Artiklar

"Det är viktigt att fler känner till historien"

Sångerskan och folkmusikern Mirja Palo hittade tillbaka till sina finska rötter genom stränginstrumentet kantele. Med basen i Jokkmokk framför hon sin musik på nordsamiska, finska och svenska.

Minoritet.se träffar 36-åriga Mirja Palo i hemmet strax utanför Rosvik. Hennes man har vinterbetet för renarna där men basen för familjen Palo- Nygård finns i Jokkmokk där döttrarna Inez och Tiila går på en samisk förskola.

Mirja Palo har haft lättare och närmare till nordsamiskan än finskan. Hennes släkt kommer från Tornedalen och hennes pappa har finska rötter. Hemma pratar de nordsamiska men kantelen, Finlands nationalinstrument, är Mirjas sätt att anknyta till det finska.

Mirja skulle bli operasångerska, men vantrivdes så på skolorna i södra Sverige att hon helt slutade med musiken.

Tillbaka i Norrbotten bosatte hon sig i Jokkmokk och började söka sina rötter i Finland och Tornedalen. Det ledde henne till den finländska folkmusiken och kantelen.

Just nu arbetar Mirja med att skapa musiken till föreställningen I stormen vilar jag som snart ska upp i Pajala. 
- Nästa vecka ska jag vara i Arvidsjaur och spela in den, säger Mirja som får pussla mycket med småbarn, en renskötande make och en frilanskarriär.

-  Mina föräldrar bor här, annars hade det inte fungerat, säger hon.

Grunden i Mirjas skapande är språk, kultur och plats. Men innehållet kan skiljas sig åt.
- Jag vill nå en större målgrupp. Det är viktigt att fler känner till den här delen av Sveriges historia.

Mirja har ett stort engagemang för miljön och genom sitt skapande vill hon få oss människor att tänka till och reagera och agera.
- Vi är alla tänkande och skapande varelser. Vi måste respektera varandra och den jord vi lever på.

Coronapandemin har givetvis även påverkat Mirja som kulturarbetare. Plötsligt stängdes kulturen ned och inkomster har delvis uteblivit vilket både varit en utmaning och stressande. Just nu vet inte Mirja vad som kommer att hända framöver, exempelvis med uppträdande på Jokkmokks marknad i februari.

Ett annat projekt som Mirja har på gång är en barnföreställning som hon hoppas nå ut med brett. Den ska hon snart börja sälja in till hösten.
- Det är ett ständigt pågående arbete, säger hon.

När hittar du ro att skapa och arbeta?
 

- När barnen är på förskolan och på kvällarna när de somnat. Jag försöker att vara effektiv.
Men det är en ständig balansgång att få ihop hemmet med allt vad det innebär och musiken, säger Mirja.

- Samtidigt är tiden för återhämtning så viktig. Att ladda batterierna genom att försöka vara ute mellan varven, avslutar hon.

MALIN A JUNKKA









 

Sidan uppdaterad 2023-12-13