Artiklar
Museipedagogen Erik Gunnarsson visar utdrag från den första noteringen av resande i Sverige år 1512 under en stadsvandring i Gamla stan, Stockholm. Foto: Karin Skoglund.

Ny ljudvandring om resandes historia i Stockholm

Stadsmuseet i Stockholm har lanserat en nyproducerad ljudvandring om resandes historia i Stockholm.

I ljudvandringen får man möta resande i Stockholm verksamma som bland annat soldater, porslinsförare, lumpsamlare och hovvallackare och höra om svensk romanis avtryck på Stockholmsslangen. I Stockholm som maktens centrum finns också historier om statligt förtryck och tvångsåtgärder mot resandegruppen.

I pressmeddelandet säger Sebastian Casinge, manusförfattare till ljudvandringen:

– Förutom att minoriteten resande osynliggjorts har platser, företeelser och skeenden förlorat en dimension av sin historia, blivit fattigare. Det sägs att ingenting är så obehagligt som att hängas i tysthet, något som ofta varit de resandes lott. Denna vandring är ett försök att ändra på det: skriva in de resande som en självklar del av Stockholms mångfacetterade historia, säger Casinge.

Inläsare av ljudvandringen är skådespelaren Lindy Larsson som ligger bakom den prisade föreställningen Tschandala/Tattaren som ger personlig röst åt resandes historia, utanförskap och frigörelse.

Här hittar du vandringen: Historiska Vandringar (stockholm.se)

 

KARIN SKOGLUND

 

 

Sidan uppdaterad 2024-05-23