Artiklar

Informera om rättigheter och ansvar

Kommuner och regioner ska enligt minoritetslagen informera nationella minoriteter om deras rättigheter och det allmännas ansvar. Samma informationsskyldighet gäller för statliga myndigheter vars verksamheter har betydelse för de nationella minoriteterna eller deras språk. Syftet med informationen bör vara att individer som tillhör nationella minoriteter har kännedom om och kan tillvara ta sina rättigheter.

Informationsskyldigheter inkluderar främst två typer av statliga myndigheter:

  • Myndigheter som sannolikt har regelbunden kontakt med personer som tillhör nationella minoriteter, som till exempel länsstyrelser, Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.
  • Myndigheter med sektorsansvar för områden som har betydelse för minoritetspolitiken eller för bevarandet av nationella minoriteters rättigheter. Här ingår exempelvis Kulturrådet, Skolverket, Diskrimineringsombudsmannen (DO), Institutet för språk och folkminnen (ISOF) och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Förvaltningsmyndigheter ska både informera om nationella minoriteters rättigheter och sitt ansvar som förvaltningsmyndighet. Några viktiga områden är rätten till inflytande, rätten till modersmålsundervisning och till service och omvårdnad för äldre på minoritetsspråk. Ni kan läsa mer om dessa rättigheter i andra delar av metodstödet.

Kommuner, regioner och statliga myndigheter bestämmer själva hur informationen ska spridas. Många väljer att informera på flera sätt och i flera forum, för att kunna nå invånare med olika förutsättningar och behov. Några förslag på insatser är att:

  • Publicera information om rättigheter och ansvar på organisationens hemsida. Här kan ni även beskriva ert arbete och de aktiviteter ni gör inom minoritetsområdet.
  • Använd redan befintliga forum, kanaler och kommunikationsinsatser för att sprida information. Gör inlägg på sociala medier, affischer och broschyrer som kan synliggöras i kommunfoajén, biblioteket, skolmiljöer, vårdcentralen, barnavårdscentralen (BVC) och barnmorskemottagningen/mödravårdscentralen (MVC).
  • Ge information på svenska och på minoritetsspråken. Detta för att synliggöra språken och uppmuntra användningen av dem. Det kan både handla om information på hemsidor, inlägg i sociala medier eller skyltning i den fysiska miljön, till exempel i kommunhuset eller på biblioteket.
  • Passa på att ge information om nationella minoriteters rättigheter samtidigt som ni informerar om annat. Till exempel vid föräldramöten i skolan, inför skolval på gymnasiet, vid informationsmöten och broschyrer om äldreomsorg, eller inför höstlovsaktiviteter eller kulturevenemang.
Sidan uppdaterad 2024-11-28