Artiklar
1/4 Barnen pysslar och gör Purim-dekorationer.Keren Graseman 4,5 år. Foto: Johan Jeppsson

Glad stämning i synagogan när Purim firades

Purim är en av de gladaste och roligaste judiska högtiderna som firas till minne av det judiska folkets räddning från utrotning. Högtiden har många traditioner och firas ofta med stor fest och utklädsel. Detta år finns det flera stora firanden av Purim i Stockholm och Judiska församlingen hade ordnat ett stort firande med barnaktiviteter, läsning, fest, mat och dans.

På barnaktiviteten vimlar det av små prinsessor, superhjältar, feér och olika djur. Alla är mycket uppspelta inför kvällen. Barnen pysslar och gör Purim-dekorationer med mycket färger och glitter och det finns ansiktsmålning för att piffa till utklädningen ännu mer.

I judiska församlingen i Stockholm finns det två synagogor som ligger bredvid varandra och efter barnaktiviteterna gick folk till synagogorna för att lyssna på läsningen ur Esters bok som handlar om Purim-berättelsen som högtiden firas till minne av. Berättelsen är nedskriven i en lång rulle som man läser ur.

I Persien, för över 2000 år sedan, styrde kung Achashverosh. Han hade en rådgivare som hette Haman och som var ovän med juden Mordechai som bodde i riket. Haman vill därför döda Mordechai men nöjde sig inte med det utan ville utrota hela det judiska folket i riket vilket han fick kungens tillåtelse till. Haman kastade lott, vilket heter pur och hela helgen är uppkallad efter, för att se vilket datum judarna skulle utplånas. Lotten föll på den 14 Adar vilket är det judiska datum då Purim firas. Mordechai fick reda på detta och talade med sin brorsdotter Ester var drottning. Ester talade med kungen och lyckades stoppa Hamans planer och såg till att Haman själv blev dödad och det judiska folket överlevde.

Då Haman anses vara mycket ond vill man inte höra hans namn så när hans namn läses upp buar folk, stampar i golvet med fötterna och skramlar med skramlor så att hans namn dränks i oljud.Detta gör att alla koncentrerar sig på att följa med i läsningen för att vara beredda på att föra oljud när Hamans namn nämns.

På Purim finns det fyra mitzvot (påbud) man ska uppfylla. En är att lyssna på läsningen ur Esters bok vilket gjordes i synagogan. En annan är att äta en festmåltid som gjordes efter läsningen i synagogorna då alla samlades igen för en stor fest. Det serverades en israelisk buffé med sallader, chumus, pitabröd och falafel och speciella kakor som äts på purim som kallas för Osne Haman, Hamans öron på hebreiska eller Homantaschen på jiddisch vilket betyder Hamans fickor. Kakorna är som små trekanter med olika sorters fyllning i som sylt, choklad eller vallmo.

Ett band spelade klezmermusik och folk dansade och det var glad stämning och livat. Många gick runt och beskådade varandras utklädsel och fotade varandra och bland de vuxna syntes bland annat en clown, en giraff och en cowboy. En av kvällens höjdpunkter är en pjäs av några av församlingens unga talanger där de driver om interna saker och personer i församlingen och där det gäller att vara insatt i församlingen för att kunna följa med i pjäsen. Detta verkade dock inte vara ett problem för publiken som tjöt av skatt.

De två andra mitzvoten som ska uppfyllas på purim är att ge varandra matgåvor och att skänka pengar till fattiga. Purim påbörjas på kvällen som alla judiska högtider och fortsätter sedan nästa dag med läsning ur Ester bok igen och kanske en till fest och det är även då många lämnar matgåvor till varandra och ser till att skänka pengar till behövande.

YAEL MOSESSON

Sidan uppdaterad 2016-04-14