Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Språk och kultur
Marlene Hugoson, forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen. Foto: Karin Skoglund.

En skattkista med äldre samiskt material

[Språk och kultur] I arkivsamlingarna i Uppsala och Umeå på Institutet för språk och folkminnen finns olika typer av samiskt material bevarat som tillsammans ger en rik bild av samisk kultur.
Skärmklipp från UR Plays webbplats.

Korta kulturprogram på UR Play

[Språk och kultur] På UR Play kan du se Kulturkvarten, korta program som lyfter kulturella händelser med fokus på de olika nationella minoriteterna.
Illustration från Isof.

Språkcentrumen läggs ner

[Språk och kultur] Efter bara tre år läggs Språkcentrumen för de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, romani och jiddisch ner.
Illustration från Kungliga biblioteket.

Kungliga biblioteket söker ledamöter till nyinrättat råd

[Språk och kultur] Kungliga biblioteket (KB) inrättar en ny rådgivande funktion som är tänkt att fungera som ett forum för samtal där minoritetsperspektiven bidrar till KB:s arbete med samlingarna.
Markus Lyyra. Foto privat.

Nätverk för att främja språklig mångfald

[Språk och kultur] NPLD är ett europeiskt nätverk som arbetar för att stärka språkpolitik och planering för mindre språk i Europa. Nätverket inkluderar regeringar, universitet och föreningar.

Kurs i storytelling för minoriteter

[Språk och kultur] Padeia folkhögskola ger i samarbete med Humanity in Action Democracy Fellowship en kurs i storytelling för minoriteter till hösten.
Skärmklipp på programmet.

5 folk festival tillbaka i Kungsträdgården i Stockholm

[Språk och kultur] För elfte året i rad är den populära 5 Folk Festivalen ett efterlängtat och svängigt inslag i sommar Stockholm.
Skrämklipp från SVT Play

Dokumentärserie på SVT Play om Kvinnorna som förändrade historien

[Språk och kultur] Dokumentärserien handlar om nio kvinnor som på olika sätt satt avtryck på historien. Många av dem har gjort viktiga saker som med tiden har glömts bort - omedvetet, eller medvetet.
Deslbo forngård, Digitalt museum. Foto: Elsa Röing

Hälsinglands museum söker unga till projekt om världsarv

[Språk och kultur] Hälsinglands museum söker unga mellan 16 och 25 år till arvsfondsprojektet ”Nya berättelser om Världsarvet”.
Artister: Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok. Musiker: Robert Svärd. Foto: Patrick Miller

Samisk-romsk berättelse på turné

[Språk och kultur] Samer och romer delar nomadlivets historia och erfarenheter. Just nu är showen Nomad på turné genom Sverige.
Foto: Mark Standley

Ansök för stöd till filmkulturell verksamhet för barn och unga på nationella minoritetsspråk

[Språk och kultur] Svenska Filminstitutet har två öppna ansökningar för filmkulturell verksamhet för barn och unga på nationella minoritetsspråk.