Främja kultur och språk
Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken. Det framgår av språklagen (2009:600) och gäller samtliga minoritetsspråk och i hela landet. I ansvaret ingår även att i övrigt främja de nationella minoriteternas möjlighet att behålla och utveckla sina kulturer. Barns utveckling av sin kulturella identitet och användning av sitt minoritetsspråk ska främjas särskilt, vilket är i linje med artikel 30 i FN:s konvention om barnets rättigheter.
De nationella minoritetsspråken är en viktig del av minoriteternas identitet och kultur. Det finns dock en risk att språken går förlorade, eftersom allt färre talar språken. Därför behöver samhället och det offentliga på olika sätt uppmuntra och skapa förutsättningar för att fler ska använda minoritetsspråken och att de ska föras vidare till nästa generation.
I språklagen står det att de nationella minoritetsspråken både ska främjas och skyddas. Att främja språken innebär att det allmänna aktivt ska verka för att personer som tillhör nationella minoriteter har möjlighet att lära sig, utveckla och använda minoritetsspråken. Att skydda språken innebär främst att det allmänna inte får förbjuda personer att använda sitt minoritetsspråk.
Insatser för att synliggöra språk och kultur kan främja användningen av minoritetsspråken. Det kan bidra till att öka intresset för den egna kulturen eller språket hos minoriteterna. Det kan även ge ökad kännedom hos majoritetsbefolkningen och hos kommuner, regioner och statliga myndigheters anställda. Synliggörande aktiviteter kan också vara viktiga ur ett statushöjande perspektiv, genom att bidra till att fler personer som tillhör de nationella minoriteterna känner sig stolta över sin kultur, sitt språk och sin identitet.
Kommuner och regioner utanför förvaltningsområden beskriver att aktiviteter för att synliggöra nationella minoriteters språk och kulturer är centralt för att stärka arbetet. Synliggörande aktiviteter kan gärna kombineras med insatser för att sprida information om nationella minoriteters rättigheter. Det kan i sin tur bidra till att fler som tillhör de nationella minoriteterna blir medvetna eller påminda om sina rättigheter och vad kommuner, regioner och statliga myndigheter kan erbjuda för service, aktiviteter eller insatser.
Nedan är tips på aktiviteter från kommuner och regioner:
- Ta fram och besluta om en flaggpolicy som inkluderar de nationella minoriteternas flaggor. Flagga vid de nationella minoriteternas högtidsdagar.
- Skriv kunskapshöjande artiklar på intranät och hemsida i samband med högtidsdagarna och berätta om varför ni flaggar.
- Använd underlag som redan finns istället för att arbeta fram nytt material. Det finns exempelvis bilder, utbildningar, animationer och artiklar på minoritet.se
- Gör utställningar med böcker och andra kulturuttryck på biblioteken vid de nationella minoriteternas olika högtidsdagar. Hämta information och material från exempelvis minoritet.se och Kungliga biblioteket.
- Anordna kulturevenemang på folkbiblioteken eller andra allmänna lokaler, som till exempel högläsning på minoritetsspråk, eller körverksamhet.
- Sätt upp skyltar på minoritetsspråk i offentliga lokaler, så som kommunhusets foajé eller på biblioteken.