Artiklar
Bild på Kultursekreterare Ingela Heldebro som föreläser om nationella minoriteter.

Hultsfreds kommun tipsar om att börja med synliggörandet

Hultsfreds kommun har utvecklat sitt minoritetspolitiska arbete sedan 2019, då minoritetslagen stärktes. Arbetet har hittills främst fokuserat på att synliggöra och öka kunskapen om de nationella minoriteternas rättigheter, kultur och språk i kommunen.

Ingela Heldebro är kultursekreterare med ansvar för att samordna det minoritetspolitiska arbetet i kommunen. Hon beskriver hur arbetet började med informationsblad, affischering och bokbord vid de nationella minoriteternas högtidsdagar.

– Vi hade även utställningar med material vi kunde hitta från till exempel Forum för levande historia, beskriver Ingela Heldebro.

När kommunen inte hittade material som passade till utställningar om samer, sverigefinnar och tornedalingars kulturer och språk, tog de fram eget material. Arbetet med att synliggöra och främja de nationella minoriteternas kulturer och språk har utvecklats sedan dess. Idag finns, utöver Ingelas samordnande roll, även en funktion på biblioteket som ansvarar för frågan. Både utställningarna vid högtidsdagar och utbudet av kultur på nationella minoritetsspråk har vidgats.

– Numera har vi även gjort utställningarna mer levande då vi har ett digitalt bildspel med information, bilder, film och musik på biblioteket här i Hultsfred. Vi har också gjort i ordning en liten del på barnboksavdelningen med alla barnböcker på minoritetsspråken. Men vi skulle önska mer utrymme för böcker och litteratur framåt, säger Ingela Heldebro.

Som samordnare har Ingela varit central för att driva på arbetet. Samtidigt betonar hon att politisk förankring och intern samverkan är avgörande för att arbetet med minoritetspolitiken ska få genomslag. För att öka kännedomen om nationella minoriteter höll Ingela föredrag för nya kommunpolitiker efter senaste valet. Då väcktes ett intresse från kommunledningen om att alla politiker skulle genomgå den grundutbildning som finns på minoritet.se om minoritetslagstiftningen, som tagits fram av Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget. Men att få och bibehålla politikens intresse är inte alltid lätt när prioriteringar och politiska agendor svänger.

– Jag har ännu inte fått svar på hur många som gått utbildningen på minoritet.se. Men jag hoppas kunna återkomma till politikerna med ytterligare föredrag om minoriteterna och deras rättigheter, berättar Ingela Heldebro.

Ingela informerar och uppmärksammar minoritetslagen för olika förvaltningsenheter och uppmärksammar även minoriteternas högtidsdagar internt. Hon planerar att hålla föredrag för nya politiker efter nästa val och har tidigare besökt Svenska för invandrare (SFI) för att informera om minoritetspolitiken i Sverige.

Kommunen planerar framåt att arrangera öppna träffar på biblioteken i samband med minoriteternas högtidsdagar, där personer som tillhör nationella minoriteter och andra intresserade är välkomna.

– Det är ett tillfälle att mötas och umgås på ett trivsamt sätt, dela erfarenheter och lära känna varandra, beskriver Ingela Heldebro.

På frågan om vad andra kommuner eller regioner kan göra för att stärka det minoritetspolitiska arbetet, betonar Ingela vikten av att synliggöra minoriteternas kulturer, språk och rättigheter.

– Att synliggöra minoriteterna tror jag är det allra viktigaste i början. Att stegvis och återkommande sprida information om nationella minoriteter, deras kultur och lagstiftningen, säger Ingela Heldebro.

Även mål och riktlinjer är viktiga att få på plats. En lärdom är att styrdokumentet kan delas upp i mindre delmål eller aktiviteter som direkt kan kopplas till olika verksamheter i kommunen. Det minskar risken för att verksamheterna upplever att de har ”ännu ett uppdrag” som de inte hinner med. Kommunen håller också på att ta fram handlingsplaner som kan inspirera verksamheterna att arbeta minoritetspolitiskt. Ingela lyfter fram att det finns många tips och aktiviteter som går att kopiera och som inte är särskilt omfattande:

– Ett första steg kan vara att boka in ett kulturinslag, baka bröd eller laga en maträtt från de olika kulturerna. Det finns många tips som kan användas inom till exempel skolan och äldreomsorgen, bland annat på hemsidan samer.se.

Även regionala samarbeten kan hjälpa till att stärka arbetet. Det finns bland annat ett språknätverk för folkbiblioteken i Kalmar län och ett regionalt nätverk som initierats av Länsstyrelsen i Kalmar, som kommer att ha sitt första möte i september.

– Jag ser fram emot att utbyta idéer och tankar med andra och gemensamt arbeta för att lyfta minoritetsfrågorna, berättar Ingela Heldebro.

Ingela avslutar med att lyfta fram vilken viktig nyckel som kunskap är, både för att främja nationella minoriteters rättigheter och demokratin i stort.

– Okunskap om varandra kan lätt yttra sig i fördomar, i stället för intresse. Det är en demokratifråga att vi ser varandras likheter samtidigt som vi också lyfter och främjar olika kulturer och identiteter, menar Ingela Heldebro.

Sidan uppdaterad 2024-11-28