
Premiär för Selberg Augustséns nya film
En midsommarafton någonstans norr om Polcirkeln. Solen lyser skoningslöst hela dygnet över ett litet samhälle där alla inte uppskattar dess frånvaro av skugga och svalka.
På fredag 27 november får filmen Den längsta dagen av Jonas Selberg Augustsén streamingpremiär.
Den längsta dagen är den fjärde filmen i en planerad serie om fem där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. I Sophelikoptern (2016) var det romani, i Myrlandet (2011) samiska och i Höstmannen (2010) meänkieli. I Den längsta dagen är det talade språket finska.
- Den längsta dagen är en multi-plot film, där vi får följa ett antal individer under ett midsommaraftonsdygn. Det som förenar dem är platsen och tiden. Platsen är ett litet samhälle nära polcirkeln tiden är midsommarafton. Det som även förenar dem är den var- dagliga, uthärdandets konst, de alla bedri- ver denna dag. Alla har det kämpigt på sitt sätt. Vissa med – till synes – triviala omständigheter. Andra med betydligt allvarligare. Alla problem behandlas dock med samma allvar och respekt.Den enes lidande är inte mindre värd än den an- dres. Filmen vill verka som en ode för den kämpande människan, förklarar Selberg Augustsén i ett pressutskick.
Filmen utspelar sig under den tid där – vid denna breddgrad – solen aldrig går ner. Och detta blir också filmen inbyggda paradox – hur är det att ha det kämpigt, och må dåligt, när solen aldrig går ner?
Alla kämpar på med sina förehavande – till synes oberoende av varandra – men samlas vid slutet av filmen för ett traditionellt midsommarfirande.
Selberg Augustsén är född i Boden, Norrbotten. Läst Film- och video- utbildning vid Kalix Folkhögskola och Filmregi vid Högskolan för Fotografi & Film i Göteborg. Han har gått flertal manuskurser i Sverige och Danmark.
MALIN A JUNKKA