Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer
Sarah Thomasson (t h) gratuleras efter vinsten i uttagningarna till slalom-VM i Åre, januari 1950.

150 filmer med samiskt innehåll på Filmarkivet.se

[Samer] Det nya filmarkivet är ett samarbete mellan Sametinget och Kungliga biblioteket. Filmerna är från början av 1900-talet fram till 1980-talet, och är helt gratis att se.
Moa Backe Åstot. Foto: Carl-Johan Utsi

Aktuell ungdomsroman om samisk identitet

[Samer] Moa Backe Åstot, född 1998, är aktuell med ungdomsromanen Fjärilshjärta. Boken handlar om den samiska 14-åringen Vilda. Vilda funderar mycket på sin identitet och sin samiska bakgrund, men kan inte...

Åtgärdsprogram mot rasism mot samer

[Samer] Regeringen har givit i uppdrag åt olika myndigheter att arbeta med åtgärdsprogram mot rasism mot samer. Med programmet vill man förebygga och motverka rasism samt polarisering.
IĐITSILBA, regi av Elle Márjá Eira. Foto: Johan Mathis Gaup

Samtal om att återta sin samiska historia

[Samer] Filmrummet, Svenska Filminstitutet, bjuder in till ett samtal om att återta sin historia, om gamla och nya berättelser från Sápmi den 4 maj, på Filmhuset i Stockholm.

Ny rapport om samisk hälsa från Folkhälsomyndigheten

[Samer] Folkhälsomyndigheten har släppt rapporten ”Hur mår samer i Sverige?” som konstaterar att de flesta samer mår bra.

Samiska sanningskommissionen besöker Skåne

[Samer] Samiska sanningskommissionen besöker Helsingborg den 24 april och Malmö den 25 april för samtalsmöten.
Anne Laila Åhren är pedagog på den samiska förskoleverksamheten Miesieh.  Miesieh betyder renkalvarna på sydsamiska. Foto:privat

Samisk förskola - en plats där samiska är normen

[Samer] På den samiska förskolan Miesieh i Östersund är vi-känslan en viktig byggsten. Här för pedagoger vidare det samiska arvet till den yngre generationen - två dagar i veckan.
Foto: Anneli Åsén

Webbinarium om samisk hälsa

[Samer] På temat ”Hälsa för livet” arrangerar Kunskapsnätverket för samisk hälsa tre webbinarier under våren.
Foto: Anneli Åsén

Lägesrapport för de samiska språken 2022

[Samer] I den trettonde lägesrapporten över de samiska språken konstaterar Samiskt språkcentrum att det fortfarande finns brister inom utbildningskedjan.

Samtalsmöten i Vindeln och Örnsköldsvik

[Samer] Sanningskommissionen för det samiska folket besöker Vindeln den 27 mars och Örnsköldsvik den 28 mars för samtalsmöten.