Artiklar
Foto på Anna Hansson

Nytt museum belyser judarnas flykt från Danmark

Om två år öppnas ett museum i Landskrona som belyser de danska judarnas flykt till Sverige 1943. Judarna kunde under ganska lång tid leva nästan som vanligt i Danmark. Regeringen vägrade göra skillnad på olika grupper, den menade att alla var danskar. När de danska judarna plötsligt måste fly i oktober 1943, efter att tyskarna beslutat att deportera dem, kom många av dem till Ven och Landskrona.

- Det blev en viktig del av Landskronas historia att ta emot alla dessa flyktingar och museet vill lyfta fram denna del av historien, som inte är lika välkänd i Sverige som den är i Danmark, säger Anna Hansson, förvaltningschef för Kulturförvaltningen i Landskrona.
2019 var Landskrona en av de städer som visade intresse för att bli säte för Sveriges museum om Förintelsen, som dock placerades i Stockholm. Det inspirerade till att skapa ett eget museum med de berättelser som var viktiga i Landskrona. Och där framstår flyktingmottagandet som centralt.

Utgångspunkten och det största utrymmet i museet – olika alternativ utreds om var museet fysiskt kommer att placeras - ägnas de judiska flyktingar som kom 1943. Totalt inkvarterades över 22 000 flyktingar i Landskrona mellan 1943 och 1953.
- Trådar kommer även att dras till senare tiders flyktingar. Det kom många från forna Jugoslavien under 1990-talet, en del från Syrien omkring 2015 och nu senast från Ukraina, för att ge perspektiv på händelserna och koppla till hur det ser ut idag.

Flykten 1943 kommer att belysas genom att museet ska försöka att hitta människoöden att berätta om. Och om hur livet var i det ockuperade Danmark och hur flykten över sundet gick till. Hur det var att komma till Sverige, vad som hände när man kom till Landskrona, och även lokalbefolkningens perspektiv, hur det var att ta emot dem som kom och vad man tänkte om flyktingarna. Vidare hoppas museet kunna samla in fotografier, dagböcker, brev eller annat som folk fortfarande kan ha hemma. Det finns redan en del material insamlat som man ska utgå ifrån.
- Vi har flera målgrupper. Först och främst handlar det om skolor, för att föra vidare kunskaperna om vad som hände till nya generationer. Det kommer att skapas pedagogiska program för skolklasser. En annan målgrupp är landskronabor och turister.

Förslaget är att museifilialen ska finnas i fyra säsonger - från maj 2026 till september 2029 - sedan ska verksamheten utvärderas. Om utställningen fungerar väl, är uppskattad och har många besökare går det att förlänga tiden eller besluta om att göra den permanent.
- Genom att först pröva detta under en tid låser vi inte fast oss in i något permanent om det inte skulle fungera väl eller om historien kan behöva förmedlas i en annan form istället. Det är dock viktiga berättelser, så det finns en långsiktighet i viljan att berätta om händelserna.

John Gradowski

Sidan uppdaterad 2024-11-06