
Samisk julkalender i SVT 2024 under inspelning
Oskar Östergren Njajta, same och bosatt i Tärnaby, är en av sex manusförfattare.
– Det blir spännande att se resultatet. Det är många som tittar och många som har åsikter om julkalendern, säger Östergren Njajta som tidigare jobbat med bland annat Guldbaggevinnaren ”Sameblod”.
Östergren Njajta har i manusskrivandet arbetat med författaren Annica Wennström. Hon har skrivit flera böcker med samiska teman och även hon har samiska rötter.
Berättelsen i ”Snödrömmar” handlar om en samisk familj i skidorten Gavmofjäll där systrarna Ristin och Aila dras in i ett mysterium.
Deras fjäll är i vanliga fall ett snöparadis, men just denna vinter faller ingen snö och de dras in i ett mysterium om fjällets hemligheter.
– Jag fick frågan från produktionsbolaget FLX och är förstås jätteglad att få vara med. Det är mitt första renodlade manusuppdrag, berättar Östergren Njajta och fortsätter:
– En julkalender bär en speciell typ av berättande. Det är flera parallella spår och linjer, vissa får ett avslut medan andra fortsätter mellan avsnitten. Det blir många cliffhangers.
Bortsett från vanliga studioinspelningar så har teamet bland annat rest till Kåbdalis. Det är ett mindre samhälle i Jokkmokk, ungefär mitt i Norrbotten.
Hur kommer tittaren att se det samiska i ”Snödrömmar”?
– Jag hoppas att många samer kommer att känna igen sig i både miljöer och i livsstilar. Vi har försökt få med så mycket igenkänning som möjligt, säger Östergren Njajta.
Han betonar att mycket kan hända mellan tidpunkten när ett manus är klart och själva inspelningen, men också att det är flera andra samer inblandade på olika sätt, både framför och bakom kameran, och att det talar för samisk igenkänning.
– Det är viktigt att den samiska berättelsen ligger i fokus. Bara det gör att det sprids nyfikenhet och kunskap. Inte minst är det viktigt för samiska barn och ungdomar att se att vår värld är lika mycket värd som andra och att den också kan bli gestaltad. Det är det allra viktigaste, säger Östergren Njajta.
I seriens sydsamiska familj är pappan ekonom på en kommun men det finns samtidigt kopplingar till traditioner och till naturen.
– Man kommer att känna igen karaktärer och man kommer att känna igen hur samer resonerar kring världen, markerna och annat. Det handlar om hur man ser på naturen och omgivningen för att få förklaringar, och det hoppas jag fler blir nyfikna på. Exakt vad jag menar kan jag inte gå in på nu. Det hänger ihop med själva mysteriet.
Vilken är din favioritjulkalender?
– Jag har inte sett så mycket på kalendrar förut, men har nu försökt titta ikapp lite. Sunes Jul (1991) är den första jag kommer på och den gillade jag för att den var så rolig.
Han kallar humorn i julkalendrarna för familjehumor och med det bryter ”Snödrömmar” lite ny mark
– Jag skulle säga att det inte finns så himla mycket samisk humor på film så det blir ju spännande att se hur det tas emot. Julkalendrar måste vara roliga, det måste finnas humor.
Övriga manusförfattare är Inger Scharis, Jonas Wallerström, Jacob Seth Fransson och Aida Wondimu.
I serien medverkar barnskådespelarna Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén samt Olle Sarri, Anna Åsdell, Pávva Pittja, Nik Märak, Christine Meltzer, Shirley Clamp, Måns Nathanaelson, Olov-Anders Sikku och Per-Henrik Marakatt Mangi.
Snödrömmar sänds i SVT1 i december 2024.
Årets (2023) julkalender i SVT heter ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”. Det är en ny version av ”Trolltider” som gick som kalender både 1979 och 1985.
ANDERS BOSTRÖM