Artiklar
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Umeå firar Tornedalingarnas dag - i efterskott

För femte året i rad firar tornedalingar i Umeå sin egen dag med ett fullspäckat program på Västerbottens museum söndag 15 september. Årets tema är att flytta bort – att komma hem.

Egentligen firas Tornedalingarnas dag den 15 juli men i Umeå är det dags nu att uppmärksamma dagen.

Som en röd tråd genom dagen går samtal och framträdanden som utgår från dubbla identiteter, språk och kulturer. En av flera medverkande är författaren och dramatikern Mona Mörtlund som berättar om hembyns betydelse för hennes skrivande, och hur det är att skriva på två språk.
– Min hemby har betytt mycket för mig i mitt skrivande, både när jag bott där och när jag, som nu, bor någon annanstans. Det är byn, landskapet, det gamla språket och framför allt människorna i byn som format mig och utgör den mylla ur vilken mitt berättande föds.

Organisationen Met Nuoret svarar för ett panelsamtal med flera unga personer som känner samhörighet med det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Där resonerar bland andra Hanna Aili, ordförande för Met Nuoret och bosatt i Nyköping och Alexander Mickelsson, truckförare och hemvändare till Ullatti, om känslan av borta och hemma, och att kunna existera mitt emellan.
– Att flytta ifrån sin hembygd är något många tornedalingar kan relatera till. Det är en utflyttningsbygd där normen är att man ska flytta därifrån. Samtidigt har många kvar starka band till byn. Jag upplever att vi ofta pratar om hur det är “där hemma”, men kanske mindre om vad av det tornedalska vi väljer att hålla fast vid om en bor på annan ort. Vad får en att känna sig hemma på den nya platsen? Eller vad skulle få en att gå emot strömmen och faktiskt flytta tillbaka, resonerar Hanna Aili som själv är utflyttad och numera bor i Nyköping.

– Officiell dag för Tornedalingarnas dag är 15 juli, men föreningen i Umeå har tillsammans med museet bestämt att uppmärksamma dagen nu i september istället. Programmet är fantastiskt så jag tror att det kommer att bli ett riktigt roligt firande, säger Sofia Breimo, etnolog på Västerbottens museum.

Detta enligt ett pressutskick.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2019-09-03