Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Samer

Samiska konstnärer prisas

[Samer] Stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfond har utsett två stipendiater 2021. Årets stipendier tilldelas Maj-Doris Rimpi och Inga-Wiktoria Påve (bilden).
Illustration: Emil Juuso

Konsultationsordningen antagen

[Samer] Riksdagen har nu antagit en lag om konsultation med det samiska folket (konsultationsordning). 
Jokkmokks marknad när den var en fysisk sådan. Foto: Carl Johan Utsi

Jokkmokks marknad i annan form

[Samer] "Vi har inte ställt in marknaden, vi kör den bara i en annan form. Vi har ställt om och i stället för en fysisk marknad blir det en digital marknad", säger Stefan Andersson, tillväxtchef på Jokkmok...

Åsa gör dockor med koltar

[Samer] Åsa Stenwall Gunnarsson har alltid älskat att handarbeta. Att hon skulle börja virka dockor med olika samiska koltar hade hon inte anat för några år sedan. Dockor som blivit väldigt efterfrågade.

Jokkmokks marknad ställs in

[Samer] Jokkmokks marknad ställs in på grund av ökad smitta av corona. Beslutet innebär att marknaden inte kommer att ha någon fysisk mötesplats utan sker digitalt.
Så här ser några av bilderna ut illustrerade av Anita Midbjer.

Ny bok från Elin Marakatt

[Samer] Den samiska författaren Elin Marakatt från Ađevuopmi/Idivuoma ger ut sin tredje bok – bilderboken Lilli, Lávre och Saivofolket.
Barnen har möjlighet att leka i en lavvu både inne och utomhus. Foto: Anneli Åsén

På Miesieh är samiskan norm

[Samer] Nu har den samiska förskolan Miesieh i Staare/Östersund varit öppen i två månader och har i dagsläget tio barn. Även andra kommuner har visat intresse för förskolan som har öppet en dag i veckan.
Den samiska flaggan. Foto: Anneli Åsén

Lycksele säljer samisk undervisning

[Samer] Lycksele kommun säljer samisk språkundervisning till 17 kommuner i dagsläget men efterfrågan är ännu större.

Vill du bli första hjälpare i psykisk ohälsa?

[Samer] Tillhör du en sameby och vill bli första hjälpare i psykisk hälsa. Nu startar en digital kurs där du får lära dig att stödja och uppmuntra en drabbad person tills ett tillfälligt kristillstånd är ö...

Livesändning när kyrkan ber samerna om ursäkt

[Samer] Under kyrkomötets avslutande högtidsgudstjänst den 24 november kommer ärkebiskop Antje Jackelén att framföra en officiell ursäkt från Svenska kyrkan till det samiska folket för historiska övergrepp...
Den samiska flaggan. Foto: Sametinget

Repatriering av skelett från Gustavianum

[Samer] Uppsala universitets rektor begär tillstånd av regeringen att få överlåta kvarlevor som finns vid universitetsmuseet Gustavianum till Arjeplogs sameförening.