Länsstyrelsen Kalmar län och Region Kalmar län samverkar för att stärka minoriteternas rättigheter i länet
Länsstyrelsen Kalmar län och Region Kalmar län har utvecklat ett framgångsrikt samarbete med mål om att stärka de nationella minoriteternas rättigheter i länet. Tillsammans arrangerar de kunskapsdagar för länets aktörer och stödjer kommunerna i att samverka och stärka sitt minoritetsarbete.
Samarbetet utvecklades 2019, när minoritetslagen stärktes ytterligare. Kärngruppen för samarbetet består av Jenny Mathew, strateg på enheten för social hållbarhet, Länsstyrelsen Kalmar län, och Cecilia Alm, kulturutvecklare på Region Kalmar län. Tidigare ingick även Maud Salim från Region Kalmar län, som arbetade på regional biblioteksutveckling.
Sedan 2019 har länsstyrelsen och regionen arrangerat årliga temadagar/informationsdagar om nationella minoriteter och deras rättigheter. Syftet har varit att öka kunskapen kring minoritetslagen, det allmännas skyldigheter och att engagera aktörerna i länet. Temadagarna har fokuserat på en nationell minoritet åt gången och varit öppna för bland annat intresserade tjänstepersoner, bibliotekspersonal, politiker och civilsamhället. Under pandemin hölls temadagarna digitalt, vilket möjliggjorde deltagande från förvaltningsmyndigheter i andra delar av landet. Jenny Mathew beskriver:
– Det har hänt massor sedan 2019! Kunskapsdagarna har fått ringar på vattnet, nu har vi ett arbete som bara växer och växer.
Länsstyrelsen och regionen arbetar tillsammans för att stärka minoritetsarbetet i länets kommuner. En fördel är att de två organisationerna har olika ingångar i kommunerna, vilket de utnyttjar i sitt samarbete.
– Vi har båda knappa resurser, men tillsammans kan vi hjälpas åt med kostnader och bidrag. Vi kan få större omfattning än om vi var själva. Vi bidrar med olika perspektiv och kan nå olika målgrupper, vi stödjer och kompletterar varandra, säger Jenny Mathew.
Länsstyrelsen och regionen ordnar olika aktiviteter för att stödja och samverka med länets kommuner, som kommit olika långt i arbetet. Jenny Mathew beskriver:
– Det finns 12 kommuner i länet, varav sex har antagit mål och riktlinjer. Länsstyrelsen stöttar dem att komma vidare i sitt arbete, både genom direkt kontakt och nätverk med kommunernas samordnare. Länsstyrelsen försöker att motivera kommunerna – i allt från att flagga till att ta fram mål och riktlinjer.
Region Kalmar län håller i ett nätverk för folkbiblioteken i länet, med fokus på nationella minoriteters rättigheter och på mångspråkighet. Bibliotekarier och biträdande chefer från 12 folkbibliotek deltar. Nätverket syftar till att höja kunskap och sprida arbetssätt.Ramboll Innehållsförteckning
– En känner att det skett en förändring. Sex år senare i nätverket sker det många aktiviteter i kommunerna, det är pysselpåsar, bokcirkelläsning och sagostunder, beskriver Maud Salim.
Efter en kunskapsdag som hölls i Kalmar tidigare i år, där regionen och länsstyrelsen var medarrangörer tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget, signalerade kommunerna i länet att de vill öka samverkan ytterligare. Jenny Mathew beskriver:
– En del av framgångsreceptet kommer av att vi stöttar kommunerna kontinuerligt i att se lösningar snarare än hinder. Det kan handla om frågor som vilka aktiviteter de ska börja med.
– Ett bra första steg är att synliggöra arbetet för att visa målgruppen att vi aktivt arbetar med frågan. Därför hör vi av oss och påminner kommunerna – ” Nu är det snart romernas högtidsdag, har ni skrivit inlägg och har ni planerat flaggning?" På det här viset visar vi att det inte behöver vara så jättestora grejer, utan små steg på rätt väg.
Jenny Mathew förklarar att en stor utmaning är att aktualisera minoritetsarbetet för vissa kommuner som inte sett anledningar att prioritera frågan:
– Det finns en okunskap om målgruppernas representation i kommunerna. Länsstyrelsen har därför hittat olika former att just synliggöra målgruppen i länet. Till exempel så frågade jag alla folkbibliotek om utlåningsstatistik på nationella minoritetsspråk. Statistiken visade att det i länet lånas böcker på alla nationella minoritetsspråk. Vi jämförde utlåningsstatistiken med SCB-statistiken om sverigefinska befolkningen, och kunde se ett sammanhang. Nästa steg skulle kunna vara att efterfråga statistik om modersmålsundervisning. På det här viset kan vi höja kunskapen i länet kring representationen i de olika kommunerna, menar Jenny Mathew.
Länsstyrelsen och regionens samverkan fungerar bra, fastän de har olika uppdrag, förutsättningar och utmaningar i arbetet. Jenny Mathew berättar:
– Våra respektive uppdrag är både likt och olikt. Länsstyrelsen får regleringsbrev varje år som är vår utgångspunkt för uppdraget. Länsstyrelsen har också ett internt ansvar att se till att vi som myndighet lever upp till lagen samt att vi ska jobba externt genom att stötta kommunerna. Här på Länsstyrelsen handlar mycket om att inte bara jag som samordnare ska bära uppdraget, utan att hela myndigheten ska göra det. I detta krävs det mycket kunskapshöjande inom vår organisation.
Länsstyrelsen arbetar på flera sätt för att öka kunskapen och synliggöra viktiga frågor internt. Ett uttalat stöd från ledningsnivå är centralt för att Jenny Mathew ska ha de förutsättningar som krävs för att driva arbetet framåt och stötta kommunerna. Hon beskriver:
– Vi har ett strategidokument, som visar vad vi ska göra varje år. Det revideras årligen och presenteras för ledningen. Jag har en nära samverkan med flera enheter inom myndigheten. Exempel på viktiga enheter är krisberedskap, kommunikation, samhällsbyggnad, HR, rättsenheten och kulturmiljö m.m. Men jag samverkar även med kollegorna på enheten för social hållbarhet.
Region Kalmar läns arbete med nationella minoriteter är främst koncentrerat till regionala utvecklingsförvaltningen. Rättigheterna är en integrerad del av den regionala kultur- och biblioteksplanen. En av Regionens främsta utmaningar är att få till en intern samverkan över förvaltningsgränserna.
– Gehöret i den egna organisationen är en utmaning, vi har svårt att nå fram. Vi behöver jobba förvaltningsövergripande och inte enbart på regional utvecklingsförvaltning, beskriver Cecilia Alm.
– En utmaning är också att nå den politiska ledingen. Vi har försökt att nå ut med arbetet utanför kulturområdet och att göra det större, beskriver Maud Salim.
Men nu kan en förändring vara på gång inom Regionen. Efter en kunskapsdag som arrangerades tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget under 2024 har det minoritetspolitiska arbetet fått större fokus:
– Genom att politikerna medverkade den dagen har de fått upp ögonen för området och vikten av arbetet. Genom detta lyfts frågan upp på ett annat sätt än tidigare och de kommer också bevaka området, säger Cecilia Alm.
På frågan vad som Länsstyrelsen och Regionen har för planer för arbetet i Kalmar län framöver så betonar både Jenny Mathew och Cecilia Alm att samverkan kommer att fortsätta, i full fart. Länsstyrelsen Kalmar län har också blivit kontaktad av andra länsstyrelser utanför förvaltningsområdena, som vill veta mer om hur de kan driva på utvecklingen i deras län.