Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Förvaltningsområden

Piteå kommun ansöker om att bli samisk förvaltningskommun

[Förvaltningsområden] I veckan rapporterade flera medier att Piteå kommun nu ansöker om att ingå i det samiska förvaltningsområdet.
Susanne Pingi Avander, ordförande i Sameföreningen i Skellefteå. Foto: Anders Boström

Skellefteå kommun blir en del av det samiska förvaltningsområdet

[Förvaltningsområden] Skellefteå blir 1 januari 2024 Sveriges 26:e samiska förvaltningskommun. Nya skyltar i stadshuset och en personalinventering är två grepp man direkt startar med.
Foto: Marie Enoksson

Skellefteå kommun blir samiskt förvaltningsområde

[Förvaltningsområden] Regeringen beviljar Skellefteå kommuns ansökan om att ingå i förvaltningsområde för samiska.
Christina Sundqvist från Arjeplog, en av deltagarna på äldreomsorgskonferensen i Arvidsjaur. Hon efterlyser hårdare arbete från kommunernas sida. Foto: Anders Boström

80-tal deltagare i samisk äldreomsorgskonferens

[Förvaltningsområden] Gå ut på gården och koka kaffe åt de äldre, låt Sameradion stå på i bakgrunden ibland och lär dig det samiska ordet för vatten! Tre tips på hur man kan tillmötesgå samer i äldrevården.

Socialstyrelsen bjuder in till digitalt erfarenhetsutbyte om äldreomsorg

[Förvaltningsområden] Socialstyrelsen bjuder in till ett digitalt erfarenhetsutbyte som tar sin utgångspunkt i rätten till äldreomsorg på nationella minoritetsspråk och rätten att få utöva sin kultur.
Foto: Anneli Åsén

Inga brister i Oxelösund enligt Skolinspektionen

[Förvaltningsområden] Efter en anmälan från en familj har Skolinspektionen prövat om Oxelösunds kommun lever upp till lagkravet om förskola på finska. Skolinspektionen svarar att kommunen inte brister i sin skyldighet.

Känner du till våra svenska nationella minoriteter?

[Förvaltningsområden] Med denna rubrik bjöd Norrköpings kommun samt nationella minoritetsföreningar i Norrköping den 1 oktober 2022 för första gången in till en gemensam dag om och med Norrköpings nationella minoriteter...

Skellefteå vill tillhöra samiskt förvaltningsområde

[Förvaltningsområden] Under måndagen den 14 februari tog en enig kommunstyrelse i Skellefteå beslut att ansöka hos regeringen för att få tillhöra samiskt förvaltningsområde från och med januari 2023.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivfoto: Anneli Åsén

Dålig kunskap om nationella minoriteter

[Förvaltningsområden] Allmänhetens kunskap om nationella minoriteter är väldigt låg. Var tredje svensk vet inte vad en nationell minoritet är.

I Luleå har minoritetsfrågorna hamnat högt upp på agendan

[Förvaltningsområden] När Viktoria Björklund började jobba för Luleå kommun som chef för Flerspråkscentrum visste varken hon eller någon annan mycket om minoriteter. I dag har Luleå tagit ett rejält kliv vad beträffar m...