Artiklar
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivfoto: Anneli Åsén

Dålig kunskap om nationella minoriteter

Allmänhetens kunskap om nationella minoriteter är väldigt låg. Var tredje svensk vet inte vad en nationell minoritet är.

Att olika invandrargrupper eller sexuell läggning ingår i begreppet är en felaktig men vanligt förekommande uppfattning. Det visar en ny Novus-undersökning som Utbildningsradion (UR) har tagit fram.
- Det här är allvarligt. Hur kan de rättigheter som Sveriges nationella minoriteter har; rätten till sitt eget språk och kultur upprätthållas, om kunskapen om dem inte finns? För att historien inte ska upprepa sig måste vi känna till diskriminering och förtryck av Sveriges nationella minoriteter och här kan UR bidra med att höja kunskapen genom vårt utbud, säger Danjel Nam, verksamhetsstrateg inriktning mångfaldsfrågor och dialog på Utbildningsradion (UR).

Novus-undersökningen ger ett mått på kännedom om de olika nationella minoriteterna romer, urfolket samer, judar, sverigefinnar och tornedalingar genom öppna frågor, rena kunskapsfrågor och så kallade kryssfrågor med olika alternativ. Både den självskattade kunskapen och den faktiska kunskapen är väldigt låg. Det skirver UR i ett pressmeddelande.

Närmare fyra av tio vet inte hur många erkända nationella minoriteter det finns i Sverige.

95 % vet inte vilka de fem minoritetsspråken är (jiddisch, romani chib, meänkieli, finska och samiska).

70 % vet inte om att romer funnits i Sverige i minst 500 år.

88 % vet inte att judar i Sverige fick, i stort sett, samma medborgerliga rättigheter som andra år 1870.

Det finns dock några positiva kunskapsresultat som sticker ut. En majoritet vet att samer är Sveriges urfolk, att det har funnits förbud att använda sitt minoritetsspråk i svenska skolor och att Sverige har utfört skallmätningar i rasbiologiskt syfte.
- Undersökningen visar att de som vet mer om nationella minoriteter också har sett tv-program och film om just dessa grupper. Det visar att kunskapsprogram gör skillnad i samhället. Därför gör vi på UR en storsatsning på tv-serier om de olika nationella minoriteternas historia. Vi vet att det är program som är efterlängtade, både av lärare, historiskt intresserade och de nationella minoritetsgrupperna, säger Danjel Namn, UR.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-02-01