Artiklar
Edith och Sally. Foto: privat.

Ny folder om antiziganism med romers perspektiv

I sommar fick gymnasieungdomarna Edith Gustafsson och Sally Flodin göra ett spännande feriearbete vid Borås stad: skapa foldern ”Kampen mot antiziganismen”.

Foldern innehåller fakta om romer i Sverige både historiskt och idag. I foldern får sju olika romer berätta sina historier och upplevelser från antiziganism i vardagen.

Foldern tar också upp minoritetsstress, det vill säga pressen som romer upplever från två håll: dels från majoritetssamhället att assimileras, dels från den egna minoriteteten att behålla sin identitet.
Edith och Sally läser gymnasieprogrammet Samhälle med beteendeinriktning på Bäckängsgymnasiet i Borås, fast i olika klasser. För bägge två var feriejobbet en lärdomsresa:
 -  Vi visste att romer talade romani chib och det är ett resande folk, men vi visste inte så mycket om antiziganism innan vi började arbete med foldern, säger Edith.

Foldern som är lättläst och kort ger läsaren en introduktion till hur det är att vara rom.
- Många kan inte någonting om romer och minoriteter generellt. Det är också viktigt att lyssna på minoriteternas upplevelser av bland annat trakasserier, säger Edith. Ett av problemen är på arbetsmarknaden.
- Speciellt romer kan ha svårt att få jobb om de berättar att de är romer eller klär sig på ett sätt som gör att man kan identifiera deras romska identitet. Många arbetsgivare nekar folk med romsk bakgrund jobb. En av dem vi intervjuade berättade att det tog flera år att få en anställning.  Därför är det vanligt förekommande att man döljer sin identitet, säger Sally.



Tjejerna hade bara tre veckor på sig att skapa foldern och de fick mycket stöd från deras arbetsledare Lotta Didanovic Nilsson, bland annat inläsningsmaterial om lagstiftninging kring nationella minoriteter och en bok om antiziganism.
- Vi fick också hjälp av kommunfolk att komma i kontakt med de romer som vi intervjuade, säger Edith.
Tjejerna säger att arbetet med foldern har gett dem ett större perspektiv på romer och deras resa i det svenska samhället. 

Lotta Didanovic Nilsson, som är utvecklingsledare Borås stads arbete med nationella minoriteter vid enheten för integration och nationella minoriteter, är nöjd med foldern och ser också hur arbetet i sig har varit viktigt.  
- Vi har ett tydligt uppdrag att arbeta mot antiziganism och antisemitism, samtidigt har kommunen ferieungdomar varje sommar. Ungdomarna är vår framtid. De lär oss på samma sätt som vi ger till dem. Detta är en bra möjlighet att skapa ambassadörer eller influencers för vårt arbete.

Sally och Edith anser att arbetet med foldern varit viktigt:
- Jag är intresserad av att kunna fortsätta med integration och minoriteter, säger Sally och Edith fyller i:
- Jag är intresserad av att arbeta med människor generellt, om det blir svenska nationella minoriteter eller andra spelar ingen roll.
Foldern ska nu spridas till inom kommunen, bland annat alla ledamöter i kommunfullmäktige, samt till kommuninnevånarna i Borås via kommuntidningen Saxen. Den kommer att finnas nedladdningsbar från kommunens hemsida.

FREDRIK SIERADZKI

 

Sidan uppdaterad 2024-08-27