Artiklar

Insamling lyfter judisk begravningsplats

Närmare 250 donationer gör den sex miljoner kronor dyra utbyggnaden av södra judiska begravningsplatsen i Stockholm möjlig; nu kan den snart invigas. ­­– Det är viktigt att den här platsen förblir värdig, säger Michael som donerat pengar till insamlingen.

Den som tittar ut genom bilfönstret på Nynäsvägen kan i ögonvrån lägga märke till de davidsstjärnor som diskret utsmyckar den nya entrén till Stockholms södra judiska begravningsplats. Utan insamlingen hade lyftet inte varit möjligt.
– Staden satsade 15 miljoner på att rusta upp Nynäsvägen, men själva begravningsbygget har enligt överenskommelse lämnats till oss, säger Max Hüttner ideell insamlingssamordnare vid judiska församlingen i Stockholm.

Trots utmaningen med att få ihop de sex miljoner kronorna gläds Max Hüttner åt de gåvor och donationer som kommit in från familjer av både judisk och icke-judisk härkomst.
– Insamlingen har engagerat förvånansvärt många. Det här projektet avviker från det snöfall av insamlingsavier som annars dimper ner i brevlådan. 

En sedvanlig gravplats i Sverige står orörd i 25 år i taget. Utan anhörigas ekonomiska tillsyn kan graven grävas upp i överlåtas till kommunen. Med en så kallad evig gravrätt avviker den judiska traditionen från den normen.
– Vi gräver inte upp våra gravar och det finns många familjer som värdesätter det. Man vill säkra anhörigas gravar men begravningsplatsen är också en viktig del av Stockholms judiska liv.

Michael ser sig bekant ut över begravningsplatsen som ligger stilla i vårsolen. Michael som egentligen heter någonting annat, tillhör en av de familjer som donerat pengar till begravningsplatsen. Att han som del av familjens yngre generation valt att engagera sig är inte konstigt, tvärtom menar han att det känts naturligt.
– Jag kom hem en dag till pappa och till min bror efter att ha fått höra om insamlingsprojektet. Mina far- och morföräldrar och deras syskon är begravda här. För oss har det aldrig varit en fråga om att ge eller att inte ge, säger Michael.

Responsen på insamlingen har varit god ur många aspekter, ändå ser Michael skeptiskt på stadens beslut om att inte ta ett större ekonomiskt ansvar.
– Det är viktigt att bygga broar inåt, men viktigare är nästan att bygga broar utåt. Det är synd att en kulturell anknytning inte kan värdesättas högre av staden. Sverige är inte bara ett sekulärt land, det är ett mångkulturellt land där en judisk begravningsplats handlar långt mer än om bara religion.

Den 25 maj invigs själva byggnationen av begravningsplatsens nya norra del, framåt hösten ska vägar och gångstigar stå färdiga för namngivningen. Namnen på alla de som donerat kommer att stå på en ingraverad skylt intill entrén.

Michael medverkar anonymt och heter egentligen någonting annat.

GEORGINA HARRIS

 

 

Sidan uppdaterad 2015-05-21