Artiklar
Hanna Rajs Lara i köket. Foto: Privat

"Det är inte lätt att definiera judisk mat"

För Hanna Rajs Lara är att laga och äta mat ett sätt att praktisera judendom. Hon säger att det inte är lätt att definiera vad som är judisk mat.

 Judar har genom historien varit bosatta över hela världen, vad som ingår i det judiska köket är därför varierande för olika personer.
- För mig är judisk mat den mat som min mamma och mormor lagat till mig under hela min uppväxt. En del av den mat jag kallar judisk kanske till lika stor del är serbisk och ungersk. 

Hanna kommer från en sekulär familj, judiska traditioner har kretsat kring mat istället för religiösa ritualer. Hanna har många matminnen från barndomen. Ett är hur hennes mormor bakade kuglof”, ett kaffebröd med choklad- och russinlager som görs i en speciell hög bakform. Ett annat är mammas vallmokakor.
- Vallmon måste vara nymald, mormor går alltid till Hötorgshallen dagen innan och beställer. När vi reser till Serbien tar vi med vallmofrön hem. Man kokar vallmon med mjölk, sylt, socker och russin så det blir en smet. Sedan bakar man en pajdeg och olika lager med vallmofrön eller gör en rulle.

Hanna berättar att mat har en väldigt stor betydelse inom judendom, alla judiska heldagar har en koppling till särskild mat. Maten symboliserar ofta det man firar. Exempelvis äter man äter man ”latkes”, potatisplättar som påminner om råraka, och munkar på chanuka. Oljan i maten symboliserar oljan till den eviga lågan som inte tog slut under förstörelsen av det andra templet. På pesach, judisk påsk, äter man ”matze”, ojäst bröd och soppa med ”kneidlach”, knyten gjorda på matzemjöl. Man äter inte jäst mat för att minnas det judiska folket flykt undan slaveriet i Egypten då man inte hade tid att vänta på att brödet skulle jäsa. På rosh hashana, judiskt nyår, äter man runda bröd och äpple med honung. Dessa rätter symboliserar önskan om ett sött och gott nytt år.

Även till vardags har den judiska maten stor betydelse i Hannas liv.
- Ibland lagar jag den typiskt judiska kycklingsoppan efter eget recept. Jag börjar riktigt tidigt på morgonen, sen får den stå hela dagen. I soppan har jag en hel kyckling, selleri, morot, palsternacka, lagerblad, örter och mycket lök och vitlök. Och så har jag ”schmaltz” (fett). Kycklingsoppa är bra för allt! När min fru är sjuk lagar jag soppan till henne, i den lägger jag kärlek.

Hanna berättar att hon sällan känt sig så judisk som när hon och hennes mamma var i New York och för första gången någonsin smakade en pastramimacka på en deli. Det kändes som om hon hade ätit den tusen gånger förut, när hon i själva verket endast sett folk äta den på film. Vid första tuggan var det som om hon klev in i något större och väldigt judiskt.

Under coronapandemin började Hanna laga mat på på video för att inspirera andra. Hanna har fått filmerna publicerade på Judiska Församlingens hemsida (https://jfst.se/digitalt-material/matlagning-och-bakning/). Där kan man bland annat se henne och hennes familj baka saffranskaka, kokosflan, cheese cake och den gambianska grytan domoda. När hon lagade burek, filodegspaj, ringde mormor och skällde på henne för att hon haft för mycket smör.

Judiska matregler har stora begräsningar, vilket Hanna tycker är en kul utmaning. Hon tänker alltid på hur hon ska kunna göra maten så god som möjligt med dessa begräsningar.

Hennes kommande utmaning är att laga goda gefilte fish, fiskbullar.

PETRA KAHN NORD

Sidan uppdaterad 2020-09-01