Diskriminering och utsatthet
Det här är ett kunskaps- och metodstöd som kommuner, regioner och statliga myndigheter kan ta hjälp av för att motverka diskriminering, utsatthet och hatbrott mot nationella minoriteter. Ni hittar hela metodstödet med underflikar i vänstermenyn under rubriken Diskriminering och utsatthet
Stödet består av följande delar:
- Det offentligas skyldighet och ansvar: vad lagstiftningen ställer för krav på offentliga verksamheter att motverka diskriminering, utsatthet och hatbrott samt att främja lika möjligheter för de nationella minoriteterna.
- Om rasism, diskriminering, utsatthet och hatbrott: definitioner och innebörd av begrepp som är centrala för arbetet med att motverka diskriminering, utsatthet och hatbrott.
- Likvärdigt bemötande: vad det innebär och på vilket sätt det är en del av offentliga verksamheters grunduppdrag. Här finns också förslag på arbetssätt.
- Så kan man arbeta inom olika sektorer: under varje sektors kapitel finns genomgång av juridiska ramar som berör respektive sektor, exempel på hur utsatthet kan ta sig uttryck, förslag på hur verksamheten kan arbeta och reflekterande frågeställningar.
- Utbildning
- Kultur och bibliotek
- Hälso- och sjukvård
- Äldreomsorg
- Socialtjänst
- Så gör andra: lärande exempel på hur andra offentliga verksamheter arbetar för att motverka diskriminering, utsatthet och hatbrott mot nationella minoriteter.
Det kommer även att finnas två filmer om minoritetsstress och diskriminering och utsatthet, ett bildspel med diskussionsfrågor för arbetsplatsträffar samt en powerpointpresentation med talarmanus om metodstödet.
Syftet med metodstödet är att ge en kunskapsbild genom fakta, tips, lärande exempel och länkar till vidare läsning. Det finns grundläggande kunskap om minoriteterna och deras rättigheter på andra sidor på denna webbplats.