Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer
Foto: Rebecca Lundh

Sanningskommissionen för det samiska folket lanserar webbplats

[Samer] Sanningskommissionen för det samiska folket ska granska den politik som förts gentemot samerna och belysa dess konsekvenser. Nu har kommissionen lanserat sin webbplats där det bland annat finns information om samtalsmöten för den samiska minoriteten.

Samiska rådets kulturpris för konst om rasbiologi

[Samer] Den samiska konstnären Katarina Pirak Sikku har blivit tilldelad Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris. Samtidigt är hon aktuell med tre utställningar i Uppsala, Göteborg och Luleå om Luleälve...

Snart premiär för Tystnaden i Sápmi

[Samer] Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. I helgen var det förhandspremiär i Kiruna för Liselotte Wajstedts rosade ...

Viggo är först ut med nordsamiska som modernt språkval

[Samer] Luleå kommun är bland de första i landet med att erbjuda samiska, meänkieli och finska som modernt språk på gymnasiet.
Den samiska flaggan. Foto: Marie Enoksson

Ledamöter till sanningskommission utsedda

[Samer] I början av juni utsågs ledamöter till sanningskommissionen som ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket.

Bokpåse ska sprida berättelser från Sápmi

[Samer] Vindelns kommun har tagit fram bokpåsar med samiska berättelser. Syftet är att sprida berättelser från Sápmi och öka kunskapen hos barn och vuxna om samer och samisk kultur.

Annica Wennström ger röst till samiska berättelser i nytt residens

[Samer] Syftet med det samiska residenset är att främja samisk kultur i Västernorrland.
Arkivbild: Hasse Stenudd

Umeå öppnar boende med samisk inriktning

[Samer] Umeå öppnar våren 2023 sitt första vård- och omsorgsboende med samisk inriktning. Traditionella färger på väggarna utlovas, man ska fira samiska högtider.

Samisk mat lyfts fram på konferens

[Samer] I Östersund arrangeras den 18-19 maj Beapmoeh - den samiska matkonferensen.
Den samiska flaggan. Foto: Marie Enoksson

Vilhelmina inventerar samiska behov

[Samer] Vilhelmina samiska förvaltningskommun inventerar den samiska befolkningens önskemål och behov av språk- och kulturinsatser, genom en enkätundersökning.    
Eleonora Marsfjell. Foto: Privat

Föreningen synliggör Sápmi i Östergötland

[Samer] För 1,5 år sedan startades föreningen Sápmi i Östergötland (SIÖ) med syftet att bevara den samiska identiteten och kulturen samt att synliggöra de samer som bor i Östergötland.