Artiklar
Alla fem sångare samlade på scenen. Foto: Privat

Historiskt ögonblick när minoriteterna intog Sollidenscenen

Sveriges nationella minoritetsspråk lyste med sin absoluta närvaro i samband med det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm. 

På Sollidenscenen sjöng de En sång till modet av Mikael Wiehe. Först ut var Natalie Carrion, som bland annat varit med i Samiska melodifestivalen. Hon sjöng på sydsamiska, därefter tog Tenho Gren vid på romani chib, Klara Pasma på meänkieli, Louisa Lyne på jiddisch och avslutningsvis tog operasångaren Marcus Schwartz ton på finska.
 
De fem sångarna avslutade låten tillsammans på svenska och återkom till scenen för att sjunga nationalsången. Famförandet genomfördes efter repetitioner i dagarna tre, inklusive nationaldagens finalframträdande.
 
På scenen under firandet fanns även Tommy Körberg, Linnea Henriksson, Kalle Moreaus och Theoz med flera. Det är första gången Sveriges Television och nationaldagsfirandet inkluderat alla Sveriges nationella minoritetsspråk. Så ska det låta-Marika Willstedts orkester ackompanjerade sångarna vid detta historiska ögonblick.
 
Framträdandet fortlöpte tillsynes helt enligt planerna. Kungafamiljen var på plats och föreningslivets viktiga insatser prisades. Efter firandets alla sånger ljudit över Djurgården tackade kungligheterna enligt traditionen de som uppträtt genom en coronaanpassad hälsning. 

De som översatt låtens verser är:
 
Meänkieli - Linnea Huhta och Lotta Utter
Finska - Marcus Schwartz
Jiddish - Salomon Shulman
Romani chib - Urpo & Miranda Vuolasranta
Sydsamiska - Johan Sandberg McGuinne och Natalie Carrion

LINNEA HUHTA
Sidan uppdaterad 2022-06-08