Artiklar
Teatergruppen från Kalmar här med Tornedalsteaterns chef Erling Fredriksson. Foto: Nellie Skogsberg

"Meän kieli oon teän kieli"

En amatörteatergrupp i Kalmar har sedan september 2019 repeterat en föreställning som går under namnet ”Skräckhistorier från Tornedalen”. I det unika teaterprojektet befinner sig teatergruppens ledare 151 mil bort och all regi bedrivs via webben. Och pjäsen spelas  med repliker både på svenska och på meänkieli.

Det är Tornedalsteatern som leder projektet via Nellie Skogsberg i Kiruna som är en av teaterns medlemskommuner. Syftet är att väcka intresse för kulturen och språket utanför Norrbotten men även öka intresset för meänkieli bland ungdomarna i Kiruna.
- Om andra utanför tycker att det är intressant så blir det mer intressant för de unga här, säger Skogsberg.

Detta unika teaterprojekt kommer att spelas i Småland, med start i maj 2020. Sensus håller i det och ordnar med spelningar och lokaler. Amatörteatergruppen i Kalmar, som består av nio ungdomar mellan 15 och 25 år, har besökt Kiruna och träffat ungdomarna på Kiruna kulturskola i februari.T ack vare ett beviljat stöd från Kulturrådet så kunde gruppen att få resa upp till Kiruna på ett studiobesök under vecka åtta.
- De tyckte att allt blev så mycket mer verkligt efter att ha varit här. De fick höra hur det kan vara att vara same här och kunde ställa frågor till ungdomarna här, säger Skogsberg.

Gruppen i Kalmar bildades 2017 via Sensus Studieförbund i Kalmar och leddes av Nellie Skogsberg. I december 2018 flyttade Nellie från Kalmar till Kiruna, men höll kontakten med teatergruppen via videochatt och hjälpte dem med regin i deras föreställningar.
-  Därför var valet av grupp för detta projekt rätt enkelt, då Teater Normalla redan visat att de klarar av att arbeta på distans och med tekniken som hjälp.

Tornedalsteatern som är ansvariga för projektet är en liten teater med huvudkontor i Pajala. Den bildades 1986 och har som uppdrag att bevara minoritetsspråket meänkieli, skapa ett intresse för det som scenspråk och att sprida kunskap och den Tornedalska kulturen och historian. Projektidén är att sprida meänkieli som långt utanför det vanliga spelområdet och att vända sig särskilt till en yngre målgrupp. Vi vill visa unga tornedalingar att det finns ett språk och ett kulturarv som är värt att dela med sig av och vi vill även försäkra oss om att ungdomar även i södra Sverige får en möjlighet att ta del av denna kultur.

Författaren som skrivit de noveller som dramatiserats, Erik Kuoksu, har varit mycket engagerad i projektet och hoppas kunna delta vid premiären. 

Nellie Skogsberg kommer själv från Höga Kusten och har jobbat med teater och ungdomar under många år. Hon hittade annonsen om tjänsten i Kiruna av en slump och kunde inte låta bli att söka.
- Jag älskar språk, särskilt minoritetsspråk, och håller på att lära mig meänkieli. Jag har gått en kurs via Umeå universitet och på teatern lär jag mig mycket, säger hon.

Det är ännu oklart om teatergruppen i Kalmar ska spela pjäsen i Kiruna kommun i höst. Ungdomarna på Kulturskolan i Kiruna förbereder just nu en egen pjäs av Shakespeare. 

MALIN A JUNKKA

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-03-24