Artiklar

Vad kan hälso- och sjukvården göra?

Kunskap är en viktig del i arbetet med god och jämlik vård. Nedan är förslag på hur verksamheter inom hälso- och sjukvården kan arbeta för att stärka förutsättningarna för likvärdigt bemötande. 

Identifiera i vilka processer, verksamheter eller rutiner som nationella minoriteters rättigheter behöver synliggöras, med särskilt fokus på att motverka utsatthet och diskriminering. Det kan till exempel handla om riktlinjer för likvärdigt bemötande, rutiner för att följa upp kvalitet eller i utvecklingsarbeten. Säkerställ att rutiner och policys är kända bland och används av personalen. 

Undersök behov av kunskap och kompetens hos personalen. Ge regelbunden utbildning om vilket ansvar som hälso- och sjukvården har för att motverka diskriminering och utsatthet mot nationella minoriteter. Utbildningen bör också innehålla kunskap om nationella minoriteternas situation, historia, kultur och språk. Det kan stärka personalens förutsättningar att bidra positivt för tilliten hos individer som tillhör nationella minoriteter, så att fler känner sig trygga i kontakt och möten med vården. 

Använd målgruppens erfarenheter för att utveckla verksamheten. Involvera nationella minoriteter när ni tar fram utbildning, utvecklar arbetssätt eller följer upp verksamheter. Utgå från era befintliga processer för att involvera nationella minoriteter, så som patientundersökningar och patientråd, eller bjud in till ett samråd. 

Arbeta systematiskt med att kartlägga och synliggöra omotiverade skillnader i bemötande och vård i verksamheten. Skillnader kan bestå i att patienter med samma sjukdom och samma vårdbehov vårdas, behandlas eller bemöts på olika sätt. Verksamheten kan även analysera data om hälsoutfall och vårdkvalitet för olika patientgrupper för att identifiera och åtgärda ojämlikheter. 

Fånga upp och synliggör nationella minoriteters upplevelser och erfarenheter av bemötande, genom exempelvis intervjustudier eller patientundersökningar. Utgå från verksamhetens ordinarie struktur för uppföljning och säkerställ att det sker i enlighet med 

lagstiftningen. Genom att följa upp arbetet med likvärdigt bemötande kan verksamheterna få en förståelse för åtgärderna det leder till och hur de kan utvecklas.

Att tänka på vid uppföljning av upplevelser av utsatthet eller rasism vid bemötande:

  • Tydligt angivet syfte: Individen behöver förstå varför uppföljningen genomförs och hur den ska användas.
  • Samtycke: Individen ska ge samtycke för att delta i uppföljningen och hur data kommer att användas.
  • Anonymitet: Svar ska kunna lämnas anonymt, exempelvis i enkäter.
  • Självidentifiering: Individen identifierar själv sin etniska och religiösa identitet.
  • Möjlighet att avstå: Det ska vara tydligt att det är frivilligt för individen att delta.

I en rapport från Diskrimineringsombudsmannen finns exempel på hur flera offentliga aktörer arbetar med uppföljning.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Sidan uppdaterad 2024-11-18