Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer
Sebastian Casinge. Foto: privat

DNA-studier en del av resandegruppens emancipation

[Romer] I februari publicerades studien Genomic Insights into the Population History of the Resande or Swedish Travelers i tidskriften Genome Biology and Evolution.
Konstverk med människorättsaktivisten Diana Nyman. Foto: Fred Taikon

Livets trådar – romsk textilkonst

[Romer] De 6 maj var det vernissage på Le trajósko thavá, Livets trådar av den romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas på Forum för Levande Historia i Stockholm.
Människorättsförespråkaren Diana Nyman i en vardagssituation.

Livets trådar - en utställning av polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas

[Romer] Forum för levande historia presenterar en ny utställning "Livets trådar" med den polsk-romska konstnären Malgorzata Mirga-Tas.

Inbjudan till nominering av deltagare i Södertörns högskolas dialoggrupp

[Romer] Södertörns högskola har ett regeringsuppdrag om utbildning och revitalisering av romani chib och har därför beslutat att tillsätta en dialoggrupp.

Nytt romanocenter i Norrköping

[Romer] Från februari har Norrköping ett nytt romanocenter. Det är gruppen lovari/kelderash som fått ett eget medborgarkontor placerat i stadsdelen Hageby/Vrinnevi.
Andrea Morina och Elnita Kurtisi som medverkar i programmet. Foto: Svt

SVT firar romernas högtidsdag med specialprogram

[Romer] Romer världen över firar gemensam nationaldag 8 april. Sveriges Television stämmer in i hyllningarna i och med programmet ”Romska internationella dagen”.

MUCF presenterar förslag på att förebygga antiziganism mot unga romer

[Romer] I en delrapport till regeringen pekar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ut insatser för att förebygga och motverka antiziganism.

Senaste numret av Drabbikan ute

[Romer] Här kan du läsa det senaste numret av tidningen Drabbikan som ges ut av Frantz Wagnersällskapet som verkar för att bland annat revitalisera svensk romani och lyfta resandefolkets kultur och historia.
Elin, Birgitta och Anabelle bjuder in komikern Charlotta Björck och idoldeltagaren Ida Hallquist på öppet hus hos den romska internationella föreningen i Gävle Foto: SVT

Interaktiv livesändning på romani chib

[Romer] I en fyra timmar lång livesändning från Gävle bjuder SVT och Gävleborgs internationella romska förening in publiken till uppdrag och utmaningar i syfte att tillsammans värma upp inför internationel...
Emilia Huczko har dubbla roller under Internationella romadagen. Dels är hon arrangör i Uppsala, dels uppträder hon i Skarpnäck. Foto: Bahtale Roma

Internationella romadagen firas i år på flera datum

[Romer] Internationella romadagen är 8 april. På ett stort antal platser i Sverige har man i år flyttat firandet, eftersom det infaller på påskafton. Malmö är ett undantag.