Nyhetsarkiv Artiklar för avdelningen Krönikor
Krönikören Kirsi Blomberg. Foto: Privat

Jag är en sverigefinne därför att jag säger så

[Krönikor] I min familj finns det en sverigefinne, en halvfinne, tre svenskar och en svensksyrier. Det här är jag nästan säker på fast det är bara jag som identifierar som sverigefinne som enligt lagen ...
Linnéa Kero. Foto: Privat

Linnea Kero; Kravallstaketskramar

[Krönikor] Vi vaknade en morgon och var delade i två. Finland hade stängt en gräns vi inte ens visste fanns.   
Anna Nachman. Foto: Mats Edman

De anhöriga får inte börja sörja förrän kistan ligger i jorden

[Krönikor] Vi är väldigt lyhörd för en avliden persons sista vilja. I det profana Sverige blir det i det närmaste heligt att försöka följa den till punkt och pricka.  
Sandra Englund, 46 år, är uppvuxen och bor i Gävle. Foto: Privat

Den vita lögnen - en oskriven historia

[Krönikor] Jag hade ingen aning! Ingen aning om att mina förfäder var av det resande folket. När jag var ungefär 9 år satt jag vid mormors köksbord medan hon stod och malde köttfärs, pölsa eller nåt annat vid...
Moa Backe Åstot. Foto: Rebecca Lund

Du talar inte. Det gör för ont

[Krönikor] Det finns ett språk som är svårare än grekiska. Ryktet säger så. Ett språk som du har hört hela ditt liv men som ändå har en så skrämmande grammatik. 
21-åriga Jessica Preiman. Foto: Privat

Orden känns mycket mer beskrivande på finska

[Krönikor] Att ha två modersmål öppnar upp dubbla dörrar för mig, jag kan ju både studera och bo, i antingen Sverige eller Finland utan några större problem.
Krönikören Leia Polite. Foto: Privat

Krönikan - I Stockholms känns det tyst men i henne är det storm

[Krönikor] En man som inte längre har ett hem håller sin fru hårt i handen. Det är kallt ute och deras knappt ettårige son skriker, kanske av kyla, kanske av rädsla för att lämna allt han känner till. 
Krönikören Birgitta Filipsson. Foto: Privat

Krönikan: Med lite voima kan vi tillsammans stärka språket

[Krönikor] "Är meänkieli en samisk dialekt?" Nej, meänkieli är inte en samisk dialekt. Inte heller en finsk. I samtalet med en kollega försöker jag uppmuntra personen att associera till Malmfälten och Torneda...
Juhán Niila Stålka Foto: Privat

Det går att jojka det mesta

[Krönikor] Jag och pappa på väg till Jokkmokk. Vid Uppsala började jojken. Tonerna, berättelserna och bilderna han målade brukade ta oss hela vägen till Sundsvall.

Hur uttrycker du din sverigefinska identitet?

[Krönikor] När jag har inbjudits att representera sverigefinnar i olika sammanhang har jag många gånger fått frågan “Hur uttrycker du din sverigefinska identitet?”.