
Festival för sverigefinsk, finlandssvensk, finsk och flerspråkig scenkonst
Scenkostfestivalen kommer att äga rum i Skarpnäcks kulturhus lokaler och besökare kommer att ta del av en uppsjö av aktiviteter. Tanken med festivalen är att erbjuda både föreställningar och samtal om scenkonst. Biljetter säljs till förmånliga priser så att så många som möjligt ska kunna delta. Några av aktiviteterna har fri entré men behöver förbokas. Alla aktiviteter har begränsade platser, så för att säkra sin plats är det bäst att boka biljetter i förväg via Tickster. Genom att söka på Kaveri-kollektivets scenkonstfestival dyker alla biljetter upp.
Camilla Allgulander, producent på Kaveri-kollektivet, berättar att hon anser att denna typ av kultur bör uppmärksammas mer för att stärka minoriteter och skapa större representation inom konsten, då kultur är en stor beröringspunkt för många människor.
- Att höra sitt språk och se sin kultur på scen är inkluderande och identitetsstärkande. Det vill vi bidra till genom att arrangera festivalen med aktiviteter för både barn och vuxna, berättar Camilla Allgulander, producent på Kaveri-kollektivet.
Kaveri-kollektivet är en förening som har som syfte att bedriva verksamhet inom kultursfären, främst inom professionell scenkonstverksamhet. Målet är att scenkonstverksamheten alltid ska ha en stark koppling till den sverigefinska minoriteten, språkligt eller kulturellt.
Föreningen grundades 2019 av Minttu-Maria Jäävuori, Eliisa Erävalo och Kimmo Tetri som alla har en flerårig erfarenhet av att arbeta med sverigefinsk kultur. Sedan starten har Kaveri-kollektivet producerat och samproducerat flera olika föreställningar och konstnärliga projekt både nationellt och internationellt.
Kaveri betyder “kompis” på finska och Kaveri-kollektivet vill erbjuda ett forum för sverigefinska konstnärer där de kan träffas, skapa och få hjälp i skapandet. Man vill även vara en samarbetspartner, dvs. en kompis, för en rad olika institutioner som vill arbeta med sverigefinskt kulturarv.
Camilla Allgulander berättar att det under scenkonstfestivalen kommer att erbjudas föreställningar av hög kvalitet, till exempel kommer den välkända teatergruppen Viirus från Helsingfors att spela den kritikerrosade föreställningen War and Piss with the Loving Memory of Hans Rosling av och med skådespelaren Oskar Pöysti.
- Vi ser verkligen fram emot detta gästspel som stimulerar till kritiskt tänkande på ett
inspirerande och roligt sätt. När föreställningen är slut kommer publiken kunna lyssna till ett konstnärssamtal med Oskar Pöysti och Viirus konstnärliga ledare och teaterchef Jussi Sorjanen om arbetsprocessen med föreställningen. Samtalet leds av Fanny Twardomanski, producent på Kungliga Dramatiska Teatern, säger Camilla Allgulander.
Intressanta scenkonstsamtal med speciellt inbjudna personer som har stor kunskap och erfarenhet inom flerspråkig scenkonst kommer också att erbjudas. Exempelvis kommer dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare på Unga Klara, leda ett panelsamtal om flerspråkig scenkonst med dramatikern och den konstnärliga forskaren Vanja Hamidi Isacson, Jani Lohikari och dansaren och koreografen Eliisa Erävalo, en av skaparna till föreställningen Markus lär sig finska.
Under festivalen kommer det även att erbjudas aktiviteter för barn och deras familjer, bland annat föreställningen Markus lär sig finska, av och med dansarna och koreograferna Eliisa Erävalo och Marcus Baldemar. Föreställningen blandar finska och svenska och behandlar, genom dans, språk, rim och lek, ämnen som flerspråkighet, språkbortfall, skam och demokrati. Efter föreställningen går det att vara med på en skapande workshop på föreställningens tema.
PETRA KAHN NORD