Den romska minoriteten består av flera olika romska grupper. Vissa romska grupper, som resande och finska romer har bott i Sverige sedan 1500-talet. Andra som khalderash, lovara, arli och gurbeti har anlänt under olika tidpunkter under 1800- och 1900-talen. Det är därför svårt att tala om romer som ett folk, eftersom alla grupper har olika historiska erfarenheter, kulturer och språk.
I samband med att romer erkändes om en nationell minoritet år 2000 delades den romska minoriteten in i undergrupperna: nyanlända romer, utomnordiska romer, svenska romer, finska romer och resande. Denna indelning använder sig numera en del romer av, andra inte.
Det erkända nationella minoritetsspråket romani chib är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika varieteter eller dialekter. Uppskattningsvis finns cirka ett 60-tal romska varieteter i världen. I Sverige talas cirka 10-20 olika varieteter av romani chib.
Varieteterna har utvecklats på olika sätt beroende på var och hur talarna levt. De delar dock en bas av ord som kommer från indiska språk, persiska, armeniska och grekiska. Deras gemensamma och grundläggande ordförråd har ungefär 1000 ord, som exempelvis ord för kroppsdelar och enkla verb. Dessa kan vara så olika att talarna inte förstår varandra. Talarna använder själva benämningarna romani eller romanés om språket.