Artiklar
Margit Spolander. Foto: Johannah Spolander.

Dopp i kopp som en traditionell rätt och en kulinarisk upplevelse

Idag firas tornedalingarnas dag och vad kan passa bättre än dopp i kopp som har blivit något av en tornedalsk nationalrätt.

-Potatis har i alla tider ätits här, av människor och kor, och potatislanden var stora som fotbollsplaner, säger Margit Spolander i Kukkola som berättar vidare att dopp i kopp, det smälta smöret i en kaffekopp på tallriken, med färskpotatis, var något som ofta serverades i hennes hem och en traditionell, återkommande rätt i det gamla bondesamhället. När hon tillsammans med sin make i hembyn övertog Kukkolaforsens turist och konferens, har hon populariserat den traditionella maträtten som nu blivit något av en tornedalsk nationalrätt och en kulinarisk matupplevelse.

Dopp i kopp är en maträtt bestående av smält smör som vanligtvis blandas med gräs- eller gul-lök. Potatis, under sommartid gärna färskpotatis, doppas i det smälta smöret, som finns i en kaffekopp på tallriken. Rätten är en gammal traditionell maträtt i Tornedalen och kunde ätas av rik som fattig då potatis fanns i var mans ägo, gärna med gravad sik eller gravad lax till.

Margit Spolander i Kukkola, en by ett par mil norr om Haparanda vid gränsälven Torneälvens strand, hade sin barndom och ungdomstid under -50-60-talen. Hon minns hur stor plats potatisen hade i folklivet.

-Vi kunde som barn få två dagar ledigt från skolan, potatislov, för att ta upp potatis. Jag minns att hela familjen fanns med ute på det stora potatisfältet och vi grävde upp jorden gav med våra potatishackor. De små potatisarna hamnade i kohinken och de större hamnade i potatiskällaren, minns Margit Spolander.

Dopp i kopp med lax och sik. Foto: Hasse Stenudd.

När hon tillsammans med sin make Svante Spolander, 1986 övertog turistanläggningen vid Kukkolaforsen, började de med att lyfta ut pizza och hamburgare ur menyn.

-Vi tyckte att det var viktigt med de lokala matidéerna, med produkter och råvaror som vi alltid ätit här. Jag lyfte på en gång fram dopp i kopp med rundgravad sik eller nejonöga till. Ingen annanstans kunde man då hitta ställen som servareade dopp i kopp, som nu blivit en riktigt populär rätt, säger Margit Spolander, som sedan dess varit företagare inom den tornedalska mattraditionen.

Vi prövar på dopp i kopp på Margits vis och hon serverar rätten med färskpotatis, smält smör i en kopp rökt sik och gravad lax samt Västerbottensost till. Smakförnimmelserna skapar hemlandstoner i undertecknads inre.

Som kuriosa berättar Margit Spolander att den så populära tv-programledaren Inger Ljung Olofsson på SVT1 med filmteam från Go´kväll, under sommaren besökte Kukkolaforsen. Margit berättade för henne liksom hon gör för övriga gäster, då de frågar vad dopp i kopp är.

- Jag berättar om vår traditionella maträtt och säger att om smöret till slut dryper om kinderna behöver de under kvällen smeta på nattcrème. De tycker det är så festligt och gräver till det sista i smörkoppen. Inger Ljung Olofsson fick även pröva på att håva sik i forsen och hon blev så betagen av sin kulinariska matresa så att den sänds i Go´kväll i SVT1 under hösten.

Att ha fått jobba upp de lokala maträtterna i min hemby och på Kukkolaforsen, kan sägas ha varit Margit Spolanders kall och hon berättar hur hon med varlig hand till och med utvecklat och gett de lokala maträtterna en internationell touch, bland annat erbjuder man i restaurangen på Kukkolatapas.

- Då serverar vi egentillverkad lingonlimpa med siksallad, toppad med sikrom och dill, gravad lax på tunnbröd och en lokalproducerad senap till, rökt Västerbottensost med hjortronmarmelad, rökt renhjärta och rökt renstek.

Vi lämnar det till en annan gång, att ha fått smörja kråset med den traditionella rätten dopp i kopp är gott nog. Till kaffet berättar Margit Spolander hur hon lämnat över sitt och makens livsverk till dottern Johannah, med maken Martin, samt sonen Mathias, alla med efternamnet Spolander.

-De för den lokala mattraditionen vidare och med dopp i kopp i centrum, säger Margit Spolander, som på Tornedalingarnas dag, den 15 juli, ändå nog finns på plats och serverar en och annan tallrik med dopp i kopp.

HASSE STENUDD

 

Sidan uppdaterad 2024-06-27