Inflytande och delaktighet
Kommuner, regioner och statliga myndigheter ska enligt minoritetslagen ge nationella minoriteter inflytande i frågor som berör dem.
Minoritetspolitiken ska genomföras tillsammans med de nationella minoriteterna. Det framhålls bland annat i propositionen En stärkt minoritetspolitik. De nationella minoriteternas inflytande har stor betydelse för att synliggöra gruppernas behov i samhället. Det gäller såväl vuxna som barn och unga som tillhör nationella minoriteter.
Av minoritetslagen framgår att de nationella minoriteterna ska ges inflytande. Det ska ske genom strukturerad dialog. Formerna för inflytande kan anpassas efter vad som passar bäst för den specifika verksamheten och situationen. Det viktiga är att formen möjliggör reellt inflytande.
På minoritet.se finns ett metodstöd riktat specifikt mot arbetet med inflytande (Inflytande och delaktighet) som kommuner, regioner och myndigheter kan ta hjälp av i arbetet.
Några tips som kommuner och regioner utanför förvaltningsområdena själva lyfter fram är:
- Börja med att bjuda in nationella minoriteter till processen att ta fram eller revidera mål och riktlinjer. Det ger även kommuner och regioner ett tydligt syfte och fokus för samrådet eller dialogen.
- Bjud in nationella minoriteter till delaktighet i framtagandet av kultur- och regionplaner.
- Undersök om kommuner, regioner och länsstyrelser kan samverka för att tillsammans möjliggöra inflytande.
- Bjuda in till dialog eller samråd. Det kan behövas flera försök, eftersom det kan ta tid att informera om rättigheten, väcka intresse och bygga tillit. Flera kommuner, regioner och myndigheter beskriver det som svårt att möjliggöra inflytande, men samtidigt att de heller aldrig testat att bjuda in.