Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Förvaltningsområden
Lena Maria Nilsson, ordförande i Umeå Sameförening, och Carin Nilsson, äldrenämndens ordförande, inviger Umeås första samiska äldreenhet. Foto: Anders Boström.

Äldreboende med samisk profil invigt i Umeå

[Förvaltningsområden] Det bjöds på bubbel och jojk när Umeå invigde sitt första äldreboende med samisk prägel. Boendet kommer bland annat att fira de åtta samiska årstiderna med traditionell samisk mat.
Samling på förskolan och genomgång av veckodagarna med förskolepedagog Lovisa Dahlberg. Foto: Karin Skoglund

Stockholms första förskola på samiska och meänkieli

[Förvaltningsområden] Efter nära fem år har Stockholms stad en förskola på samiska och meänkieli. Minoritet.se åker till Södermalm i Stockholm och möts av vimplar med tornedalska och samiska flaggor.
Anneli Alajäskö, modersmålsansvarig i Umeå, och Malin Elfving, rektor, har båda drivit på för att skapa förskolan där man talar tre minoritetsspråk. Foto: Anders Boström

Förskola i Umeå talar tre minoritetsspråk under samma tak

[Förvaltningsområden] I Umeå har förskolan Glaciären samlat tre minoritetsspråk under ett och samma tak.

Piteå kommun ansöker om att bli samisk förvaltningskommun

[Förvaltningsområden] I veckan rapporterade flera medier att Piteå kommun nu ansöker om att ingå i det samiska förvaltningsområdet.
Susanne Pingi Avander, ordförande i Sameföreningen i Skellefteå. Foto: Anders Boström

Skellefteå kommun blir en del av det samiska förvaltningsområdet

[Förvaltningsområden] Skellefteå blir 1 januari 2024 Sveriges 26:e samiska förvaltningskommun. Nya skyltar i stadshuset och en personalinventering är två grepp man direkt startar med.
Foto: Marie Enoksson

Skellefteå kommun blir samiskt förvaltningsområde

[Förvaltningsområden] Regeringen beviljar Skellefteå kommuns ansökan om att ingå i förvaltningsområde för samiska.
Christina Sundqvist från Arjeplog, en av deltagarna på äldreomsorgskonferensen i Arvidsjaur. Hon efterlyser hårdare arbete från kommunernas sida. Foto: Anders Boström

80-tal deltagare i samisk äldreomsorgskonferens

[Förvaltningsområden] Gå ut på gården och koka kaffe åt de äldre, låt Sameradion stå på i bakgrunden ibland och lär dig det samiska ordet för vatten! Tre tips på hur man kan tillmötesgå samer i äldrevården.

Socialstyrelsen bjuder in till digitalt erfarenhetsutbyte om äldreomsorg

[Förvaltningsområden] Socialstyrelsen bjuder in till ett digitalt erfarenhetsutbyte som tar sin utgångspunkt i rätten till äldreomsorg på nationella minoritetsspråk och rätten att få utöva sin kultur.
Foto: Anneli Åsén

Inga brister i Oxelösund enligt Skolinspektionen

[Förvaltningsområden] Efter en anmälan från en familj har Skolinspektionen prövat om Oxelösunds kommun lever upp till lagkravet om förskola på finska. Skolinspektionen svarar att kommunen inte brister i sin skyldighet.

Känner du till våra svenska nationella minoriteter?

[Förvaltningsområden] Med denna rubrik bjöd Norrköpings kommun samt nationella minoritetsföreningar i Norrköping den 1 oktober 2022 för första gången in till en gemensam dag om och med Norrköpings nationella minoriteter...

Skellefteå vill tillhöra samiskt förvaltningsområde

[Förvaltningsområden] Under måndagen den 14 februari tog en enig kommunstyrelse i Skellefteå beslut att ansöka hos regeringen för att få tillhöra samiskt förvaltningsområde från och med januari 2023.