Artiklar
Mikael Niemi. Foto: Kjell Kangas

Sten i siden - Mikael Niemi lyfter historien under samtidens flamma

Mikael Niemi är verksam med utgångspunkt i Pajala kommun och minoritet.se är nyfiken på hur meänkieli, kulturen och platsen påverkat hans författarskap. Det ska snabbt visa sig att det kanske snarare är personerna, som påverkat en av Tornedalens och Norrbottens mest lästa författare. Hösten 2023 släpptes hans senaste bok.

- Att ta reda på vem man är, är självklart och den research jag gjort, har nog pågått hela livet, säger Mikael Niemi. Han är aktuell med 600-sidors boken Sten i siden, det mest utmanande verk som han hittills skrivit. En roman, som med värme och säregna karaktärer, berättar en del av Sveriges historia som utspelar sig i hjärtat av Tornedalen. Sten i siden är en gedigen, faktafylld, historisk roman som arbetar sig från 1920-talet till år 2017.

- När jag skrev den här boken har jag spenderat mycket tid på att läsa Norrskensflamman och andra tidskrifter och annat material som finns på mikrofilm på biblioteket i Luleå.

Det blir uppenbart att det finns mycket material, för den som vill ta del av det.

En händelse i boken skildrar när nationalsocialisten Hermann Svensson håller tal, han berättar om hur han önskar att den svenska statsmakten slutar förfölja finsktalande. På frågan om det finns något särskilt som vi borde lärt oss av historien svarar Mikael Niemi,

- Ja, nazisterna var en av de få som på 30-talet försvarade tornedalsfinskan, finskan, det är ganska märkligt att det var så. De flesta andra partier sket i det, outtalat kanske de ville försvenska bygden.

Nazisterna var av taktiska skäl flitiga på att försvara finskan. De var också flitiga på att besöka landsbygdsorter samt lyfta fram lokala landsbygdsfrågor i sitt arbete med att förankra sig ute i landet och få väljarröster från tornedalingarna i valen. Samtidigt betraktade nazisterna personer med finskt ursprung som tillhörande av lägre stående ras.

- Jag känner flera som var nazister, kända pajalabor, men det var förstås av okunskap - att de inte visste vad det skulle leda till, försäkrar Niemi som konstaterar att nazisterna, kommunisterna och laestadianerna var stora alla tre, vilket ledde till enorma motsättningar.

- Det var alla mot alla, inget diskussionsvänligt klimat inte, konstaterar han medan han drar paralleller mellan de historiska motsättningarna och meänkielirörelsen idag.

- De har sina rötter i de ideologiska motsättningarna, det finns inget mitt emellan.

Efter att Sten i siden släpptes under hösten 2023 har Mikael Niemi rest runt hela landet för att prata om boken. Han har medverkat i Babel och på en hel del olika litteratur- och kulturfestivaler sedan boksläppet. I början av december 2023 har boken redan sålt i 10 000 exemplar.

- Boken har sålt jättebra söderut också, man möter mycket okunskap men det finns ett stort intresse för oss i norr. [...] De flesta känner till samerna men allt fler känner till oss tornedalingar, de är nyfikna på oss, berättar Mikael Niemi. Han minns tillbaka till hur några läsare berättat att de efter att ha läst hans bok rest för att titta på bifurkationsälven, Tärendö älv, som är ett biflöde mellan två av Sveriges fyra nationalälvar, Torne älv och Kalix älv.

Meänkieli var Mikael Niemis pappas modersmål, själv pratar han främst vardagsfraser och fångar upp en del meänkieli under älgjakten. Niemi som är en av tornedalens största författare konstaterar att urfolket samerna har kolten, slöjden och språket medan tornedalingarna främst har språket, förstås även maten och slöjden. Men, språket skapar en gemenskap för tornedalingarna. Sten i siden innehåller fraser på meänkieli.

