
Internationella romadagen firas i år på flera datum
-Att flytta på nationaldagen är helt otänkbart, säger festfixaren Erland Kaldaras.
Påsk eller inte påsk – 8 april infaller den internationella romadagen och då firar man. Ungefär så resonerar Erland Kaldaras inför de festligheter som Malmö arrangerar.
-Jag förstår ärligt talat inte hur man kan skjuta på en nationaldag. Det är inte alls som en födelsedag, utan det är den enda gemensamma dagen som vi romer har. Hur skulle det se ut om Sverige firade nationaldag 5 juni, eller Norge 18 maj. Det går ju inte. Självklart ska vi romer fira exakt 8 april, säger Kaldaras och tillägger:
-Skulle det bli färre besökare än vanligt så får det bli så.
Romadagen firas just 8 april för att högtidlighålla den första internationella romakongressen i London 1971.
I Sverige har dagen högtidlighållits sedan 2001, när romani hade erkänts som nationellt minoritetsspråk.
-Jag ska inte lova att vi firat just 8 april i Malmö under dessa drygt 20 år, men jag kan lova att om vi någon gång flyttade på den så var det för sista gången, säger Kaldaras.
Firandet i Malmö innehåller förutom musik, clowner och ansiktsmålning också en förhandsvisning av filmen Rosornas by. Det är en svensk dokumentär från ett samhälle utanför Milano där en grupp romer lever. Platsen heter Villaggio delle Rose – Rosornas by – och filmen avslöjar det utbredda förtrycket av romer i Europa och vilka konsekvenser det får för en italiensk-romsk familj.
Filmen visas på Panorna i Malmö och det är fri entré (förhandsbokning).
”Rosornas by” har biopremiär 14 april (Folkets bio) på flera platser i Sverige.
Även Sveriges Television uppmärksammar Romadagen med programmet ”Romska internationella dagen”. Romer från olika språkgrupper berättar där i personliga brev och dikter om sitt förhållande till den romska kulturen, traditionerna och språket.
Programmet sänds 8 april i SVT 2.
Runt om i landet är det många kommuner eller föreningar som inte klarar av att hålla fast vid det korrekta datumet. Faktum är att man – om man rör lite på sig – kan fira Romadagen de flesta dagar mellan 1 och 12 april.
I Uppsala satsar man i vanlig ordning hårt med firande. I stadsdelen Gottsunda kommer det att hållas föreläsningar och det utlovas boklotterier där romsk litteratur lottas ut. Antidiskrimineringsbyrån ska också finnas på plats för att vägleda den som anser sig felaktigt behandlad.
Det blir också musik – på öppen scen. Alla som vill kan alltså underhålla.
Emilia Huczko jobbar som arrangör till eventet, som hålls 12 april:
-Det är lite jobbigt att det är fel dag. Vi klarar inte av att hålla det på rätt dag när det infaller på påskafton, men det kommer ändå att bli jättebra, konstaterar Huczko.
Hon sjunger själv i bandet Bahtale Roma. De ska inte uppträda hemma i Uppsala, men väl på nationaldagsfirandet i Skarpnäck, som planerats till 2 april. I Skarpnäck finns ett internationellt inslag när Jana Horváthová från Museet om romsk kultur i tjeckiska Brno deltar i ett samtal med Fred Taikon.
Farsta firar Romadagen en dag innan – 1 april. En punkt på deras program handlar om Domino Kai som ska berätta om sin fotoutställning ”Rom = människa”.
I Helsingborg firas Romadagen 5 april i år. Där kommer Ivan Kuzhikov att berätta om hur allt startade 1971.
-Att vi firar 5 april och inte 8 april är inga konstigheter då påskhelgen infaller, konstaterar Kuzhikov.
I Norrland är intresset för 8 april ovanligt svagt.
I Umeå, den största staden i Norrland, brukar man ha någon form av firande på Västerbottens museum, men i år är det helt släckt.
Det kommer dock, hälsar man, att arrangeras en temadag kring romskt kulturarv i maj. Vad den temadagen ska innehålla är dock inte bestämt.
ANDERS BOSTRÖM