Artiklar

Utsatthet inom kultur och bibliotek

De nationella minoritetsspråken är centrala för kultur och identitet. Samtidigt är de starkt hotade och riskerar att försvinna. Flera nationella minoriteter har inte fått använda sitt modersmål och språken har genom åren blivit stigmatiserade, vilket har resulterat i att användningen av språken har minskat i omfattning och att språken inte har förts vidare till nästa generation. 

De allmänna biblioteken har en viktig och kraftfull roll i att främja den språkliga utvecklingen av minoritetsspråken, de nationella minoriteternas kulturer och i att stödja individers identitetsskapande. Begreppet revitalisering betyder återuppväckande och syftar till att ett språk som håller på att gå förlorat får nytt liv. Revitalisering kan ske genom att offentlig sektor, civilsamhället och privatpersoner arbetar tillsammans för att fler ska använda och utveckla minoritetsspråken. Det främjar möjligheterna till att språken fortsätter leva och bidrar till en rikare och mer mångsidig kulturell miljö i Sverige. 

Exempel på utsatthet inom kultur och bibliotek: 

  • En person vill eller vågar inte ta hjälp för att låna böcker på minoritetsspråk, av rädsla av att bli föremål för nedsättande kommentarer på grund av hens kulturella identitet. 
  • En besökare blir ifrågasätt varför hen ska låna barnböcker på minoritetsspråk eftersom föräldern inte själv kan språket. 
  • Det saknas tillgång till barnlitteratur på ett minoritetsspråk i kommunen. 
Sidan uppdaterad 2024-11-18