Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Sverigefinnar

Kielipää Taks - Tainas nya bok

[Sverigefinnar] Taina Sampakoskis nya barnbok som heter Kielipää Taksi ja sen kaveri Max (BoD) är riktad till sverigefinska barn och vägleder barnen till språkets underliga värld.

Ny serie om det finska i Sverige

[Sverigefinnar] Finska Rycket med Tiffany är programmet du inte visste att du saknat – en infotainment-serie om det finska i Sverige.

Finsk-samisk vigselmiljö invigs 7 september

[Sverigefinnar] Genom ett uppdrag till två lokala konsthantverkare erbjuder Örnsköldsvik nu par som vill viga sig borgerligt i en finsk-samisk inspirerad miljö att göra det i stadshuset Kronan.
Skrivargruppen består av fem göteborgska aktivister – Merja Heed, Helena Helander, Riitta Korhonen, Satu Rekola och Heli Henriksson Vasara. Foto: Privat

Unikt litteraturstöd för finskspråkig bok

[Sverigefinnar] Tankesmedjan V-Akka har beviljats statligt litteratur- och distributionsstöd för sin finskspråkiga bok "Kielimuurin varjosta - Ruotsinsuomalaisuudesta ja vähemmistötietoudesta". 

Nu har Luleå ett äldreboende för finsktalande

[Sverigefinnar] Den 1 mars öppnades det nya Kronans vård- och omsorgsboende i Luleå, en egen avdelning för finskatalande.

Namninsamling mot nedläggning

[Sverigefinnar] Södertälje kommun vill lägga ner den finska klassen på Stålhamraskolan till hösten då för få elever söker till utbildningen.
På bilden ses Timo tillsammans med pappa Jyrki och Suvi Kokko, koordinator för finskt förvaltningsområde. Foto: Östhammars kommun

Timo får Östhammars språkstipendium

[Sverigefinnar] Det årliga finska språkstipendiet delades ut vid skolavslutningen den 10 juni. Årets pristagare är Timo Peltonen från Frösåkersskolan.
Sanna Laakso. Foto: Privat

Hennes signum är tavlor på knivar

[Sverigefinnar] Hon är konstnär och programledare för Sveriges radio finskas program Popula. På Sverigefinnarnas dag i år tog hon emot priset för ”Årets unga sverigefinne”.

Tävlingssugna familjer sökes!

[Sverigefinnar] Är ni en familj som tycker om att tävla? Pratar någon av er finska, meänkieli eller använder teckenspråk? 
Petter Marjomaas familj kom 1965 från Kuusamo i norra Finland till den lilla kommunen Bengtsfors i norra Dalsland för att få sin utkomst i skogen. Foto: Privat

Här tycks finskan försvinna med den tredje generationen

[Sverigefinnar] Skogsindustrierna i norra Dalsland lockade under 60-talet finska arbetskraftsinvandrare i hundratal. Hur har språket och kulturen förvaltats av följande generationer?