Judiska ungdomsförbundet - en trygg och stadig röst för unga judar
JUS har idag cirka 2 000 medlemmar och 19 lokala föreningar runt om i landet. Men just nu handlar arbetet mest om att hantera situationen efter Hamas terrorangrepp mot Israel den sjunde oktober förra året.
- Då kastades hela det judiska Sverige om på ett sätt som många menar saknar motstycke. Effekterna av den upptrappade konflikten mellan Israel och Palestina har historiskt visa sig resultera i en svallvåg av antisemitism bortom Israels gränser och den sjunde oktober var inget undantag, säger Daniel Janouch, ordförande i JUS.
Många medlemsorganisationer har ställt in sina planerade evenemang eller helt tänkt om kring säkerheten runt dem. JUS har sedan den sjunde oktober balanserat mellan att stötta medlemsorganisationerna och medlemmarna med att också vara en högljudd röst mot en galopperande antisemitism.
- Många uppskattar givetvis vårt arbete, både inom- och utom den judiska världen. Men hatet, hoten och vreden i den offentliga debatten har varit skrämmande. Det spelar egentligen ingen roll vad vi uttrycker i våra egna sociala kanaler - önskar vi glad Pesach (påsk) på Twitter (X) är vi folkmordsapologeter och en del av den globala konspirationen, berättar Daniel Janouch.
Vidare anklagas JUS för Israels agerande, avkrävs avståndstagande från landet, samtidigt som urgamla antisemitiska konspirationsteorier och myter i ny tappning sprids i förbundets kommentarsfält.
- Vår målgrupp får utstå antisemitiska påhopp, ifrågasättanden och hat från klasskompisar, kollegor, kurskamrater och lärare överallt där de befinner sig. Att vara ung jude är idag inte samma sak som före den sjunde oktober. Vi i JUS behöver anpassa oss efter den situationen och möta våra medlemmar där de är, försöka vara ett stöd och en trygghet i en mer och mer otrygg omvärld, säger Naima Grossman. Som förbundets generalsekreterare leder och koordinerar hon förbundets verksamhet.
Månaderna efter massakern och krigsutbrottet blev JUS huvudfokus att krishantera och resten av verksamheten sattes på paus. Nu befinner sig JUS inte längre i ett krisläge men verkligheten är förändrad och kommer att förbli så i överskådlig framtid. Verksamheten, kommunikationen utåt samt med medlemmarna ser annorlunda ut och ett större fokus ligger nu på säkerhetsarbete, vilket är en skillnad från tidigare.
- Det innebär att annan verksamhet får prioriteras ner men vår ambition är att kunna genomföra allt det arbete och de projekt som vi ändå har planerat, med förbehåll för att världshändelser återigen kan vända upp och ner på situationen. Mycket mer av vårt arbete går nu till att omvärldsbevaka och vara redo för att reagera på och hantera incidenter som rör vår målgrupp, säger Naima Grossman.
Daniel Janouchs viktigaste uppgift handlar om att bygga långsiktiga strategier för att garantera att JUS kan bedriva sin verksamhet, men även att den befintliga styrelsen ska känna att de får utvecklas som individer och vara med och utveckla JUS som organisation.
Rent praktiskt handlar det om att representera organisationen och föra fram judiska frågor i möten med politiker, andra beslutsfattare, journalister eller med andra judiska aktörer.
- Samtidigt som vi värnar om våra befintliga verksamhetsområden måste vi ständigt söka efter nya möjligheter att utvecklas och anpassa oss efter vad våra medlemmar behöver, men också efter hur samhällsklimatet skiftar, säger Daniel Janouch.
Vilken fråga på sikt är viktigast att arbeta med?
- Att det ska vara kul att vara jude! Vi är ett ungdomsförbund som arbetar med stärkande av judiskt ungdomsliv. Tyvärr har vi blivit tvungna att lägga stor del av vårt arbete på att motarbeta antisemitism, vilket är en förutsättning för att judar överhuvudtaget ska kunna leva i Sverige. Därför är arbetet mot antisemitism en integrerad del av vårt arbete. Men det allra viktigaste är att unga judar kan förknippa sin judiska identitet med något positivt, säger Naima Grossman.
Daniel Janouch pekar på vikten av utbildning om den judiska gruppen. JUS har flera satsningar på gång som alla ämnar bidra till en breddad folkbildning om judar i Sverige.
- Bland annat kommer vi inom kort att erbjuda en föreläsning för skolor och organisationer om vad judiskt liv, och särskilt om vad ungt judiskt liv, i Sverige innebär.
- Är du som läser detta ung och jude? Hör av dig! info@judiskungdom.se Håll utkik på våra sociala kanaler för spännande nyheter under hösten! Vi heter Stoltjude på Instagram och judiska ungdomsförbundet på Twitter/X, upplyser Naima Grossman.
JOHN GRADOWSKI