Artiklar

Små språk - ny forskarsammanställning

Små Språk i Norden genomförde en forskar- och expert workshop 2020. Där väcktes tanken på att påbörja en sammanställning av goda exempel på sådant som stärker och revitaliserar de små språken i Norden.

Nu är skriften klar. Du hittar den i högra spalten.

Med små språk menas de språk som har någon typ av officiellt status i de nordiska länderna, det kan vara samhällsbärande språk som grönländska, isländska, färöiska, nationella minoritetsspråk och de nationella teckenspråken.

Gemensamt för de små språken är olika utmaningar. Flera av de små språken har inte förts vidare till nästkommande generationer eller är hotade enligt UNESCO:s definitioner på hotade språk. Vissa språk saknar språkteknologiska verktyg och andra hotas av engelskans utbredning.

Det är första gången en sådan här sammanställning görs i ett nordiskt perspektiv som också presenterar och sammanställer framgångsfaktorer för en lyckad språkrevitalisering utifrån forskning och beprövad erfarenhet.

Vilken är kopplingen till de nationella minoritetsspråken (i Sverige)?

- De nationella minoritetsspråken i Sverige definieras som små språk och står inför fler av de utmaningar som presenteras i översikten. Revitaliseringen av språken är centralt för deras överlevnad, men vi vet inte säkert att de insatser som görs idag alltid är framgångsrika. Med hjälp av framgångsfaktorerna i översikten kan tjänstepersoner och beslutsfattare, men också föreningar och språkanvändare få användbara verktyg för att analysera sitt arbete för att stärka de nationella minoritetsspråken. I översikten presenteras också exempel på språkstärkande arbete, hur ett språk stärks och hur man möter utmaningar med att stärka små språk, säger Ann Heimers, avdelningschef, stf generaldirektör och projektledare för arbetet med att inrätta Språkcentrum

Små språk i Norden är ett initiativ från Nordiska ministerrådet. Isof har fått Nordiska ministerrådets mandat att planera för, samordna och genomföra insatser som ska bidra till ökad kunskap om de små språken i Norden och vilka insatser som kan göras för att stärka de små språken.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-02-28