Artiklar
Rebecka Glaser, jubileumsgeneral för 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige. Foto. Karl Gabor.

Judiskt liv i Sverige – 250 år av historia, kultur och mångfald

År 2025 firar Sverige 250 år av judiskt liv. Den judiska minoriteten har en lång historisk närvaro i Sverige, men det var inte förrän år 1775 som judar fick bosätta sig i landet utan krav på att konvertera till kristendomen.

Kung Gustav III gav Aaron Isaak, hans bror och affärspartner rätt att bosätta sig i landet. Isaak och hans följe fick dessutom tillstånd att grunda Sveriges första judiska församling. Detta beslut lade grunden för ett rikt och levande judiskt liv som genom århundradena har berikat Sveriges kultur och samhälle. Under år 2025 firar vi därför 250 år av officiellt judiskt liv i Sverige.

Jubileumsåret samordnas av Judiska Centralrådet i Sverige, en sammanslutning av landets judiska församlingar. Planeringen har pågått sedan 2022och nu har hundratals arrangörer anslutit sig för att skapa ett rikt och varierat program.

Under hela 2025 kommer aktiviteter att genomföras över hela Sverige med målet att sprida kunskap om den svensk-judiska minoriteten, Teatrar, museer, bibliotek, kulturhus, universitet och högskolor, studieförbund, förlag, föreningar, privata företag och många fler skapar event för att uppmärksamma jubileet. Allt samlas på webbplatsen judisktliv.se, där nya evenemang tillkommer kontinuerligt.

Rebecka Glaser, jubileumsgeneral, som leder jubileets samordning, beskriver det som en chans att fira ett levande och dynamiskt arv.

-Jubileet markerar inte bara en historisk händelse utan också en möjlighet att lyfta fram svensk-judisk kultur, tradition och historia samt att öka kunskapen om svensk-judiskt liv.

Jubileet handlar inte bara om att minnas historien utan också om att inspirera framtiden. Rebecka Glaser hoppas att året ska ge människor en djupare förståelse för och uppskattning av det judiska bidraget till Sveriges samhälle.

-Min förhoppning är att människor under jubileumsåret får möjlighet att upptäcka något nytt om judiskt liv, vare sig det handlar om historiska händelser eller nutida perspektiv – något som vidgar deras förståelse och perspektiv.

Evenemangen äger rum över hela landet och pågår under hela år 2025.

-År 2025 är inte en slutpunkt, utan ett avstamp. Det markerar lanseringen av regeringens tioåriga strategi för att stärka judiskt liv i Sverige. Vi hoppas att den omfattande satsning som nu görs av så många arrangörer runt om i landet bidrar till att uppfylla strategins mål – att möjliggöra för judar att leva öppet och tryggt i Sverige.

Firandet omfattar väldigt mycket men några exempel är en jubileumsvecka i Stockholm den 5–9 maj, Göteborgs Kulturkalas som kommer att uppmärksamma jubileet, i Göteborg planeras också en jubileumskonsert, och två event per månad  i Malmö under hela året. Evenemang kommer även att arrangeras i Borås, Jönköping, Sundsvall, Växjö och många fler platser i Sverige.

Rebecka betonar att fokus för året ligger på judiskt liv snarare än död. Hon säger att Förintelsen i och för sig är en del av den judiska erfarenheten, men att den inte definierar den judiska kulturen.

-Under jubileet vill vi i stället belysa judiskt liv– judisk mångfald, judiskt vardagsliv, våra traditioner, vår historia och andra uttryck för judisk identitet.

250-årsjubileet är en hyllning till en minoritet som har varit en del av Sveriges mångfald i två och ett halvt sekel. Det är en påminnelse om hur olika kulturer och erfarenheter berikar ett samhälle, och hur historien formar vår förståelse av samtid och framtid. Genom att sätta fokus på levande judiskt liv, med dess historia och framtid, skapar jubileet en bro mellan majoritetssamhället och minoriteten och belyser vikten av att vårda minoriteters kulturella uttryck och identiteter.

PETRA KAHN NORD

 

 

 

Sidan uppdaterad 2025-01-27