Artiklar
Ann Sparrock, projektledare för projektet Syster Gastronomi, har arbetat med gastronomi inom privat och offentlig sektor i över 20 år. Foto: Leonarda Arcidiacono.

Projekt ska främja lokal och samisk gastronomi i skolor

Syster Gastronomi – så heter det gränsöverskridande interreg-projektet vars mål är att bidra till att elever och lärare ska välja mer hållbart, men också lära sig mer om samisk kultur och tradition.

– Tanken är att inspirera genom undervisningen och via skolmåltiderna, säger Ann Sparrock, projektledare på svenska sidan.

Projektet Syster Gastronomi som drivs av Torsta AB påbörjades 2023 och fortgår till februari 2026. I projektet, som finansieras av Interreg Sverige-Norge, ingår sex pilotskolor i Jämtland Härjedalen och sex skolor i Trøndelag i Norge. Kommunerna som ingår i projektet är på svensk sida: Härjedalen, Strömsund, Östersund och Krokom. På norska sidan: Snåsa, Röyrvik, Röros och Åfjord.

Ann Sparrock berättar att Syster i detta sammanhang står för: stärkt via samverkan, yrkesstolthet, samisk mat, traditioner, erfarenhetsutbyte samt rörlighet. Tanken är att främja och styrka kunskapen om lokal och samisk matkultur i grundskolor genom ett gränsöverskridande arbetssätt, detta via skolmåltider och ämnet Hem och konsumentkunskap samt motsvarigheten i Norge som heter Mat og helse.

Projektet grundar sig i en förstudie som genomfördes 2021 och 2022 inom ramen för interregprogrammet Sverige-Norge av Torsta AB och Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

Målet med Syster Gastronomi är att höja ämnet Hem- och konsumentkunskaps status och göra den mer prioriterad i grundskolor samt skapa en resursbank för undervisningsmaterial. Ann Sparrock understryker att verktygsbanken senare kommer finnas tillgänglig för alla intresserade när projekttiden är över. Det kommer även att finnas en verktygskasse riktad till skolkök.

– Med projektet vill vi bidra till inspiration och kompetenshöjning men också till att skapa nätverk och erfarenhetsdelning. Kunskapsverktygen är inte bara till för pedagoger, skolkökspersonal, rektorer samt skolledare, även annan personal i kommunen kan ha nytta av verktygen också, säger Ann Sparrock.

En viktig del i projektet är utbytet mellan Sverige och Norge, regionerna på båda sidor av gränsen har stora ambitioner på matområdet och ett önskemål om att stärka lokal matkultur och samisk matidentitet.

– Här i Sverige finns till exempel välfungerande skolkök, men i Norge byggs nya upp vilket ger stora utbytes- och samverkansmöjligheter. Norge har på sin sida välutvecklad undervisning kring Mat og else vilket genererar relevanta gräns-regionala mervärden, säger Ann Sparrock.

Renkött som smakprov på konferensen ÅABPA som anordnades av projektet Syster Gastronomi. Foto: Torsta AB

Under hösten 2023 besökte projektledarna samtliga pilotskolor för att berätta mer om projektet samt planera och kartlägga tillsammans, tanken var bland annat att ta reda på vad som ska prioriteras på respektive skola under projekttiden.

– Responsen bland deltagarna var mycket positiv, säger Ann Sparrock.

Efter planering och kartläggning anordnades konferensen ÅABPA (som betyder syster på sydsamiska), detta skedde i början på april. Intresserade välkomnades för att under en heldag fördjupa sig i samisk mat och kultur. Alla inom projektet Syster-gastronomi bjöds in samt aktörer som på något sätt arbetar inom skolvärlden eller med offentlig gastronomi. Även politiker ifrån både Sverige och Norge.

På konferensen berättade lärare från Odensala skola om hur eleverna i ämnet hem och konsumentkunskap fått arbeta med konservering och ta tillvara på bär och frukt som de själva plockat. Lärare från Røros skole berättade om hur elever från högstadiet fått lära sig att stycka och ta hand om hela djuret tillsammans med en viltkonsult. Deltagarna bjöds på smakprov från livsmedelsproducenter som också berättade om sina erfarenheter.

Andra talare på konferenssen var: Lena Maria Nilsson, doktor i folkhälsovetenskap med fokus på samisk mat som hälsofaktor och kulturbärare, och Martin Nilsson från Torsta AB som berättade om de globala målen och hur man kan koppla de till sitt arbete. Evelina Solsten, renskötare och samisk inspiratör, avslutade konferensen med att berätta om hur hon kämpar mot fördomar och okunskap genom sociala medier.

– Konferensen blev jättelyckad, alla jag pratat med var nöjda, säger Ann Sparrock som också berättar att fokuset nu framöver ligger på att bygga plattformen med de olika verktygskassarna till resursbanken.

– Hittills har det spelats in en film om skolkök här på svenska sidan. Fler webbinarium ska spelas in med olika teman, första är om växter andra om fisk och det följder de åtta årstiderna. Dessa webbinarium kommer att finnas i verktygskassarna så småningom, säger Ann och fortsätter:

– Nu under vårsommaren, har vi fokus på växter som vi använder i det samiska köket, till exempel ska jag berätta om kvanne som bör plockas nu i juni. Nästa film spelas in i augusti med temat fisk.

Efter sommaren blir det ett besök av Syster-projektledarna på pilotskolan i Åfjård där de ska se över möjligheterna om en lunchservering kan ta form.

– Det är tidigt att säga vad det blir för lunchservering på skolan i Åfjård, om det blir sopplunch eller sallad vet vi inte ännu, men tack vare Syster-gastronomi får de hjälp på vägen genom erfarenhetsdelning och inspiration från andra skolor på svenska sidan, och även via resursbankens webbinarium som är en viktig del av projektet, säger Ann Sparrock.

LEONARDA ARCIDIACONO

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2024-08-14