
«15 procent håller kosher»
- Det är en viktig del i judiska församlingen att det finns kosher. Jag tycker det känns roligt att göra en insats, säger Benny.
Inne i butiken är det en familjär stämning. Benny småpratar med sina kunder, de flesta är stamgäster och väl kända för honom. Tyvärr vill inte många ställa upp på bild på grund av säkerhetsläget och rädslan för att fel personer ska se dem på bild.
Benny har tillsammans med en kollega drivit kosherian i snart 13 år. Han var ekonom tidigare men blev arbetslös och ville prova på något nytt.
Är det svårt att hålla kosher i Sverige?
- Det går om man vill. Det är klart att det inte är som i New York eller Paris. Det är lite tuffare och kostar ungefär det dubbla, säger Benny.
Bland kunderna finns både yngre och äldre.
- Det har blivit fler yngre människor som håller kosher, säger Benny.
Benny berättar att det är rabbinen i församlingen som ansvarar för att kontrollera att det som säljs verkligen är kosher och rabbinen tar fram en lista på vilka kosherprodukter som finns. Det går även att hitta kosherprodukter i vanliga affärer om du har kunskap.
- Hägendazglass och Kelloggs cornflakes är kosher, berättar Benny. Kelllogs cornflakes har till och med en kosherstämpel.
Benny säger att alla judar har sitt eget regelverk, sitt eget individuella sätt.
- 15 procent håller kosher. Det är en viktig tradition. Det finns de som gör det av religiösa skäl men det finns också icke judisk befolkning som äter kosher. I New York äter man bagels till exempel.
Den större delen av maten köps in från Frankrike men även från Israel, Holland och Belgien.
MALIN ANDERSSON JUNKKA