltar i aktiviteterna på finska i Svenska kyrkan i Almtuna.
Farmor, son och barnbarn. De är tre generationer sverigefinnar som deltar på aktiviteter på finska i Svenska kyrkan. Foto: Karin Skoglund