- Jag vill markera att boken egentligen är skriven på finska, fast den är skriven på svenska. För de var finsktalande då [på 30-talet], säger han.

- Jag pratar meänkieli för hemkänsla, inte bara i Tornedalen utan även med finnarna jag möter, “Mistäs sie olet?” (varifrån är du) säger jag och alla blir förundrade. Meänkieli skapar en vi-känsla, säger han och bedyrar hur viktigt det är att inte se ner på de som inte kan språket och uppmuntra dem som vill lära sig.

1930-talstorparen Eino, som är en av de som Sten i siden handlar om, har ingen ideologi i början, men utvecklar en. Handlingen kretsar huvudsakligen kring en vägstrejk som kom att påverka den politiska spelplanen. Vi rör oss mellan 2017, 1920-, 1930-, 1970-talen om vartannat. Historien lyfts successivt mot samtidens flamma, som lyser upp skärvor ur Sveriges historia som bara väntat på att studeras i närbild, med värme och respekt. Sten i siden är definitionen av proletärlitteratur som förstås lyfter skilda människoöden med de typiska niemiska övernaturligheterna och detaljrika beskrivningarna.

Utflyttning och att ha en relation till att flytta, är något som också är närvarande i boken. Något som numera, nästan kan tyckas vara, en del av den tornedalska kulturen. Något som varenda tornedaling på ett eller annat sätt erfarit eller fått leva i ständig relation till. På 1960-1970-talen erbjöds personer boende i Norrbotten och Tornedalen flyttbidrag, en enkel resa söderut till arbete. Medan de svältdrabbade tornedalingarna även under tidigare år emigrerat till Nordamerika, precis som många andra svenskar och skandinaver.

- Nu kan vi bo kvar och tillföra någonting, [exempelvis] står Kaunisvaara för 1 % av Sveriges totala exportinkomster, det är ganska häftigt. Sen har vi skogen därtill som vi exploaterar. Norrbotten är inte tärande, vi ger, konstaterar Mikael Niemi och fortsätter,

- Vi kan gott hålla huvudet högt. Det är skillnad på när jag växte upp på 60-talet när man skulle flyga och fara och försöka bli svensk. Det syns på ungdomarna nu, det finns en stolthet som är starkare än på min tid.

Niemi lyfter exempel som Hooja, The Magnettes och Klara Pasma, unga musiker som går sin egen väg och älskas för att de gör det. De är tornedalingar hela linjen ut säger han och avslutar,

- Jag gjorde det också, i Populärmusik från Vittula, inte förstod jag att den skulle bli översatt till 30-40 språk - men det gjorde den. Nu behövs nya unga röster som för fram det typiska och säregna, det vackra och storslagna som finns här.

Mikael Niemis bok Koka björn som släpptes år 2017 är den första nordiska originalserien för Disney+. TV-serien produceras av produktionsbolaget Anagram.

- Den kommer att visas internationellt, Skandinavien är bara ett litet hörn av detta. Jag har fått läsa manuset och fått inbjudan att vara med på inspelningarna, men på grund av lanseringen av Sten i siden har jag inte kunnat närvara, säger Niemi och fortsätter,

- Men jag har haft samtal med både producent och regissör, det känns lovande. Det är lite roligt att Lars Levi Laestadius spelas av den långe och stilige Gustaf Skarsgård. Med tanke på att Laestadius själv var lite mer ovårdad och kort.

Mikael Niemi är skidentusiast, vilket gör att det inte är helt oväntat att han en dag i december precis är inkommen från en skidtur. Samtalet avslutas, för att vår författare ska ta sig cirka 45 km söderut från Pajala centralort, till en annan ände av kommunen som en gång var en egen kommun.

- Klockan fyra ska jag vidare till Nattfestivalen i Korpilombolo och prata om den nya boken, avslutar han. Ingen ny roman skrivs i detta nu, men det kommer mera. Det lovar han, innan han fortsätter vidare till nästa författarsamtal.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2024-01-08