Artiklar
Christine Olsen, ordförande i Niejda. Foto: Andreas Eriksson.

Niejda - för samiska kvinnor

Gemenskap och kunskapsdelning, kvinnohälsa på samiskt vis men också myndighetskontakt – den samiska kvinnoföreningen Niejda arbetar på flera nivåer och är till för alla samiska kvinnor och icke-binära.

– Det känns viktigt att det finns ett forum för samiska kvinnor, där vi kan samlas och prata om frågor som främst rör oss, säger Christine Olsen, ordförande i Niejda.

Det var 2014 som en liten grupp unga kvinnor, medlemmar i Sáminuorra, insåg behovet och vikten av en samisk förening för kvinnor vilket ledde till att Niejda bildades. Föreningens huvudsakliga verksamhetsstöd kommer från Jämställdhetsmyndigheten men Sametinget bidrar också med ett mindre verksamhetsbidrag.

Projektet Chicks in Sápmi var föreningens första projekt och riktades till unga samiska tjejer som fick äldre kvinnliga mentorer. Niejda som betyder flicka, men även dotter på lulesamiska, är ett forum för samiska kvinnor i alla åldrar. Christine Olsen som är ordförande i Niejda välkomnar kvinnor i alla åldrar att bli medlemmar och hon understryker vikten av att ha en brett ålderspann bland medlemmarna i föreningen.

– Det är jätteviktigt att kvinnor i olika åldrar finns representerade i Niejda. Som förening blir vi inbjudna till samråd med olika myndigheter och då är det bra om vi har medlemmar i varierande åldrar som kan representera föreningen. Det är även viktigt för gemenskapen, sammanhållningen och kunskapsöverföringen, säger Christine Olsen som understryker att man inte måste bo i Sápmi för att vara medlem.

Under de senaste tre åren har Niejda arbetat med fokus på samisk kvinnohälsa. Under 2022 gav de ut en enkät tillsammans med Sámi Nisson Forum (som även kallas Samiskt Kvinnoforum i Sverige). Syftet med enkäten var att samla in svar från deltagarna i frågor om den kvinnliga biologin, menstruationscykeln och klimakteriet.

– Med enkäten ville vi få syn på eventuella kunskapsluckor och behov, och det blev ett bra underlag. Det fanns många som ville veta mer och förstå sin kropp och ta hand om den utifrån ett samisk kvinnoperspektiv, berättar Christine Olsen och fortsätter:

– Ett samisk kvinnoperspektiv kan till exempel handla om hur man använt sig av örter tidigare för att hålla sig i balans som kvinna.

Enkätresultatet blev grogrunden för projektet Vuolleváibmu, som betyder det nedre hjärtat (kvinnans reproduktionsorgan) på nordsamiska. Niejda söker nu medel nu för att tillvarata traditionell kunskap inom ämnet samisk kvinnohälsa. Tanken är bland annat att intervjua äldre samer och hitta bra sätt att bevara och föra vidare denna kunskap, och att utveckla en metod för att ta tillvara på kunskap från de äldre.

Vi har huvudfokus på kvinnor, men även män som bär på kunskap som de fått från sina mödrar eller kvinnor kan vara aktuella att intervjua till kunskapsinsamlingen, säger Christine Olsen som understryker att all information som samlas in inte ska delas med majoritetssamhället.

– Det är en etisk fråga, det är inte meningen att allt ska delas med allmänheten. Det kommer vara upp till var och en som delar sin kunskap om de vill att den stannar inom det samiska samhället eller delas öppet.

Ett delprojekt i Vuolleváibmu är en aktivitet som heter Slöjd och samtal kring elden. Projektet finansieras av Sametinget och Region Jämtland Härjedalen och sker i olika delar av Jämtland. På dessa fysiska träffar bjuder Niejda deltagarna på mat.

– Vi tror att det finns en stor kraft i att mötas i cirkel, äta runt elden samtidigt som man slöjdar och pratar. Som projektledare ansvarar jag för att träffarna ska kännas som trygga rum där man kan prata öppet med varandra. Jag fixar även mat, tänder elden och bjuder in slöjdare som inspirerar. Det är också öppet för att ta med sitt pågående slöjdprojekt om man hellre vill det, berättar Christine Olsen.

Niejda håller också i digitala träffar med olika teman. Föreningens mål för 2025 är att en gång i månaden mötas och göra saker tillsammans via skärmarna. Yoga, matlagning och företagande samt andra ämnen som medlemmarna föreslår och önskar tas upp.

– Alla är delaktiga under träffarna som sker via skärm och det är främst medlemmarnas önskemål vi har som tema, men även styrelsen kommer med förslag.

Ett par gånger per år anordnar Niejda också fysiska medlemsträffar på olika platser. Och under 2025 kommer föreningen att fira sitt 10-årsjubileum.

– Då hoppas vi att det kommer kvinnor i alla åldrar, från hela Sápmi och firar med oss, säger Christine Olsen.

Föreningen har också varit delaktig i en rapport som handlar om våld mot samiska kvinnor. Två ledamöter från Niejdas styrelse satt då med i referensgruppen för rapporten som togs fram på uppdrag av Sametinget vid Umeå universitet och lanserades i mars 2024.

– Vi deltar i ett samarbete för att motverka våld mot samiska kvinnor tillsammans med andra samiska organisationer. Vi har även suttit i panelsamtal med Sametinget och Region Västerbotten.

Niejda är även med i projektet Knowledge Hub med jämställdhet som fokus. Projektet drivs av Samerådet.

– Det känns viktigt för oss att vara med på träffarna. Rapporten visar att samiska kvinnor i högre grad än svenska kvinnor utsätts för våld, och vi vill givetvis vara delaktiga i processen att hitta sätt att bryta detta mönster. Vi vill se ett Sápmi där både kvinnor och män mår bra och kan leva utifrån sina önskemål och förutsättningar, säger Christine Olsen.

LEONARDA ARCIDIACONO

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2024-12-18