Artiklar
Liv Aira, dansare och koreograf samt grundare av Invisible People Contemporary Dance AB och initiativtagare till Jillat - Samiskt dancenter.

Samiskt danscenter invigt: Jillat har sprakat igång

Det första samiska danscentret Jillat är invigt och portarna öppnades formellt den 16 november 2024. Vid rodret för den enorma apparaten finns Jimmy Lundegård och Liv Aira som bjudit in världen till Vuolleriebme (Vuollerim) i Jokkmokks kommun. “Jillat är en alternativ plats som skapar möjligheter för alternativa platser.” säger Lundegård.

Minoritet.se har samtalat med arrangören både inför och efter den storslagna och sprakande invigningen.

– Inför invigningen har vi fått en del paniksamtal från boende i Vuollerim, detta stora människoflöde chockar bygden lite. Jimmy Lundegård är producent på Aira Dance Company som förvaltar Jillat - Samiskt Danscenter och under samtalet med minoritet.se är det fullt upp och fokuset är finslipat. Kollegan Liv Aira är dansare och koreograf samt grundare av Invisible People Contemporary Dance AB och initiativtagare till Jillat - Samiskt dancenter. Tillsammans bjöd de in scenkonstnärer från världens alla hörn för att delta på invigningen.

– Vi hade 150 gäster från 21 länder. Ungefär hälften var från olika nordiska kulturinstitutioner.

Jokkmokks kommun är en del av Lappland och det bor cirka 4700 personer på platsen. I Vuollerim bor 821 personer fördelade på 463 hushåll.

Fredagen den 15 november anordnades en del av invigningen och bland de medverkande fanns även scenkonstnärer i vardande, utan tidigare erfarenhet av att uppträda. Den faktiska invigningsdagen 16 november inleddes med lunch för inbjudna gäster, en del av de med offentliga uppdrag.

– Sápmi bjuder in världen! säger Jimmy Lundegård.

Fredrika Johansson jobbar som projektledare för North Creative Nodes via Piteå Science Park. Hon deltog vid invigningen.

– Invigningen i sig var en fantastisk upplevelse. Jag tar med mig rörelsen, att det finns en riktning och att vi aldrig satt still under hela evenemanget. Det var platsspecifika upplevelser utomhus och inomhus.

Jillat, det nya samiska danscentret i Jokkmokks kommun.

Den nyrenoverade lokalen, det gamla arkeologiska muséet, vid Luleälven har byggts om efter tio år utan verksamhet. Redan i samband med invigningen började tio tomma och aktivitetsfattiga år att återställas. De deltagande gästerna fick ta del av aktiviteter i rum både utomhus och inomhus för att uppleva berättande genom måltider, film, musik och dans, oavbrutet i fyra timmar. Fredrika Johansson har uppenbarligen njutit av upplevelsen som också bidragit med flera perspektiv och tankar.

– Kulturen i Norrbotten är en drivkraft för samhällsutvecklingen och i alla lyckade samhällsomvandlingar har kulturen varit drivande. Idag är det ännu viktigare i och med att vi behöver göra en hållbar samhällsomvandling, säger Fredrika Johansson.

– Den samiska kulturen och de samiska kulturskaparna har alltid varit i symbios med naturen och kan bidra med mycket. Därtill är dansen multidisciplinär och gör den här satsningen, och den här platsen, extra viktig. Vi behöver en mängd platser att skapa, och skapa kultur på, tillsammans.

Det lulesamiska ordet jillat betyder att gnistra, glittra eller tindra på svenska och nu har det samiska danscentret sprakat igång sin verksamhet med stjärnklar och fullspäckad invigning i dagarna två. Sedan invigningen har Jillat välkomnat arrangemang såsom Kulturfrukost och premiärvisning av årets julkalendern: Snödrömmar som delvis spelats in i Jokkmokk. Vem eller vilka som ska inta danscentret i Vuolleriebme med inbygg bioslalong och amfiteater återstår att se.

– Kraft och makt tog sig till Jokkmokks kommun. De kom till oss! En plats av konstnärligt skapande. Vi har redan nu internationella bokningar där urfolk från hela världen kommer på residens till oss. Det finns bokningar från Australien. På Jillat får kompositörer och alla andra plats att skapa tillsammans. Detta är en gåva från Liv till alla, avslutar Jimmy Lundegård.

Han är själv, utöver producent och entreprenör, också bildkonstnär och han kan föreställa sig sin konst utställd i danscentrets lokaler i framtiden.

– Jillat är en alternativ plats som skapar möjligheter för alternativa platser och inom sammanhanget för urfolken är det nära mötet viktigt. Det behövs mer kärlek i Sápmi och tro på varandra. Det behövs också platser där man inte behöver lägga tid på att berätta vad och vem man är i relation till sin identitet, urfolk eller minoritet.

Aira Dance Company AB och Invisible People Contemporary Dance har haft 130 föreställningar år 2023 med 24 000 personer i publiken. 85 konstnärer har anlitats sedan starten, berättar Jimmy Lundegård. Det är Liv Aira som är i ledningen för det konstnärliga genomförandet medan Lundegård jobbar som producent med budget, kommunikation och administration.

– Vi har jobbat med det här i flera år, genom att vi har åkt på andra ställen och repat och nu hyr vi lokal i Jokkmokk.

Genom Jillat byter de ut en del av resorna så att de kan jobba på hemmaplan. En arbetsplats för dem själva och andra, samtidigt.

LINNEA HUHTA

 

Sidan uppdaterad 2024-12-11