Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Romer

Svensk cirkus okända romska historia

[Romer] Vilken betydelse har romer och den romska kulturen för svensk cirkus, både i historia och nutid? Det har Cirkus Brazil Jack i Malmö fått 50 000 kronor från Kulturrådet för undersöka i en förstudie.

Så uppmärksammas Förintelsens minnesdag 27 januari

[Romer] É Romani Glinda bjuder in till minnesstund i Hedvig Eleonora kyrka. Med anledning av pandemin genomförs eventet med begränsad publik på plats samt livestreamas.
Foto: Pixabay

Romska rådet bjuder in till minnesstund

[Romer] Årligen den 27 januari infaller Förintelsens minnesdag, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945.  

Nytt nummer av Drabbrikan

[Romer] Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns julnumret här!
Arkivbild: Malin A Junkka

Nya uppdrag för natio­nel­la mino­ri­te­ters biblioteks­verksamhet

[Romer] Kungliga biblioteket bygger ut uppdraget om biblioteksverksamhet för de nationella minoriteterna. 
Sandra Englund och en del av hennes konst. Foto: Region Gävleborg

Sandra gjorde konst av sin släkthistoria

[Romer] Sandra Englund upptäckte för några år sedan att hon tillhör resandefolket. Nu har hon presenterat sitt uppdrag hos Kultur Gävleborg på Länsmuseet Gävleborg.
Författaren Fred Taikon. Foto: É Romani Glinda

Fred Taikon släpper ny bok

[Romer] Det är dags för det fjärde boksläppet av Barnen på Tanto med temat Sommarturné. Boksläppet sker den 4 december klockan 13.00 på Tranströmerbiblioteket i Medborgarhuset på Götgatan.
Kista bibliotek i Stockholm har under hösten satsat på romsk dans som ett medel för romsk inkludering och för att sprida romsk kultur till barn och unga. Foto: Rafael Szoppe

Allt fler barn intresserar sig för romsk dans

[Romer] Kista bibliotek i Stockholm har under hösten satsat på romsk dans som ett medel för romsk inkludering och för att sprida romsk kultur till barn och unga.
Den romska flaggan. Foto: Malin A Junkka

Kampanjen Jag är rom - nu på minoritet.se

[Romer] Från och med årsskiftet försvinner webbplatsen Jag är Rom - en kampanj som togs fram av Länsstyrelsen i Stockholm tillsammans med en grupp unga romer och andra samarbetspartners. 

Rapport om Europeiskt ramverk om romers jämlikhet

[Romsk inkludering] Regeringen bedömer att Strategin för romsk inkludering i stor utsträckning överensstämmer med ramverket för romsk jämlikhet, inkludering och delaktighet som EU-kommissionen tagit fram.

Fred Taikon fick medalj av Löfven

[Romer] I fredags fick Fred Taikon ta emot medaljen  llis quorum meruere labores från statsminister Stefan Löfven.