Artiklar

Snart premiär för Tystnaden i Sápmi

Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. I helgen var det förhandspremiär i Kiruna för Liselotte Wajstedts rosade dokumentärfilm. 

Tystnaden i Sápmi är en film om tabun och händelser som har drabbat många samiska unga kvinnor – i generationer. Filmskaparen Liselotte Wajstedt har jobbat med den sedan 2014.
- Det var då jag träffade Ida, berättar hon.

Liselotte är född och uppvuxen i Kiruna. I dag bor hon och hennes tre barn i Stockholm men hon har pendlat mellan att bo i Kiruna och huvudstaden.

Filmskapandet började när Liselotte Wajstedt, i dag 49 år, läste animation och experimentell film på höskolan på Gotland. Då började hon arbeta med dokumentären Sámi nieida jojk, en roadmovie in i Sápmi, Sameland. Rustad i kolt och med en sommarkurs i samiska i bagaget gav sig regissören, Liselotte, fast besluten att ta sig in i den värld hon längtar till och vill tillhöra.Liselotte är själv same men har varken fått lära sig språket.
- Men jag har haft kontakt med min samiska familj i Soppero och Karesuando men jag fick inte lära mig språket eller att bära kolt. Under min uppväxt var vi i nedre Soppero varje sommar.

Sámi nieida jojk betyder Same dotter jojk på svenska.

Hon har sedan dess gjort flera filmer, de flesta dokumentära men också många konstfilmer som rör sig emellan animation, dokumentär och fiktion.
- Jag återkommer alltid till teman som utsatthet, identitet och kvinnofrågor. Men jag byter ofta medium. Jag tycker om att experimentera och utvecklas.

Tystnaden i Sápmi tar upp ämnet sexuella övergrepp i det samiska samhället. Tystnaden är en slags överlevnadsstrategi i den samiska befolkningen som är liten. Ida och Marion är modiga och öppnar upp. Ida berättade direkt efter övergreppet, hon ville få till en förändring och det var hennes drivkraft. Marion var också den började prata och öppna upp om tragedin i Tysfjord.
- Jag vill hjälpa till och förändra! Jag hoppas att den här filmen kommer att visas på skolor men då måste den följas upp. Den kan väcka många känslor, särskilt hos de som varit utsatta, säger Liselotte.

Liselotte vill nästan alltid vara personlig i sina skapelser. Men hon är medveten om att det är en fin linje till att bli för privat och därmed ointressant för massan.
- Filmerna ska väcka reflexioner om sitt eget liv.

Hon säger att hon gjort filmen för det samiska folkets skull. 
- Vi är en liten befolkning och vi behöver prata om det här. Men den här filmen berör många fler än så. 

När filmen förhandsvisades på Folkets hus i Kiruna lördagen den 20 augusti var salongen nästan full.
- Det var en väldigt varm stämning och jag kände mig trygg. Det var många jag kände där. Reaktionerna jag fick efteråt var att man verkligen vill förändra och prata om det här.

Nu väntar nya projekt för den upptagna filmskaparen. I skrivande stund närmast i Venedig och Venedigbiennalen som invigdes i april och nu en samisk paviljong, med samisk konst.  där hon ska få chansen att göra film med en 360 graders-kamera. Och som alltid är temat nära henne själv. Upplevelser, platser och människor i hennes omgivning ger inspiration.

Tystnaden i Sápmi har premiär över hela landet på Folkets Bio den 23 september och visas även på Nordisk Panorama. Filmen Sire och den sista sommaren ska ha premiär på Filmfest Sundsvall där den är i tävlan i kategorin "Norrlands bästa". 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2022-08-25