Om rasism, diskriminering, utsatthet och hatbrott
I den här delen av metodstödet går vi igenom vad rasism, diskriminering, utsatthet och hatbrott betyder och vad begreppen innebär. Den här sidan handlar om rasism. I vänstersmenyn hittar ni sidorna för diskriminering, utsatthet och hatbrott under rubrikerna Vad är diskriminering, Vad är utsatthet och Vad är hatbrott?
Det finns flera olika uttryck för rasism. I den nationella handlingsplanen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott och i de fem åtgärdsprogrammen för olika former av rasism beskrivs några av de uttryck för rasism som förekommer i Sverige idag: antisemitism, antiziganism och rasism mot samer. Det förekommer också rasism riktad mot sverigefinnar och tornedalingar.
Nationella minoriteter i Sverige har historiskt utsatts för diskriminering och marginalisering, som till exempel tvångsförflyttningar, tvångssteriliseringar och att barn skilts från sina föräldrar. Under perioder i historien har romer till exempel inte varit bofasta eller gått i skolan, tornedalingar har inte fått tala sitt språk och judar endast bo och verka i vissa städer. Idag möter nationella minoriteter fortfarande fördomar och diskriminering, vilket påverkar deras livskvalitet och deltagande i samhället. För att motverka att nationella minoriteter diskrimineras är det viktigt att förstå vad rasism är och hur det kan ta sig uttryck.
Vad är rasism? En definition av rasism är uppfattningar om att människor på grund av föreställningar om ras, nationellt, kulturellt eller etniskt ursprung, religion, hudfärg eller annat liknande förhållande är väsensskilda från varandra och att de därför kan eller bör behandlas på olika sätt. Det är den definition som används i regeringens handlingsplan Samlat grepp mot rasism och hatbrott, Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet (Kulturdepartementet och Justitiedepartementet, 2016).
Avsikten med en handling är inte avgörande. Rasism innebär att tänka och agera på sätt som kan vara både medvetet och omedvetet. Det är därför viktigt att förstå hur även oavsiktligt rasistiska handlingar är rasism.
Vilka konsekvenser leder rasism till? Rasism skapar och upprätthåller ojämlikhet mellan människor. Detta sker genom ideologier och språkbruk och genom institutionell praxis, och genom olika former av våld. Med institutionell praxis menas det sätt som en organisation vanligtvis arbetar på, och som kan påverka hur rättvist eller orättvist människor behandlas i olika situationer.
Var förekommer rasism? Rasism är ett samhällsproblem och förekommer i samhällets alla sektorer.
Strukturell rasism kan finnas i olika former som en del av samhället. Det kan vara hur lagar ser ut, hur myndigheter arbetar och vad majoritetssamhället gör och tänker. Det kallas för strukturell rasism. Rasistiska handlingar baseras inte alltid på en individs politiska övertygelse utan kan ske omedvetet. Denna definition av strukturell rasism används i regeringens nationella plan mot rasism (Kulturdepartementet och Justitiedepartementet 2016).
En stereotyp föreställning är en förenklad och ofta felaktig bild av en person eller en grupp människor. Det innebär att man tror att alla i en viss grupp är på ett visst sätt, utan att egentligen veta något om dem. Man antar saker om dem baserat på deras utseende, ursprung eller annat, i stället för att se dem som individer.