"Alla program är skapade för målgruppen specifikt"
SVT Minoritet erbjuder program för de nationella minoriteterna, framför allt består programutbudet av en service till språkgrupperna.
SVT Minoritet erbjuder program för de nationella minoriteterna, framför allt består programutbudet av en service till språkgrupperna. Man sänder dock även en del program som vänder sig till den breda publiken med syfte att öppna upp dörrar till de nationella minoriteternas kultur och språk.
SVT tar hänsyn till de språkliga behoven hos barn och unga men speglar också språkgruppernas kultur, perspektiv och identiteter. För att kunna lyckas med detta erbjuds ett brett spektrum av program.
Ylva Jonsson Sarri, ansvarig utgivare SVT minoritet, berättar att SVT minoritet inte har en särskild redaktion. I stället arbetar anställda på SVT projektbaserat.
- Först presenteras en programidé för SVT:s ledning, om idén får godkänt får jag uppdraget att se till att idén förverkligas. Jag anlitar i min tur en projektledare som får det övergripande ansvaret samt en budget att förhålla sig till. Projektledaren engagerar de SVT reportrar som har den specialkompetens som behövs, framför allt inom minoritetens kultur och språk.
Enligt SVT:s sändningstillstånd finns det en miniminivå på antal timmar som ska erbjudas på vart och ett av de nationella minoritetsspråken och teckenspråk. Jonsson Sarri säger att det inte finns någon maxnivå, man kan sända hur många timmar som helst på språken och eftersom meänkieli är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk skapar SVT minoritet varje år ett stort utbud av program på språket.
SVT minoritet gör program på meänkieli för barn, ungdomar och vuxna. Fokus är kultur-, samhälls- och underhållningsprogram, inte nyheter.
Under 2022 kan man se ett brett utbud av program för barn, ungdomar och vuxna. Dokumentärserien ”Första gången”, skapat för unga barn, handlar om att gå till affären själv för första gången, sova över hos en kompis eller annat som kan vara lite läskigt första gången man gör det.
I ungdomsprogrammet ”Proffs på en dag” får man följa ungdomar som utmanar ett proffs i traditionell tornedalsk matlagning. En jury bestående av matproffs bedömer vem som bäst kan laga rätter av sik, kaffeost och andra tornedalska läckerheter.
I programserien ”Möte med” intervjuas aktuella gäster och meänkileiperspektiv. Programmet försöker att belysa nyhetsflödet genom att bjuda in relevanta gäster, men också ha med intressanta medverkanden som inte är dagsaktuella.
Andra program som man erbjuder för målgruppen är ”Morden vid Appejaure”, ”Bäst i Sverige”, ”Så mycket mer” och ”Drömmammor sökes”. I den sistnämnda programserien möter man riksspelmannen Daniel Wikslund från Tjautjasjaure som vill bli pappa utan att kompromissa med sin livsstil som turnerande artist. Han har även bestämt sig för att landat i att en traditionell "romantisk" parrelation är en allt för skör grund att bygga föräldraskapet på. Han frågar därför två kvinnor, som kan vara potentiella drömmammor, om någon av dem vill bli mamma till hans barn.
Alla program är skapade för målgruppen specifikt. Identifikation och perspektiv är väldigt viktigt berättar Jonsson Sarri.
- Men vi vill även skapa program som kan nå ut till hela Sveriges befolkning för att på så sätt minska fördomar. Vi vill göra alla lite mer öppna och nyfikna genom att öppna upp dörrar till minoriteternas kultur och språk. Ett sådant exempel är programmet ”Resan längst älven” som drog väldigt många tittare från hela Sverige. Programmet bjöd på kultur- och språkhistoria samt naturupplevelser från en central, men kanske ibland bortglömd, del av vårt land.
Jonsson Sarri säger även att SVT minoritet försöker skapa vad hon kallar ”randiga” program. Med randiga menar hon att man blandar svenska med minoritetsspråken.
- Oavsett språkkunskap eller bakgrund vill vi ju att alla ska kunna titta på programmen och lära sig mer om språket och kulturen.
PETRA KAHN NORD