Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

SVT Uutiset Valspecial bevakar riksdagsvalet

[Sverigefinnar] Sverige går till valurnorna söndagen den 11 september, och SVT Uutiset bevakar riksdagsvalet i sin sändning Valspecial.  

Finskan blir nästa steg på Polarbibblo

[Sverigefinnar] Polarbibblo kommer under hösten att återta workshops med barn efter att pandemin satt stopp för dessa. Dessutom ska finskan bli en del av webbplatsen.
På bilden syns Isabella tillsammans med Suvi Kokko, koordinator för finskt förvaltningsområde. Foto: Östhammars kommun

Isabella belönas med språkstipendium

[Sverigefinnar] Det årliga finska språkstipendiet  i Östhammars kommun delades ut vid skolavslutningen den 9 juni. Årets pristagare är Isabella Vestberg från Vallonskolan. 
Helen Kantokoski Kviby, verksamhetschef, och Anna-Karina Bogren, arkivarie. Foto: Mattias Barsk

Sverigefinländarnas arkiv vill främja forskning

[Sverigefinnar] Sverigefinländarnas arkiv växer. 250 hyllmeter arkiverat material om sverigefinländare i form av bland annat mötesprotokoll och anteckningar. Det äldsta dokumentet är från slutet av 1800-talet. 

Berättarglädje är det centrala

[Sverigefinnar] På fyra sverigefinska skolor i Stockholm, Botkyrka och Upplands Väsby deltar cirka 50 mellanstadie- och högstadieelever i finska skrivarstugor utanför skoltid.  

Dags för YksikaksiFilmi-festival

[Sverigefinnar] Sverigefinska ungdomsförbundet arrangerar i samarbete med Kulturskolan i Stockholm YksiKaksiFilmi-festival på Folkets Bio Zita i Stockholm.

SVT söker aspiranter till SVT Sápmi och SVT Uutiset

[Sverigefinnar] Aspirantprogrammet är ett praktik/utbildningsprogram som pågår under i sju månader med start i mitten av november 2022.

Lansering av sverigefinsk träffpunkt

[Sverigefinnar] I samband med Valborg, Vappu, inviger Järfälla kommun sin första sverigefinska träffpunkt för alla åldersgrupper.
Tangon som skapades i Argentina lär ha kommit till Finland en höstdag 1913. Foto: Bitti Ingemansson

I Finland hade vi vals, tango och humppa

[Sverigefinnar] Den finska tangon kan man se som en utveckling av den sociala foxtroten. "Tangon slog an en sträng i den finska mentaliteten. Det är melankolin och vemodet", menar Anneli Kangasmaa.
Reporter Sanna Auramo Paaer på Uutiset. Foto: Karin Skoglund

Vi jobbar för det finska språkets överlevnad

[Sverigefinnar] Varje vardag 17.45 sänder SVT nio minuter finskspråkiga nyheter. Nyhetsprogrammet Uutiset ska belysa det svenska samhället utifrån ett sverigefinskt perspektiv.