Artiklar

Hon ska samordna samiska språk och aktiviteter

Östersund är den första kommunen som tillsatt en samordnare av samiska språk och aktiviteter. Patricia Fjellgren arbetar just nu med kartläggningen.

Det rapporterar Radio Jämtland på sin hemsida.(LÄNK).

Tanken med tjänsten är att den till stor del ska vara utåtriktad och jobba med bland annat språk- och kulturrevitalisering genom att utveckla och samordna samiska språk- och kulturaktiviteter. Den kompletterar det mer strategiska arbetet inom kommunen som den samiska utvecklingsstrategen genomför.

Som en del i det arbetet genomför kommunen, genom Patricia Fjellgren, nu en kartläggning av det samiska samhället för att bättre förstå vilka behov som finns, vad som redan görs och av vilka. Kommunen vill kunna ge lämpligt stöd till fler som vill delta och genomföra samiska kurser, aktiviteter och evenemang.
- Det finns mycket som fungerar, men vi ser också var det är luckor, vad det är som saknas" säger Patrica Fjellgren, som har titeln samisk kurs- och aktivitetssamordnare.

– Vi har börjat skymta en för oss ny bild av det samiska samhället. Vi ser vad som redan finns, men börjar också ana vad som saknas och vad många drömmer om. Det är också tydligt att de nu existerande strukturerna för att stärka det samiska språket och kulturen inte är tillräckliga, säger Patricia Fjellgren på kommunens hemsida.

Östersund tillhör 1 av de 25 kommuner som ingår i förvaltningsområdet för samiska. Lyssna på Patricia Fjellgren här!

Om du vill deltaga i enkäten hittar du den här!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-02-09