Artiklar

Vandra i förintelseöverlevares spår i Lund

Kulturen i Lund har tagit fram ett vandring i de överlevandes spår. 1943 sökte danska judar skydd i staden från det ockuperade Danmark och 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren i Europa.

Vandringsspåret tar deltagaren med till sju platser i staden för att lyssna till korta berättelser om några av de människor som kom till Lund till följd av nazisternas förföljelser under andra världskriget. 

Utgångspunkten för vandringen är ett unikt material i Kulturens arkiv och samlingar, där delar visas i den permanenta utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.

Berättelserna som är knutna till vandringsspårets sju platser nås via appen Storyspot. Hela vandringen tar en dryg timme. Man väljer själv till vilka platser man vill gå och i vilken ordning. På Kulturen i Lund kommer det att finnas information om spåret på en skylt utanför utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück samt i en folder i entrén.

Lyssna gärna på några berättelser i förväg, förslagsvis de som är knutna till Intendentbostaden, AF-borgen och Palaestra: Blanka Urman på flykt till IntendentbostadenJudiska läkare diskuteras i AF-borgen och Anna firar freden i karantän på Palaestra. Ladda ner appen Storyspot (finns på Google Play och App Store) och skanna sedan QR-koden nedan för att komma direkt till spellistan I de överlevandes spår.

QR-kod I de överlevandes spår

I detta projekt har Kulturen arbetat tillsammans med Britta Zetterström Geschwind, etnolog och forskare vid institutionen för Kulturvetenskaper i Lund, samt FoU-koordinator vid Sveriges museum om Förintelsen i Stockholm. 

 

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-06-19