Artiklar
Författarna Anita Santesson och Ralf Novak Rosengren. Foto: Athina Strataki

Ny bok om resandetjejen Rosita

Ralf Novak Rosengrens och Anita Santessons ungdomsbok "9 liv" är bok nummer två i serien om resandetjejen Rosita Roos. 

- Vi har fått en fin recension av BTJ, säger Anita Santesson. Vi har även gett ut "5768 visningar på Youtube" i ny utgåva. Denna gång med mycket mer romani.

BTJ är ett svenskt företag som levererar medieprodukter och informationstjänster till professionella användare, framför allt kunskaps- och forskningsverksamheter såsom bibliotek, universitet, företag och organisationer.
- Vår första bok 5768 visningar på Youtube fick mycket uppmärksamhet då den kom 2013 och vann Sveriges radios Barnens romanpris samt Podium och Le Romani Nevimatas pris som bästa ungdomsbok. Men åren har gått, Rosita har glömts och det är svårt att få uppmärksamhet i tidningarna.

Santesson och Novak Rosengren är nyss hemkomna från en turné i Malmö där Lindängens bibliotek bjöd in författarna till några skolor.
- Deras bibliotek är romsk läsambassadör och de har verkligen velat nå ut. Vi träffade många elever och alla fick varsitt exemplar av vår bok.

- Det var fint att möta barn och unga och prata om identitet. Många kan identifiera sig med vår huvudperson även om de inte tillhör en nationell minoritet. Men det var extra stort då vi träffade romska barn som var öppna med sin tillhörighet  - men även andra som försiktigt kom efteråt och sökte kontakt, rädda att någon skulle höra och veta vilka de var. En flicka grät och sa att nu kan hon också får respekt. Nu vet de att vi är mer än det där z-ordet.
Lindängens bibliotek nådde genom att ta oss till skolorna, barn som annars kanske aldrig skulle kommit till dem. Vi är oerhört tacksamma för detta.

Du hittar boken här!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-04-22