Artiklar

Ny podd - unga finska romer berättar

Avsnittet producerades av sex unga killar som alla studerat vid samma gymnasium i en förort till Stockholm. De delar med sig av sina tankar och erfarenheter kring hur det är att vara ung kille och finsk rom i dagens samhälle.

I detta avsnitt får lyssnaren en personlig berättelse, en krönika, två intervjuer och ett samtal där man på ett nyanserat sätt får ta del av de olika aspekterna av den finskromska identiteten. De lyfter viktiga frågor som fördomar och diskriminering men även den musikaliska ådran och vikten av att bevara det romska språket.
 
Unga Berättar är en verksamhet inom Kulturskolan Stockholm vars mål är att stärka barn och ungas delaktighet i samhället. Metoden skiftar beroende på projekt men utgår alltid från den personliga berättelsen. En del av verksamheten är Unga Berättar podden. Det är en podd av unga med fokus på deras berättelser och erfarenheter. Genom olika format som krönikor, intervjuer, samtal, reportage och berättelser delar de med sig av sina tankar om samhället. Varje avsnitt har ett tema som är särskilt viktigt för deltagarna. 

Vilhemina Westmans roll är att vara mediepedagog och projektledare där.
- Ett av mina projekt var just det med den finskromska ungdomsgruppen som gjorde podd.
 
Vem har varit involverad i arbetet?

- Samtliga av våra avsnitt produceras av och för unga under handledning av oss på Unga berättar. Avsnitt 15 "Det sitter i hjärtat – tankar om att vara ung finsk rom” producerades av sex killar i åldern 18 - 22 som alla studerat vid samma gymnasium i en förort till Stockholm. I avsnittet delar de med sig av sina tankar och erfarenheter kring hur det är att vara ung kille och finsk rom i dagens samhälle. Genom en personlig berättelse, en krönika, två intervjuer och ett samtal får lyssnarna på ett nyanserat sätt ta del av de olika aspekterna av den finskromska identiteten. De lyfter viktiga frågor som fördomar och diskriminering men även den musikaliska ådran och betydelsen av att bevara det romska språket. 

Vad är syftet med den?
 
- Syftet med poddavsnittet var att lyfta röster och berättelser som vanligtvis inte får kommer till tals. Det går hand i hand med vår ambition att inkludera och involvera ungdomar från olika bakgrunder i vår verksamhet. Målgruppen för just detta avsnitt var finskromska ungdomar boende i Stockholm och målsättningen var att synliggöra och stärka finskromska ungdomars kulturuttryck och berättelser. 
 
Har ni hunnit få någon feedback?

- Avsnittet spelades in under november och december förra året och släpptes den 27 januari nu i år. Avsnittet har mötts av positiva reaktioner både från privatpersoner och från aktörer som arbetar för romsk inkludering och de nationella minoritetsspråken i Sverige. Det finns ett intresse och planer på att framöver göra fler projekt ihop med målgruppen och då inkludera mottagarna redan från start. 
 
Var ska man höra av sig om man vill göra en podd?
 
- Är man i ålder 15–22 och intresserad av att skapa en podd kan man kontakta oss på Unga Berättar för få att veta mer. Lättast är att skicka iväg ett meddelande till vår Facebook eller Instagram.
 

Det finns även ute på Spotify om du söker på Unga Berättar Podden.

MALIN A JUNKA

Sidan uppdaterad 2022-02-16